0

Η ανάδειξη του Νότιου Τομέα Αθηνών σε πρότυπο ανάπτυξης, ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής για όλη την Ελλάδα, αποτελεί στόχο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο Τομέα της Β’ Αθηνών, Τάκη Θεοδωρικάκου, όπως επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τονίζει παράλληλα ότι η μόνη αξιόπιστη πρόταση, με σχέδιο, αξιόπιστη ομάδα για την εφαρμογή του, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, είναι αυτή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όσον αφορά το θέμα της προστασίας των συνόρων, ο κ. Θεοδωρικάκος σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να πουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό ποια είναι η πολιτική θέση τους. Σχετικά με τις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας στον καίριο τομέα της ασφάλειας, υπογραμμίζει ότι είναι η προστασία των συνόρων -χαρακτηρίζοντας τον φράχτη στον Έβρο ως ένα σημαντικό έργο αποτροπής για την Ελλάδα- καθώς και η ενίσχυση της παρουσίας της Αστυνομίας στις γειτονιές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και υποψηφίου της ΝΔ στο Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών, Τάκη Θεοδωρικάκου, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, και τον δημοσιογράφο Δημοσθένη Καλαμπάκα:

 

ΕΡ: Κύριε υπουργέ, γιατί οι πολίτες να εμπιστευτούν ξανά τη Νέα Δημοκρατία;

ΑΠ: Το 2019 απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό και κάναμε μαζί του μία συμφωνία αλήθειας: με ρεαλιστικούς στόχους και εφαρμόσιμες λύσεις. Τέσσερα χρόνια μετά προσερχόμαστε και πάλι ενώπιόν του με την αξιοπιστία πως ότι είπαμε το κάναμε, το έργο και τα αποτελέσματα της δουλειάς που έγινε μαζί με τους πολίτες. Γιατί, χωρίς υπεύθυνο πολίτη δεν γίνεται τίποτα. Με τον πολίτη αμέτοχο ή «αγανακτισμένο» και με τιμωρητική διάθεση δε μπορούμε να πάμε μπροστά. Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από ενεργούς πολίτες και υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις. Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να είναι καχύποπτος με εκείνους που απευθύνονται στο θυμικό και όχι τη λογική του. Όπως το 2019 και το 2023, η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυώνται σωστό προσανατολισμό στην πυξίδα και σταθερό χέρι στο τιμόνι. Για να προχωρήσουμε μπροστά, σταθερά και τολμηρά. Οι πολίτες μπορούν να εμπιστευτούν τη ΝΔ γιατί σήμερα η πατρίδα μας είναι πιο ισχυρή, πολιτικά, στρατιωτικά, διπλωματικά. Αντιμετωπίσαμε εξωγενείς κρίσεις – την πανδημία, τον πόλεμο στην Ευρώπη, την ακρίβεια – κρατήσαμε την κοινωνική συνοχή και πετύχαμε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Δημιουργήσαμε δουλειές και καλύτερα εισοδήματα για όλους. Οι Έλληνες μπορούν πλέον, μετά από πολλά χρόνια κρίσης, να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία. Να μην φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό, αντίθετα να επιστρέψουν και όσοι έφυγαν τα χρόνια του brain drain.

 

ΕΡ: Πόσο ρεαλιστικός είναι ο στόχος της Ν.Δ για αυτοδυναμία;

ΑΠ: Η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την πρόοδο της Πατρίδας μας. Και δεν πρόκειται για μία δήλωση αυταρέσκειας. Δείτε την αντιπολίτευση: ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να μιμηθεί τον Ανδρέα Παπανδρέου αναζητώντας στο μακρινό 1981 τον εξαγνισμό για τα όσα έκανε το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει να καταργήσει τα χρηματιστήρια και την αγορά εργασίας κοκ. Η μόνη αξιόπιστη πρόταση, με σχέδιο, στόχους και χάρτη διαδρομής, αλλά και αξιόπιστη ομάδα για την εφαρμογή του, με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα, είναι της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

ΕΡ: Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες στον καίριο τομέα της ασφάλειας;

ΑΠ: Προστατεύουμε τα σύνορά μας, αυξάνουμε την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές. Στον Έβρο οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας απέτρεψαν το 2022 την είσοδο στη χώρα μας σε περισσότερους από 260 χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ποια θα ήταν η εικόνα των πόλεων μας αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν περάσει, αλλά και τα εκατομμύρια εκείνων που θα ακολουθούσαν αν είχαμε αμφιβολία ή δεύτερες σκέψεις σχετικά με την προστασία των συνόρων μας. Οι εικόνες από τη Μόρια, την Ειδομένη, το Ελληνικό είναι εξαιρετικά πρόσφατες για να τις έχουμε ξεχάσει. Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει ούτε και σε αυτό το θέμα. Έφτασε στο σημείο το περασμένο καλοκαίρι να υιοθετήσει συκοφαντικούς ισχυρισμούς σε βάρος της πατρίδας μας. Αναφέρομαι στην υπόθεση της μικρής Μαρίας που δεν υπήρξε ποτέ, αλλά αυτό δεν απέτρεψε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να μας περιγράψουν ως δολοφόνους. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει χωρίς ναι μεν αλλά, χωρίς μισόλογα, να πουν ανοιχτά στον ελληνικό λαό ποια είναι η πολιτική του θέση για την προστασία των συνόρων. Γιατί ακούσαμε ότι ο φράχτης παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, πως εκχωρούμε εθνική γη στην Τουρκία, ότι θα πρέπει να ανοίγουμε τις πόρτες σε όλους όσοι φτάνουν στα σύνορά μας. Ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μιλήσουν ανοιχτά, για να ξέρουν και οι πολίτες τι τους περιμένει.

 

ΕΡ: Πιστεύετε, ότι η επέκταση του φράχτη αποτελεί πανάκεια για την προστασία των συνόρων μας και τι γίνεται με το θέμα της χρηματοδότησής του;

ΑΠ: Ο φράχτης έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής, καθώς είναι αδύνατον να φυλαχτούν με άλλο τρόπο δεκάδες χιλιόμετρα με δασοκάλυψη και ορεινούς όγκους. Θα χρειάζονταν τεράστιος αριθμός ανθρώπινων πόρων. Ο φράχτης ταυτόχρονα είναι και ένα σημαντικό αμυντικό έργο αποτροπής για την πατρίδα μας. Και θα ολοκληρωθεί εντός της ερχόμενης τετραετίας, όσα εμπόδια και αν θελήσει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράψαμε, πριν από λίγες εβδομάδες, στον Έβρο με τον Πρωθυπουργό, την επέκταση των 35 χιλιομέτρων με εθνικούς πόρους. Είμαι υπερήφανος για αυτή την υπογραφή. Είναι πραγματικό λυπηρό το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδοκίμασαν τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος προσπάθησε να μπλοκάρει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ευτυχώς η προσπάθειά του έπεσε στο κενό. Η Ευρώπη θα πρέπει να δείξει την αλληλεγγύη της στην πράξη.

 

ΕΡ: Κατά πόσο είναι θωρακισμένη η χώρα μας απέναντι στην τρομοκρατία ενόψει, μάλιστα, της νέας τουριστικής σεζόν και με αφορμή τη σύλληψη των δύο Πακιστανών που ετοίμαζαν “χτύπημα” στο κέντρο της Αθήνας;

ΑΠ: Η πρόσφατη εξάρθρωση του τρομοκρατικού πυρήνα που λάμβανε οδηγίες από το Πακιστάν είναι απόδειξη της εγρήγορσης και της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπηρεσιών. Η Ελλάδα είναι μία ασφαλής χώρα και αυτό είναι από τα πλεονεκτήματά της στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Ως Ελληνική Αστυνομία ενισχύουμε τις δυνάμεις μας στα σημεία εισόδου/εξόδου στη χώρα μας και τους τουριστικούς προορισμούς. Και για την ενίσχυση της ασφάλειας, αλλά και για την εξυπηρέτηση των τουριστών και την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

 

ΕΡ: Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν αντιμετωπίστηκε δραστικά η εγκληματικότητα. Τι απαντάτε;

ΑΠ: Το 2022 η μείωση σε ληστείες, διαρρήξεις και κλοπές τροχοφόρων ήταν της τάξης του 25% σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2019. Το 2022 ήταν το έτος με τον χαμηλότερο αριθμό ανθρωποκτονιών τα τελευταία 11 χρόνια και με ποσοστό εξιχνιάσεων στο 90%.

Κάνουμε το καθήκον μας σε κάθε υπόθεση. Όπως και στη δολοφονία Καραϊβάζ που κάποιοι κατηγορούσαν την Ελληνική Αστυνομία ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να πιάσει τους δράστες. Είναι προφανές ότι οι συλλήψεις εμπλεκομένων προσώπων είναι η αρχή, συνεχίζεται η προσπάθεια μέχρι την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία των υπευθύνων από την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία έχει πλέον τον πρώτο λόγο.

 

ΕΡ: Η παραβατικότητα ανηλίκων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Τι σχεδιασμό έχετε εκπονήσει για την καταπολέμησή της;

ΑΠ: Εργαζόμαστε για μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική. Ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους. Που λειτουργεί με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό, δείχνουμε ιδιαίτερη μέριμνα για τους νέους μας, αλλά είναι προφανές ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν να γίνει θέμα στο αστυνομικό δελτίο. Και εκεί τον πρώτο λόγο τον έχουν η οικογένεια και το σχολείο. Συνεργαζόμαστε μαζί τους, πραγματοποιούμε ενημερωτικές δράσεις, εκπαιδεύουμε το προσωπικό στον χειρισμό υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται νέοι. Νέοι είναι και οι αστυνομικοί μας. Δεν έχουν κανέναν λόγο οι υπόλοιποι νέοι να τους βλέπουν απέναντί τους. Μπορεί να είναι φίλοι τους, συγγενείς τους. Η Ελληνική Αστυνομία είναι κομμάτι της κοινωνίας μας.

 

ΕΡ: Δίνετε τη μάχη του σταυρού προτίμησης στον Νότο της Αθήνας. Ποιο είναι το όραμά σας;

ΑΠ: Είναι οι γειτονιές με τις οποίες είμαι ταυτισμένος ανθρώπινα, κοινωνικά, συναισθηματικά, πολιτικά. Έζησα με την οικογένειά μου, εργάστηκα, ήταν η έδρα της εταιρείας μου για είκοσι χρόνια. Έχω ισχυρούς δεσμούς, έχω συνεργαστεί με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με εθελοντικές οργανώσεις και ευρύτερα με την κοινωνία των πολιτών.

Είναι γειτονιές πολύμορφες, με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και αναπτυξιακή δυναμική. Στόχος είναι η ανάπτυξη αυτή να είναι βιώσιμη, δίκαιη, με κοινωνική συνοχή, αναβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Η επένδυση του Ελληνικού, το συγκλονιστικό παραλιακό μέτωπο, ο πανέμορφος Υμηττός είναι μερικά μόνο που καθιστούν τις νότιες γειτονιές της Αθήνας μοναδικές. Με τους πολίτες, με τις τοπικές κοινωνίες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούμε να κάνουμε τον Νότιο Τομέα Αθηνών πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα. Με ανάπτυξη που θα φέρει περισσότερες και καλύτερες δουλειές, καλύτερα εισοδήματα για όλους, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ