0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Γιάννη Καντέλη

Προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων εβδομάδων, η οποία περιλαμβάνει εντατικές περιοδείες σε όλη τη χώρα, σκληρά διλήμματα για το διακύβευμα της κάλπης και έμφαση στην ατζέντα της καθημερινότητας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές πολιτικές έχει σχεδιάσει το επιτελείο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Το τελικό πλάνο αποκρυσταλλώθηκε την τελευταία εβδομάδα μετά από συνεχείς συσκέψεις στις οποίες αναλύθηκαν τα αποτελέσματα των focus group που διενεργεί τακτικά το Μέγαρο Μαξίμου, οριστικοποιήθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές για το επόμενο δίμηνο και περιλαμβάνει τις επισημάνσεις του Αμερικανού συμβούλου του Πρωθυπουργού, Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα τις τελευταίες 15 ημέρες.

Πυξίδα αποτελεί η στρατηγική των εθνικών εκλογών, η οποία εκ του αποτελέσματος κρίνεται απόλυτα επιτυχημένη, με τις απαραίτητες προσαρμογές, λόγω της διαφορετικής φύσης που έχουν οι ευρωπαϊκές εκλογές.

Και πάλι θα βγει μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί όλες τις περιφέρειες της χώρας, με τις περισσότερες επισκέψεις να πραγματοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, χαρακτηριστικό των δυσκολιών που υπάρχουν εκεί με τα υψηλά ποσοστά που εμφανίζουν τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα βρεθεί δύο φορές στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσει προεκλογικές ομιλίες. Το βάρος της εκστρατείας στη Μακεδονία θα σηκώσουν ο Νίκος Δένδιας που έχει ιδιαίτερους δεσμούς με τη βάση του κόμματος, ο οποίος θα αναλάβει την Κεντρική Μακεδονία και ο Άδωνις Γεωργιάδης που εκφράζει την δεξιά πτέρυγα της παράταξης και θα έχει την ευθύνη για την Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για περιφέρειες όπου οι μετρήσεις βρίσκουν στη δεύτερη θέση την Ελληνική Λύση και ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά για τη Νίκη. Ενεργό ρόλο θα παίξει και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη και θα δώσει έντονο «παρών» στην εκλογική μάχη.

Ανακάτεμα της τράπουλας

Ο αποκλεισμός των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές, ύστερα από την απόφαση του Άρειου Πάγου, ανακατεύει την τράπουλα στην ακροδεξιά «πολυκατοικία», όπου διάφορα κομματίδια ευελπιστούν ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Ελληνική Λύση, Νίκη και η Φωνή Λογικής πιστεύουν ότι μπορούν να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους, παρότι ουδείς γνωρίζει αν, πρώτον, οι υποστηρικτές του μορφώματος, που σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο την ηγεσία ασκεί ο φυλακισμένος Ηλίας Κασσιδιάρης, θα μείνουν σπίτι τους ή θα κατευθυνθούν προς κάποιο άλλο δεξιό κόμμα.

Το μεγαλύτερο αποτύπωμα διαθέτει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος έχει σταθερό βήμα στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, είχε έρθει τρίτο κόμμα στις εθνικές εκλογές και τώρα πιστεύει ότι μπορεί να ανέβει ψηλότερα.

Η Νίκη εμφανίστηκε πέρσι τον Μάιο από το πουθενά και με την φημολογούμενη στήριξη από Μητροπολίτες και μοναστήρια κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ιούνιο.

Διαφορετική περίπτωση είναι η Φωνή Λογικής, την οποία εντοπίζουν όλες οι μετρήσεις πάνω από την μονάδα και απέκτησε… φωνή μέσω της παρουσίας της Αφροδίτης Λατινοπούλου στα social media.

Κοινή δεξαμενή στην οποία στοχεύουν είναι οι δυσαρεστημένοι συντηρητικοί ψηφοφόροι της ΝΔ που θα θελήσουν να εκφράσουν στην κάλπη την δυσαρέσκεια τους.

Έμπειρα στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να βγουν βιαστικά πολιτικά συμπεράσματα καθώς η προεκλογική εκστρατεία δεν έχει ακόμα ξεκινήσει και ποντάρουν ιδιαίτερα στην κινητοποίηση του μηχανισμού της Πειραιώς για να συσπειρωθεί η κομματική βάση.

Τις προθέσεις του έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όπου κήρυξε πόλεμο και με τα τρία ακροδεξιά κόμματα του Κοινοβουλίου, τα οποία έβαλε στο ίδιο τσουβάλι υποστηρίζοντας ότι πρεσβεύουν «τη βία, το ρατσισμό τη μισαλοδοξία και τον διχασμό».

Έδειξε διάθεση να γκρεμίσει το «αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία» αναδεικνύοντας τους «γιαλαντζί πατριώτες, του γλυκού νερού» που «εμπορεύονται την πίστη». Είναι δεδομένο ότι ο Πρωθυπουργός δεν προσδοκά να προσελκύσει ψήφους από οπαδούς της ακροδεξιάς ή αντισυστημικές ομάδες, όμως, θέλει να ανακόψει την διαρροή συντηρητικών ψηφοφόρων της ΝΔ που βλέπουν τις ευρωεκλογές ως μία ανέξοδη ευκαιρία για να διαμαρτυρηθούν για κάποιες πολιτικές επιλογές όπως η ισότητα στον γάμο.

«Θέλω να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία έχει επιτελέσει συνολικά η χώρα», όπως τόνισε.

Ανακωχή με την εκκλησία

Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλει η ανακωχή που επετεύχθη με την Εκκλησία, ύστερα από μία μακρά περίοδο έντασης στις σχέσεις των δύο πλευρών. Η κοινή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στον παιδικό σταθμό και στο Κέντρο Γεροντολογίας που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Εκκλησίας και με την κοινή δήλωση τους παρήγαγαν έναν ισχυρό συμβολισμό: Η κρίση ανήκει στο παρελθόν.

Πολιτεία και Εκκλησία στο πλαίσιο του διακριτού ρόλου τους μπορούν να συνομιλούν και να συνεργάζονται για κοινούς σκοπούς προς όφελος της κοινωνίας. Έτσι, λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την παρουσία κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στους ιερούς ναούς για τον εορτασμό του Πάσχα, το Μέγαρο Μαξίμου κλείνει άλλο ένα μέτωπο, ενώ από κοινού με τον Αρχιεπίσκοπο στέλνουν το μήνυμα ότι οι εκκλησίες είναι χώροι πίστης και προσευχής και όχι αποδοκιμασιών και έντασης.

Οι μετρήσεις της περασμένης εβδομάδας που έχει στη διάθεση του το κυβερνητικό επιτελείο, ειδικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, δείχνουν ότι η κυβερνητική παράταξη ανακτά τις δυνάμεις και μπορεί να ξεπεράσει και το ποσοστό που έλαβε στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Αυτή η αισιοδοξία αποτυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος για πρώτη φορά έθεσε τον πήχη για τις 9 Ιουνίου στο αντίστοιχο ποσοστό του 2019, όταν η ΝΔ είχε συγκεντρώσει 33,12%.

Άποψη που έχει διατυπώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γκρίνμπεργκ ο οποίος έχει μελετήσει όλες τις μετρήσεις του τελευταίου διαστήματος και ήταν αυτός που είχε προβλέψει το υψηλό ποσοστό της ΝΔ στις εθνικές εκλογές της περασμένης χρονιάς.

Επίσης, έχει εισηγηθεί την ατζέντα της καθημερινότητας, οικονομία, υγεία και ασφάλεια, καθώς αυτά είναι τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν κριτήριο για την ψήφο τους.

Εξ ου και το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» που θέτει μετ’ επιτάσεως ο κ. Μητσοτάκης, συνδέοντας την ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με το αποτέλεσμα της κάλπης.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις