Μητσοτάκης
0

Τις επόμενες κινήσεις του τόσο στο εσωτερικό όσο και σε ευρωπαικό επίπεδο στη μάχη κατά της ακρίβειας δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τέλος του, ως εκ τούτου και την εξουδετέρωση των οδυνηρών οικονομικών συνεπειών του στους πολίτες και τις επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη.

Το σύνθημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο μοιάζει να είναι «ευελιξία και προσαρμοστικότητα», ωστόσο, κάτι τέτοιο καθίσταται σαφές πως δεν επαρκεί για να…επουλώσει τις πληγές, που έχουν ανοίξει οι άνευ προηγουμένου ανατιμήσεις σε ενέργεια και είδη πρώτης ανάγκης. Εξ ου και ο πρωθυπουργός επέλεξε κατά τη συνάντηση του με την Εσθονή Επίτροπο Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, να επικεντρώσει στις δραματικές επιπτώσεις της ακρίβειας και στην προς ώρας απροθυμία της ΕΕ να δράσει αποτελεσματικά στην κατεύθυνση της ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Εν όψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η οποία εκτός απροόπτου, προγραμματίζεται να λάβει χώρα περί τα μέσα Μαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε μέσω της κ. Σίμσον, την Κομισιόν να εξετάσει κατ’ απόλυτη προτεραιότητα όλες τις πιθανές εναλλακτικές στο φόντο της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η οποία μεταξύ άλλων υιοθέτησε την πρόταση Μητσοτάκη για επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Επ αυτού είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η αποστροφή του πρωθυπουργού πως η διεθνής αγορά καυσίμων έχει πάψει προ πολλού να λειτουργεί βάσει της προσφοράς και της ζήτησης, αντιδρά σπασμωδικά σε δηλώσεις και εξελίξεις επί του πεδίου των μαχών και πέφτει θύμα κερδοσκοπικών παιγνίων.

Αξιοσημείωτη, μάλιστα, είναι και η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον κίνδυνο επανάκαμψης του λαικισμού ανά την Ευρώπη, όσο οι Βρυξέλλες δεν αποφασίζουν να δράσουν συντονισμένα για να σβήσει η…πυρκαγιά της ακρίβειας σε ενέργεια και βασικά αγαθά.

Πάντως και όσο οι Βρυξέλλες δεν αποφασίζουν να παρέμβουν δυναμικά, στην Αθήνα είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν ημέρα με την ημέρα το φαινόμενο των ανατιμήσεων, αλλά και τον υφιστάμενο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να προκριθούν οι αποτελεσματικότερες παρεμβάσεις.

Ήδη αποφάσεις, όπως η παράταση της αξιοποίησης του λιγνίτη έως το 2028, ο διπλασιασμός της επιδότησης του φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η επιβολή πλαφόν 3% στις επαγγελματικές μισθώσεις των ενοικίων, αλλά και αντίστοιχες κυοφορούμενες, όπως η επιδότηση, ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ, για τις ζωοτροφές και αυτή, που ακολουθεί για τα λιπάσματα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποσπασματικές, αλλά ως κομμάτια μιας συνολικής εγχώριας απάντησης.

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση κρατούν εφεδρείες, καθώς είναι σαφές πως η μάχη κατά της ακρίβειας δεν είναι κατοστάρι, αλλά αγώνας αντοχής. Υπ αυτήν την έννοια και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται καθημερινά συσκέψεις, προκειμένου να προκριθούν οι αποτελεσματικότερες απαντήσεις στον καταλληλότερο χρόνο.

Με τα δεδομένα να αλλάζουν συνεχώς, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια αυτής της κρίσης φέρνει στο προσκήνιο δράσεις, που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του τραπεζιού των πρωθυπουργικών συσκέψεων. Σε αυτό το πλαίσιο φέρονται να είναι υπό εξέταση δράσεις όπως η μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα τρόφιμα, αλλά και παρεμβάσεις στη ρήτρα αναπροσαρμογής.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις