0

«Η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, μετά το πέρας της επίσκεψής του στο Κουβέιτ, με την οποία ολοκληρώνεται ένας κύκλος επισκέψεων στις χώρες του Κόλπου.

Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ και με τους κρατικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τις επενδύσεις από και προς το Κουβέιτ.

«Διαπιστώσαμε από κοινού το μεγάλο περιθώριο το οποίο υπάρχει για να αυξήσουμε το διμερές μας εμπόριο», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Συμφωνήσαμε να έχουμε δράσεις, οι οποίες θα κατατείνουν σε συμφωνίες για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας του Κουβέιτ στην Ελλάδα και, βεβαίως, για ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών».

«Το διήμερο αυτό είχαμε, κυρίως, την ευκαιρία να συζητήσουμε για το φλέγον ζήτημα της Μέσης Ανατολής», επεσήμανε και υπογράμμισε: «Η κατάσταση δυστυχώς δεν βαίνει καλώς. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ειρηνευτική διαδικασία και, βεβαίως, κάθε μέρα που περνάει υπάρχει μία σοβαρή επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».

«Εκείνο το οποίο συμφωνήσαμε στο Κατάρ όσο και στο Κουβέιτ είναι ότι θα πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η Ευρώπη μαζί με τις χώρες του Κόλπου και του αραβικού κόσμου, έτσι ώστε να υπάρξει μία συγκεκριμένη πρόταση, η οποία θα λύσει το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, θα επιτρέψει την ανεμπόδιστη και πλήρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πληττόμενες περιοχές και θα λύσει οριστικά το ζήτημα των ομήρων που αποτελεί μία πραγματική πληγή για τις ανθρωπιστικές αξίες», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να τονίσει, όπως και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει μία κεντρική πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν όλες οι παράλληλες προσπάθειες, οι οποίες γίνονται για την ειρήνευση στην περιοχή, υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο και έναν αριθμό από υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών, έτσι ώστε, επιτέλους, να καθίσουμε στο τραπέζι για να μπορέσουμε να επιλύσουμε εποικοδομητικά, δημιουργικά το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, να σταματήσει η προϊούσα ανθρωπιστική κρίση και να αποτρέψουμε μία διάχυση, η οποία θα μπορούσε να υπάρξει είτε στη Ράφα είτε στο Λίβανο είτε στην Ιορδανία είτε στην Ερυθρά Θάλασσα και η οποία θα είχε δραματικές συνέπειες για την ανθρωπότητα».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ