0

Στην αυστηροποίηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, από την κακοποίηση, αναφέρθηκε σήμερα στη Βουλή η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου “Δουλειές ξανά” στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.

“Δεν κάναμε καμία επανάσταση. Η αναγκαιότητα των αυστηρών αυτών ρυθμίσεων είναι κάτι παραπάνω από εύλογη. Ως Πολιτεία κάναμε μερικά αυτονόητα αλλά αναγκαία βήματα”, ανέφερε η υπουργός.

1. Την επέκταση του μέτρου Υπεύθυνου Προστασίας (που έχει την ευθύνη να συγκεντρώνει και να μεταφέρει κάθε πληροφορία κακοποίησης στις αρμόδιες αρχές) από τις δομές παιδικής προστασίας και στις δομές προστασίας ΑμεΑ και ηλικιωμένων και παράλληλα την διεύρυνση των αδικημάτων τα οποία απαγορεύουν σε όσους έχουν διωχθεί γι’ αυτά, να προσφέρουν υπηρεσίες σε όλες τις παραπάνω δομές. Συγκεκριμένα, προστίθενται ποινικά αδικήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της ζωής, διακινδύνευσης της ζωής, κατά της σωματικής ακεραιότητας και κατά της προσωπικής ελευθερίας βλάβης, όπως η αρπαγή ανηλίκων, καθώς και τα εγκλήματα της συγκρότησης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η τέλεση τρομοκρατικών πράξεων και η αξιόποινη υποστήριξή τους. Ειδικά για τις δομές φιλοξενίας ενηλίκων προστίθενται επιπλέον και τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση και της υποκίνησης ή υποβοήθησης σε αυτοκτονία.

Τέλος η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: “Καμία ανοχή σε καμία μορφή κακοποίησης. Προχωράμε σε ουσιαστικές αλλαγές και δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης στην κοινωνία. Γι’ αυτό άλλωστε αυστηροποιήσαμε τα μέτρα κατά της κακοποίησης, θέσαμε το πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των δομών κοινωνικής πρόνοιας και ενισχύσαμε θεσμικά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Προστατεύουμε όλους τους συμπολίτες μας, ειδικά τους πλέον ευάλωτους, ώστε να διαβιούν σε ένα περιβάλλον ασφάλειας”.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ