0

Συνδιαχείρηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου έθεσε εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο περιοδικό Kriter συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα και τα κατεχόμενα σε αυτό το πλαίσιο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην αξιοποίηση των ενεργειακών της πόρων ζητώντας  συνεργασία στην περιοχή και τονίζοντας ότι οι όποιες προσπάθειες δεν περιλαμβάνουν την Τουρκία και τους τουρκοκυπρίους είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Προκαλεί η Άγκυρα «Μάθετε να μοιράζεστε…»

«Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη συνεργασία στην περιοχή για τους δυνητικούς ενεργειακούς πόρους . Φυσικά, δεν μιλάω για τις κακόβουλες δήθεν προσπάθειες συνεργασίας που αποκλείουν την Τουρκία και την ”ΤΔΒΚ”. Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, όπως αποδεικνύεται από το έργο του αγωγού East-Med. Οι μονομερείς ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έχουν κλιμακώσει τις εντάσεις. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ”ΤΔΒΚ’. Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουμε έναν ρόλο κλειδί στην περιοχή. Προτεραιότητά μας, όπως πάντα, είναι η διπλωματία, η συνεργασία και ο συντονισμός» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Η επαναφορά του θέματος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μάλιστα με αναφορά στον East Med αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Ελλάδα , το Ισραήλ και ίσως και την Αίγυπτο που περιλαμβάνεται στο εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας μετα την κατάρρευση του EASTMED.H Τουρκία φαίνεται να καθιστά σαφή της διαφωνία της και να προειδοποιεί για ισχυρή αντίθεση.

Δίαυλοι διαλόγου Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στάθηκε σκόπιμα στη βελτίωση των διπλωματικών και πολιτικών διαύλων επικοινωνίας, θέτοντας ως ορόσημο τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Μπορούμε να πούμε ότι οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα είναι σήμερα πιο ανοιχτοί από πριν. Ο πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπΕρντογάν δέχθηκε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Είμαστε υπέρ ενός ειλικρινούς και εποικοδομητικού διαλόγου με την Ελλάδα για την επίλυση των προβλημάτων μας» .

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις