«Παπανικολάου»
0

Κατέληξε ο ένας από τους πέντε τραυματίες της φωτιάς που ξέσπασε το πρωί της Τετάρτης στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Πρόκειται για έναν 52χρονο και είναι ο δεύτερος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην πτέρυγα Covid.

Στο μεταξύ, τα ακριβή αίτια της φωτιάς  αναζητούν οι Αρχές, με το έμπειρο προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να έχει αναλάβει τις έρευνες.

«Κλειδί» στην λύση του μυστηρίου και στις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν για τα αίτια της τραγωδίας – που χάρη στην άμεση αντίδραση του προσωπικού και της πυροσβεστικής δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις – αναμένεται να αποτελέσουν οι καταθέσεις των δύο ασθενών που νοσηλεύονταν στο τρίκλινο δωμάτιο 206 του νοσηλευτικού ιδρύματος, στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά και σκοτώθηκε ο 79χρονος. Οι δύο ασθενείς υπέστησαν εγκαύματα από τη φωτιά, με τον έναν να οδηγείται σε βαριά κατάσταση στο χειρουργείο.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής Πνευμονολογίας στην κλινική του ΕΣΥ, ο οποίος ήταν αυτός που προσπάθησε να σώσει τους ασθενείς από τα πρώτα δευτερόλεπτα του περιστατικού, ο 52χρονος ασθενής που κατάφερε να επιζήσει και νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, του είπε ότι από αυτόν ξεκίνησε η πυρκαγιά όταν έσκασε το κινητό του τηλέφωνο.

Η συγκεκριμένη μαρτυρία θεωρείται αξιόπιστη καθώς ο συγκεκριμένος γιατρός του νοσοκομείου ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε μόλις αντιλήφθηκε ότι εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον δεύτερο όροφο της Β’ Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, η οποία λειτουργεί ως πτέρυγα covid και, μάλιστα, είχε επαφή με τους ασθενείς του δωματίου.

«Πρόλαβε να μου πει ότι «έσκασε στα χέρια μου το κινητό». Δεν μπορώ να πω ότι αυτή είναι ή δεν είναι η αιτία, αλλά σας μεταφέρω αυτό που είπε ο ασθενής. Η πιθανότητα να άναψε τσιγάρο δεν μπορεί να αποκλειστεί και δεν πρέπει να βιαστούμε να πούμε ότι ξέρουμε την αίτια», τόνισε ο κ. Τρύφων.

«Στις 08.50 με φωνάζει μια νοσηλεύτρια και μου λέει πως ένας ασθενής βρίσκεται στην πόρτα και καίγεται. Ανοίγω την πόρτα και τον βλέπω να καίγεται με τα ρούχα του, παίρνω τον πυροσβεστήρα, σβήνω την φωτιά και τον τραβάω έξω.

Ο ασθενής μου λέει ότι άκουσε ένα μπαμ. Κοιτάω γύρω μου και βλέπω να υπάρχει φωτιά στον τοίχο, αλλά και ένας ακόμη ασθενής να καίγεται στο πρόσωπο και στο σώμα. Με τον δεύτερο πυροσβεστήρα προσπαθώ να σβήσω τη φωτιά που έκαιγε τον δεύτερο ασθενή, αλλά αυτή πυροδοτήθηκε ακόμη περισσότερο. Προσπαθώ να τον τραβήξω ώστε να τον βγάλω έξω και τα καταφέρνω, ενώ στη συνέχεια έσβηνα τη φωτιά στην παροχή οξυγόνου προκειμένου να μην υπάρξει έκρηξη», ανέφερε.

Ερωτηθείς με το αν πράγματι σημειώθηκε έκρηξη, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να μην γίνει έκρηξη, όταν έχουμε ανάφλεξη οξυγόνου. Μη φανταστείτε ότι πρόκειται για χειροβομβίδα, αλλά ακούστηκε ένα «μπαμ». Αυτό άκουσε και ο ασθενής που σηκώθηκε να πάει τουαλέτα και πήρε φωτιά. Ο ασθενής ο οποίος είχε πολλή μεγάλη παροχή οξυγόνου, κυριολεκτικά, εξαϋλώθηκε».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις