0

Οι Έλληνες πάντως ψηφίζουν Μακρόν για τον καλύτερο ξένο πολιτικό.

Αυτό καταδεικνύει μέσα σε πολλά άλλα η νέα έρευνα της dianeosis με θέμα:  «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2022 – Πώς έχουν αλλάξει οι στάσεις και οι απόψεις του λαού μας μετά από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη;».

Μέσα σε όλα τα ευρήματα της σχετικής έρευνας, αποτυπώνεται ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν λαμβάνει από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες θετικές γνώμες που αγγίζουν το 65,1%, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στο 18,8%. Και αυτό έχει τη σημασία του, καθώς το Δεκέμβριο του 2019, οι αντίστοιχες θετικές γνώμες έφταναν το 41,3%! Στις θετικές γνώμες, τον Μακρόν ακολουθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με 34,3%, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με 30%, ο Τζο Μπάιντεν με 28%, ενώ «μόνο η Άνγκελα Μέρκελ (70,2%) και ο Ταγίπ Ερντογάν (89,9%) συγκεντρώνουν μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικών απόψεων από τον Πούτιν» σημειώνει η έρευνα της dianeosis, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς δεν έχουν άποψη ή δεν γνωρίζουν τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ!

Οι καλύτεροι σύμμαχοι της Ελλάδας

Η Γαλλία είναι η απάντηση με συντριπτικό ποσοστό προτίμησης. Σε αυτό το αποτέλεσμα, συντείνει φυσικά «η συμφωνία για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού υψηλής αξίας από τη Γαλλία, ενώ είχαν προηγηθεί και πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου στην ανατολική Μεσόγειο κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ιδιαίτερα έντονης κινητικότητας των ανήσυχων γειτόνων μας» όπως αναλύει η έρευνα. Η Γαλλία θεωρείται η καλύτερη σύμμαχος της Ελλάδας και λαμβάνει ποσοστό 64,9%, έπονται οι ΗΠΑ με 6,7%, η Ρωσία στο 4,8%, το Ισραήλ στο 4,5%, η Γερμανία στο 2,7% και η Κίνα στο 1,1%.

Αξιοσημείωτο -και αναμενόμενο λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία- είναι η απάντηση στην ερώτηση «ποιες δυο χώρες θεωρείτε σημαντικότερες συμμάχους της Ελλάδας». Εδώ η Γαλλία λαμβάνει ποσοστό 72,5% και Ρωσία μόλις 7,5%, ενώ στο πρόσφατο παρελθόν κατέγραφε ποσοστό 15,2%, δηλαδή οι μισοί της έχουν γυρίσει την πλάτη.

Η νέα έρευνα της dianeosis καταγράφει τις απαντήσεις σε ένα εξαιρετικά μεγάλο εύρος ζητημάτων που αφορά και στις σχέσεις των Ελλήνων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ιεράρχηση των μεγαλύτερων προβλημάτων τους και στην προσωπική τους ιδεολογική τοποθέτηση αλλά και στα συναισθήματα που τους διακατέχουν αυτή την περίοδο. Λίγο – πολύ, όλοι, ακόμη και αν δεν διαβάζαμε τα ευρήματα της έρευνας, αφουγκραζόμενοι τι νιώθουν οι συμπολίτες μας πάνω- κάτω θα διαπιστώναμε ότι όντως το δημογραφικό είναι το μείζον θέμα, όπως και η οικονομική ανασφάλεια σε αυτή τη διεθνή συγκυρία. Ευτυχώς  ωστόσο δεν είμαστε ευρωσκεπτικιστές, τουλάχιστον στην πλειονότητά μας. Και κατά συνέπεια μάλλον δεν θα ψηφίζαμε πρώτη τη Λεπέν.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις