0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης το νέο εθνικό πρόγραμμα στήριξης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και σε αυτό περιλαμβάνεται η αναδρομική επιστροφή χρημάτων, που μπορούν να φτάσουν και τα 600 ευρώ, αναλόγως της κατανάλωσης του κάθε νοικοκυριού.

Αυτοί που θα δουν το ποσό στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές πρώτης κατοικίας, οι οποίοι έχουν υποστεί το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων, από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο, και που δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Το χρηματικό αυτό ποσό, που δικαιούται αναλογικά η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών, θα καταβληθεί μέσα στον Ιούνιο.

Στην πράξη, αν ένας καταναλωτής έχει πληρώσει για ρήτρα αναπροσαρμογής μέσα στο εξάμηνο αυτό ένα ποσό που ανέρχεται συνολικά σε 1.200 ευρώ και για το ίδιο διάστημα έχει λάβει επιδότηση από το κράτος 350 ευρώ, έχει συνολικά επιβαρυνθεί με 850 ευρώ. Τότε, το ποσό που θα πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό, θα είναι ύψους 510 ευρώ. Στην περίπτωση που μετά την αφαίρεση της επιδότησης προκύψει επιβάρυνση της τάξης των 1.000 ευρώ, τότε θα του επιστραφεί το ανώτατο προβλεπόμενο ποσό των 600 ευρώ.

Αντίστοιχα, για επιβάρυνση 1.500 ευρώ και αφού αφαιρεθεί η επιδότηση (που «έτρεχε» από την κυβέρνηση για περίπου 4,2 εκατ. παροχές σε κύριες κατοικίες), το 60% αντιστοιχεί σε 900 ευρώ, ωστόσο το ποσό που πιστωθεί στον πολίτη θα είναι και πάλι 600 ευρώ.

Καταναλωτής, δε, με συνολική επιβάρυνση 250 ευρώ, θα λάβει πίσω τα 150.

Διευκρινίζεται επίσης ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh, ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Κυβερνητικοί κύκλοι διευκρίνιζαν ότι πρόσθετη επιβάρυνση συνιστά η κατανάλωση πάνω από τις 300kWh, που δεν καλύπτονταν έως σήμερα από επιδότηση.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις