Μητσοτάκης
0

Η χωρίς ορατή ημερομηνία λήξης ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η συνεπακόλουθη παράταση των εξαιρετικά δυσμενών παρενεργειών στην αγορά ενέργειας και στον μηνιαίο προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων ασκεί πλέον αφόρητες πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους αξιώνουν δραστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες.

Ο Ευρωπαικός Νότος, όπου μεγάλα τμήματα του κοινωνικού συνόλου υφίστανται ήδη τις συνέπειες των άνευ προηγουμένου ανατιμήσεων σε ενέργεια και βασικά αγαθά, πρωτοστατεί στην εκστρατεία για τη λήψη γενναίων μέτρων κατά της ακρίβειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μάϊου.

Επ’ αυτού, χαρακτηριστικό είναι το «τελεσίγραφο» του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Κομισιόν, όπως το έθεσε χθες από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: ή θα κινητοποιηθούν άμεσα ευρωπαϊκοί πόροι στην κατεύθυνση της ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ή θα ενεργοποιηθούν παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο σε συμφωνία πάντως με την ΕΕ.

Για τους μυημένους, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε φωναχτά, αυτό, που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες στο ευρωπαϊκό παρασκήνιο, ήτοι η αξιοποίηση των αδιάθετων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 230 δις ευρώ, μιας και δεν διαφαίνεται προς ώρας η βούληση κινητοποίησης νέων κεφαλαίων. Τη συγκεκριμένη λύση διακίνησε τις προηγούμενες ημέρες ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ και παρό,τι μπορεί να εκληφθεί ως ελιγμός, ώστε να αντιπαρέλθει το Βερολίνο τις πιέσεις για δραστικές παρεμβάσεις την διεθνή αγορά του φυσικού αερίου ή την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι μία ιδέα, που μπορεί να δώσει λύσεις στο τωρινό αδιέξοδο.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε το προφανές: οι εθνικές κυβερνήσεις θα ενεργοποιήσουν ιδίους πόρους, χωρίς, αυτό, πάντως, να έχει αρνητικό αποτύπωμα στους προκαθορισμένους δημοσιονομικούς στόχους. Και εδώ υποκρύπτεται πιθανώς το επόμενο πεδίο σύγκρουσης ανάμεσα στον Ευρωπαϊκό Νότο και την ομάδα των φειδωλών.

Ο κ. Μητσοτάκης επαναφέρει κατ’αυτόν τον τρόπο την πρόταση του για εξαίρεση δαπανών, που αφορούν στην Άμυνα, την ενεργειακή μετάβαση και πλέον και τα πακέτα οικονομικής στήριξης από τους δημοσιονομικούς στόχους, παρατείνοντας στην πραγματικότητα την περίοδο δημοσιονομικής χαλάρωσης από την περίοδο της πανδημίας του κορονοιού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως το διακύβευμα υπερβαίνει κατά πολύ ψυχρούς οικονομικούς προϋπολογισμούς της τρέχουσας συγκυρίας. Το φάσμα επανάκαμψης του λαϊκισμού ανά την Ευρώπη, μαζί με την δεδομένη απόπειρα του Κρεμλίνου να αναμιχθεί με υπόγεια και αδιόρατα μέσα στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών της Δύσης, είναι κομμάτια ενός πολιτικού παζλ, που ουδείς έχει την πολυτέλεια να αγνοήσει στην ΕΕ, τονίζουν αρμόδιες πηγές.

Τα ίδια πρόσωπα εκτιμούν πως αρχής γενομένης από τις σημερινές κρίσιμες προεδρικές εκλογές στην Γαλλία εγκαινιάζεται μία περίοδος, όπου θα κριθεί εν πολλοίς ο στρατηγικός προσανατολισμός των κρατών – μελών της ΕΕ. Κατά την διάρκεια αυτής δεν υπάρχει το περιθώριο κοινωνικής αναταραχής, ως εκ τούτου, επείγει η άρση του αδιεξόδου, όπως διαμορφώνεται σήμερα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις