0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ο μίνι ανασχηματισμός στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός στις πρώτες μέρες του νέου έτους έκλεισε εκκρεμότητες και έστειλε το μήνυμα πως ο βασικός στόχος της νέας χρονιάς είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου. Αυτό εστιάζεται στην καθημερινότητα των πολιτών, το μεγάλο στοίχημα κάθε κυβέρνησης που εν πολλοίς καθορίζει την πορεία της και αποτελεί βαρόμετρο για την τελική αξιολόγηση των ψηφοφόρων την ώρα της κάλπης.

Η βεντάλια των θεμάτων που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με το «καλημέρα» του 2024, άπτεται όλων των πτυχών της κοινωνικής ζωής, της οικονομίας και των θεσμών, βάζοντας, ταυτόχρονα, ψηλά τον πήχη των προσδοκιών. Το «δυναμικό ξεκίνημα στη νέα χρονιά» για το οποίο μιλούσαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη λίγες ώρες μετά τις διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό σχήμα, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. «Άπαντες αξιολογούνται καθημερινά», είναι το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και προειδοποιούν ότι ο πρωθυπουργός «θα δράσει αποφασιστικά όποτε απαιτηθεί, προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων» και συμπληρώνουν ότι «εφόσον χρειαστεί θα γίνονται άμεσα ανάλογες διορθωτικές κινήσεις».

Το μάρμαρο, αυτή τη φορά, πλήρωσε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς η ασφάλεια και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ωστόσο το παραγόμενο αποτέλεσμα, μέχρις στιγμής, είναι κατώτερο των απαιτήσεων που υπάρχουν. Μέσα σε έξι μήνες έχουν γίνει δύο αλλαγές στην ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου που έχει μεταβληθεί σε ηλεκτρική καρέκλα. Η απομάκρυνση του Γιάννη Οικονόμου και του Κώστα Κατσαφάδου έμοιαζε προδιαγεγραμμένη εδώ και αρκετό καιρό, καθώς πληροφορίες ανέφεραν την δυσαρέσκεια του κ. Μητσοτάκη και την πρόθεσή του να αλλάξουν όλα στην οδό Κατεχάκη. Οι μετρήσεις που φτάνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν ότι οι πολίτες θεωρούν την εγκληματικότητα ως το κυρίαρχο πρόβλημα μαζί με την ακρίβεια. Η επιλογή να επιστρέψει εκεί ένας υπουργός που γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις, δείχνει ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος και η πίεση για αποτελέσματα είναι άμεση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι αυτός που θα κάνει και τις τελικές εισηγήσεις για τις κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία και το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι δομικές και να μην περιοριστούν στα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας, αλλά να υπάρξει μία συνολική αναδιάρθρωση.

Η καραμπόλα που ακολούθησε την μετακίνηση του κ. Χρυσοχοΐδη, δεν ήταν τυχαία. Ούτε το γεγονός ότι δεν μπήκε κάποιο νέο πρόσωπο σε μία από τις υπουργικές θέσεις, αλλά επελέγη η μετακίνηση έμπειρων στελεχών. Ο κ. Γεωργιάδης μετακινήθηκε στο υπουργείο Υγείας, διότι, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα λόγω της προηγούμενης θητείας του σε αυτό και όπως έλεγαν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη «έχει μεταρρυθμιστική εμπειρία και μπορεί να τρέξει τις μεγάλες αλλαγές που έχουν ξεκινήσει». Το 2024 προωθούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της υγείας, ενώ η αναβάθμιση των υπηρεσιών και η ενίσχυση των υποδομών αποτελεί μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Είναι αυτές οι διορθωτικές κινήσεις προάγγελος ενός πιο εκτεταμένου και δομικού ανασχηματισμού; Ο ίδιος ο πρωθυπουργός απαντά ξεκάθαρα «όχι». Σε συνομιλητές του αποκλείει αυτή τη στιγμή να υπάρξει σύντομα ένας συνολικότερος επανασχεδιασμός του κυβερνητικού σχήματος για τρεις λόγους. Ο πρώτος αφορά την ανάγκη να μην σημειωθούν καθυστερήσεις στα νομοσχέδια και τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την τακτική του κ. Μητσοτάκη να μην ανακατεύει πολύ την τράπουλα, εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και ειδικά μόλις έξι μήνες μετά τις εκλογές. Σε συνομιλητές του στη διάρκεια των γιορτών ο κ. Μητσοτάκης είχε εκμυστηρευτεί ότι ανέμενε κάποιες αναταράξεις στην αρχή της δεύτερης τετραετίας λόγω του εκτεταμένου rotation το οποίο είχε κάνει στη σύνθεση της κυβέρνησης. «Χρειάζονταν όλοι λίγο χρόνο να προσαρμοστούν, όμως τώρα το σχήμα έχει αρχίσει να λειτουργεί, αφού προσαρμόστηκαν στους νέους ρόλους», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά. Ο τρίτος λέγεται ευρωεκλογές. Υπάρχουν συζητήσεις στο περιβάλλον του ότι μία τέτοια κίνηση θα ήταν πιο χρήσιμη μετά τις κάλπες για το ευρωκοινοβούλιο, ειδικά εάν χρειαστεί λόγω του αποτελέσματος να δοθεί το σύνθημα μίας νέας αρχής.

Τι θα κάνει ο Πρωθυπουργός με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Μαζί με τον δομικό ανασχηματισμό ο κ. Μητσοτάκης πάει παρακάτω και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Παρά τις επίμονες εισηγήσεις μερίδας συνεργατών του να κλείσει το θέμα μέσα στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί εντός και εκτός ΝΔ, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει χρόνο στην απαραίτητη διαβούλευση γύρω από ένα ευαίσθητο θέμα που αποτελεί αφορμή έντονων συγκρούσεων. Πιστεύει ότι είναι ένα κρίσιμο νομοθέτημα  που άπτεται του σεβασμού των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων και της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών και το μείζον δεν είναι να έρθει γρήγορα, αλλά να μελετηθεί εκτενώς και να εκτυλιχθεί με τη δέουσα σοβαρότητα, ώστε να επιτύχει το σκοπό του. Και αφού προηγουμένως η φιλοσοφία και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων έχουν γίνει κατανοητές από την κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου ο διάλογος να γίνει σε σωστή βάση μακριά από ακρότητες και αφορισμούς. «Θα ψηφιστεί εντός του 2024» διαβεβαιώνουν συνεργάτες, οι οποίοι όμως, δεν μπορούν να προσδιορίσουν τον ακριβή χρόνο. «Μπορεί να είναι σε τρείς, έξι ή εννέα μήνες», συμπληρώνουν και προσπαθούν ταυτόχρονα να αποσυνδέσουν το προσωρινό φρένο από τις ευρωεκλογές. Διότι υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν αναφανδόν ότι θα πρέπει το νομοσχέδιο να πάρει το δρόμο για την Βουλή μετά τις κάλπες για το Ευρωκοινοβούλιο. Εκτιμούν ότι λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, αφού για την πλειοψηφία των πολιτών απουσιάζει το ουσιαστικό διακύβευμα, μπορεί να λειτουργήσει ως δώρο προς τα κόμματα της λαϊκίστικής και άκρας Δεξιάς για να αυξήσουν τα ποσοστά τους σε βάρος της ΝΔ. Ενώ, οι απώλειες από το κυβερνητικό στρατόπεδο κατά την ψηφοφορία, αφού δεν θα υπάρχει κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές, θα εκπέμψει λάθος μήνυμα τη δεδομένη στιγμή.

Το σίγουρο είναι ότι ο πρωθυπουργός συνυπολογίζει όλες τις παραμέτρους και η τελική απόφαση ως προς τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου δεν έχει ληφθεί. Σύμφωνα με συνεργάτες του, υπάρχουν νομικά ζητήματα που ακόμα είναι υπό μελέτη και ο ίδιος δεν θέλει να πάρει μία βιαστική απόφαση ως προς το τελικό περιεχόμενο των διατάξεων. Τονίζουν, επίσης, με νόημα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει δείξει πως δεν διστάζει να πάρει αποφάσεις με πολιτικό κόστος, εφόσον πιστεύει πως είναι δίκαιες και λύνουν προβλήματα που αφορούν την κοινωνία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις