Πολιτικό restart για την κυβέρνηση αποτελεί η ΔΕΘ, καθώς η παρουσία του πρωθυπουργού θα συνοδευτεί από την εξαγγελία ενός φιλόδοξου πακέτου μέτρων, τον τρόπο αντιμετώπισης των αλληλένδετων κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα και την παρουσίαση των βασικών αξόνων του κυβερνητικού προγράμματος με το οποίο θα διεκδικήσει την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας στις εκλογές.
Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, θα έχει δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος θα αφορά την οικονομία, όπου πέρα των παροχών, θα γίνει αναλυτική παρουσίαση των κινδύνων που υπάρχουν, αλλά και των προοπτικών που έχει για συνέχιση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. «Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και των τουριστικών ροών, αλλά και τη μείωση της ανεργίας αναδεικνύουν ότι, σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά και ενδυναμώνεται», αναμένεται να τονίσει ο πρωθυπουργός. Θα προειδοποιήσει, όμως, ότι για να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο επιβάλλεται η διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας. Στην προμετωπίδα των εξαγγελιών βρίσκονται τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.
Επιδότηση ρεύματος και κίνητρα για πετρέλαιο
Όπως μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με τον κρατικό προϋπολογισμό και τον μηχανισμό που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ενέργειας να συνεχίζουν να απορροφούν το 80% των αυξήσεων. Το μοντέλο θα έχει μία δομική αλλαγή καθώς η επιδότηση θα προκύπτει με βάση την κατανάλωση. Επίσης, όσοι εξοικονομούν ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους καταναλωτές. Ξεχωριστή επιδότηση θα υπάρξει για τα 700 χιλιάδες νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για θέρμανση και δεν μπορούν να γυρίσουν σε άλλες πηγές θέρμανσης. Για όσους, όμως, μπορούν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο θα δοθούν κίνητρα καθώς οι τιμές θα είναι σαφώς χαμηλότερες. Γενναία χαρακτηρίζεται, από τις ίδιες πηγές, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, ενώ θα διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων με ειδική πρόνοια για τις περιοχές της χώρας με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επιταγή ακρίβειας
Έμφαση θα δοθεί στην στήριξη και προστασία των πιο ευάλωτων πολιτών. Σε αυτό το πεδίο το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί μέτρα που περιλαμβάνουν την επιταγή ακρίβειας για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, ενώ υπάρχει εισήγηση για την χορήγηση 13ης σύνταξης την περίοδο των Χριστουγέννων σε όσους λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη η απόδοση της οικονομίας επιτρέπει αυτή την στήριξη των πιο αδύναμων, αλλά σταθμίζονται και τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να υπάρχουν εφεδρείες εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα.
Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα
Το «καλάθι» της ΔΕΘ θα έχει και μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε εφαρμογή το 2023. Για τους συνταξιούχους προβλέπεται το «ξεπάγωμα» όλων των συντάξεων μετά από 12 χρόνια, μικρότερης κλίμακας τέταρτη δόση του επανυπολογισμού τού λεγόμενου «νόμου Βρούτση», που αφορά περαιτέρω αύξηση σε 150.000 συνταξιούχους με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια και θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης που αφορά ένα εκατομμύριο συνταξιούχους με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά και τους δημοσίους υπαλλήλους. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει και την τρίτη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του ’23 φτάνοντας τα 751 ευρώ, δηλαδή στα προμνημονιακά επίπεδα. Ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την κατάργηση ή την μείωση στο μισό του τέλους επιτηδεύματος.
Στεγαστική πολιτική
Ψηλά τίθεται από κυβερνητικής πλευράς ο πήχης για το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής που θα παρουσιαστεί στην ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν θα περιοριστεί στους νέους έως 29 ετών, όπως ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστό, αλλά θα αφορά και τους 30άρηδες ανεβάζοντας το ηλικιακό όριο κατά μια δεκαετία. Θα περιλαμβάνει επιδοτούμενα δάνεια, ανέγερση φοιτητικών εστιών, επιδοτήσεις για ανακαίνιση παλιών κατοικιών και αποδέσμευση ακινήτων του δημοσίου τα οποία θα διατεθούν για την στέγαση νέων ζευγαριών και ανέργων.
Η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας
Ο δεύτερος άξονας της ομιλίας του πρωθυπουργού αφορά το πολιτικό πλαίσιο των επόμενων μηνών, τους στόχους της κυβέρνησης, τις προϋποθέσεις για να βγει η χώρα αλώβητη από τις Συμπληγάδες των διεθνών κρίσεων που την απειλούν και το όραμα που θα περιγράψει για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα πει ότι την στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βυθίζονται σε αστάθεια και εσωστρέφεια, απαραίτητη προϋπόθεση ασφάλειας για την Ελλάδα είναι η σταθερότητα. Θα περιγράψει το εκρηκτικό κοκτέιλ που διαμορφώνεται διεθνώς και τους κινδύνους που απειλούν την γειτονιά μας. «Σε συνδυασμό με τον δυναμικά επανακάμψαντα αναθεωρητισμό, που παρατηρούμε στην περιοχή μας, γεννιούνται τεράστιοι κίνδυνοι», σημειώνουν συνεργάτες του που έχουν γνώση της ομιλίας του πρωθυπουργού. «Η πρόοδος της χώρας μας και η ενδυνάμωσή της έχει προκαλέσει άγχος, δυσαρέσκεια, αλλά και ανησυχία σε διάφορες αλλότριες δυνάμεις, οι οποίες μάλιστα δεν κρύβουν συχνά τη σφοδρή επιθυμία τους να αλλάξει η ηγεσία της χώρας» θα θυμίσει ο κ. Μητσοτάκης και θα στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε διστάζει. Η Κυβέρνησή μας έχει σχέδιο και θωρακίζει την κοινωνία, θωρακίζει τα εθνικά μας δίκαια, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεθνή σταθερότητα».
«Δεν είναι ώρα για πειράματα»
Σε αυτό το πλαίσιο θα τονίσει ότι «δεν είναι ώρα για πειράματα, δεν είναι ώρα για ολιγωρίες, δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις και δισταγμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια ούτε της εσωστρέφειας, ούτε της αναταραχής». Ο κ. Μητσοτάκης θα καυτηριάσει το κλίμα τοξικότητας που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τους κινδύνους που απορρέουν από τον διχασμό που επιχειρεί να προκαλέσει, την στιγμή που απαιτείται ενότητα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.
Σταθερότητα και εκλογικός νόμος
Η ανάγκη σταθερότητας στη χώρα είναι και ο βασικός λόγος που βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη εισηγούνται στον πρωθυπουργό αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε το πρώτο κόμμα να μπορεί να σχηματίσει πιο εύκολα κυβέρνηση και η χώρα να μην μπει σε περιδίνηση την επομένη των εκλογών με σοβαρές συνέπειες στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης κρατά κλειστά τα χαρτιά του και θα τοποθετηθεί για το θέμα στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει την Κυριακή. Ακόμα και στενοί συνεργάτες του αποφεύγουν να ποντάρουν για την τελική του απόφαση καθώς ο ίδιος ζυγίζει πολύ το θεσμικό βάρος μιας τέτοιας απόφασης. Γεγονός είναι πως για πρώτη φορά συζητά μια τέτοια κίνηση, κρατώντας όμως την τελική απόφαση για τον ίδιο.