0

Για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική, μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κος Θανάσης Αυγερινός στην Τoday Press και τη Δήμητρα Κούτρα. Όπως είπε, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή «λέει πολλά και μας γεμίζει εμπιστοσύνη για τη δουλειά που κάνουμε, αλλά συνάμα και μεγάλη ευθύνη».

Επίσης, ο κος Αυγερινός αναφέρθηκε και στις ελλείψεις που είπε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «ως Διοίκηση δίνουμε από το 2019 ένα μεγάλο αγώνα, κάθε μέρα, με πρόγραμμα και συστηματικότητα για να περιορίσουμε αυτά που ταλαιπωρούν τους πολίτες της  Ανατολικής Αττικής. Και πιστέψτε με ότι δεν είναι καθόλου λίγα».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

Κε Αντιπεριφερειάρχη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιόδευσε πρόσφατα στην Ανατολική Αττική και τη χαρακτήρισε ως μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Τι λέτε;

Με μεγάλη μας χαρά υποδεχτήκαμε στην Ανατολική Αττική τον πρωθυπουργό της χώρας και ιδιαιτέρως για αυτό το σημαντικό σχόλιο που έκανε, πιστεύω πως αναμφισβήτητα υπογραμμίζει «το σωστό δρόμο» στον οποίο κινούμαστε στην Περιφέρεια Αττικής, υπό τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη. Πριν τρία χρόνια, όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση της Περιφέρειας, είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία συσσωρευμένη κατάσταση απραξίας πολλών ετών, που ιδιαιτέρως για την Ανατολική Αττική σήμαινε ελλείψεις σε όλους σχεδόν τους τομείς, που στις υπόλοιπες αναπτυγμένες περιοχές θεωρούνται αυτονόητες στις μέρες μας. Ιδίως αν αναλογιστούμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό στη χώρα μας μετά τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών και τη Θεσσαλονίκη, αντιλαμβάνεσθε ότι άνω των 650 χιλιάδων ανθρώπων, ενώ ζουν σε ένα πανέμορφο από πλευράς φυσικής ομορφιάς τόπο, εντούτοις, ταλαιπωρούνται καθημερινά από τις ελλιπείς υποδομές και τον επί σειρά ετών ανεπαρκή σχεδιασμό.

Μιας που αναφέρεστε στις ελλείψεις, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά σε «βασικότατες ελλείψεις στην Ανατολική Αττική, ως προς τις περιβαλλοντικές υποδομές». Θέλετε να μας αναλύσετε αυτή τη δήλωσή του;

Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα το πόσο καλή και καθαρή εικόνα έχει για την περιοχή μας και τα προβλήματά της. Και αυτό δεν είναι τωρινό, αφού από την αρχή της θητείας μας, πριν τρία χρόνια, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ξεκίνησε μία εκτενή και ουσιαστική συνεργασία με την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και φυσικά με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος πάντα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για την ισότιμη ανάπτυξη όλων των περιοχών της Αττικής. Ως επιστέγασμα αυτού του ενδιαφέροντος, άλλωστε, ήρθε και αυτή η επίσκεψη, αφού ο πρωθυπουργός επέλεξε να ξεκινήσει την -ανά την επικράτεια- περιοδεία του ΠΡΩΤΑ από την Ανατολική Αττική. Νομίζω ότι αυτό λέει πολλά και μας γεμίζει εμπιστοσύνη για τη δουλειά που κάνουμε, αλλά συνάμα και μεγάλη ευθύνη! Και για να έρθω στο θέμα των ελλείψεων που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, θα πω ότι ως Διοίκηση δίνουμε από το 2019 ένα μεγάλο αγώνα, κάθε μέρα, με πρόγραμμα και συστηματικότητα για να περιορίσουμε αυτά που ταλαιπωρούν τους πολίτες της  Ανατολικής Αττικής. Και πιστέψτε με ότι δεν είναι καθόλου λίγα!

Τα τρία χρόνια Διοίκησης Γιώργου Πατούλη συνδυάστηκαν για την Ανατολική Αττική με μεγάλα έργα υποδομής και ανάπτυξης (σε διάφορα στάδια υλοποίησης), που συνολικά ανέρχονται στο 1 δις ευρώ!

Αναφορικά με τις περιβαλλοντικές υποδομές που ανέφερε και ο πρωθυπουργός, προχωράμε σταθερά στην όλο και μεγαλύτερη εξάπλωση του αποχετευτικού δικτύου, το οποίο έως πολύ πρόσφατα ήταν ανύπαρκτο! Ενδεικτικά αναφέρω, ότι αξιοποιώντας πόρους ύψους 518,8 εκατ. ευρώ του ΠΕΠ Αττικής, προχωρούν εντατικά τα εμβληματικά έργα κατασκευής των Κέντρων Συλλογής, Επεξεργασίας και Διάθεσης Αστικών Λυμάτων (ΚΕΛ & ΕΕΛ) Κορωπίου-Παιανίας, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου και Σπατών-Αρτέμιδας αλλά και των δικτύων αποχέτευσης των Δήμων Παλλήνης, Παιανίας (Γλυκά Νερά) και Μαρκόπουλου Μεσογαίας. Να προσθέσω, επίσης, την ένταξη 77 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 125,6 εκ. ευρώ και στους 13 Δήμους της Περιφερειακής μας Ενότητας, τα οποία αναβαθμίζουν το περιβάλλον και συνεπώς βελτιώνουν κάθετα την ποιότητα ζωής των πολιτών, σε τομείς όπως οι αστικές αναπλάσεις, η δημιουργία υποδομών άθλησης και πολιτισμού, η ανάπτυξη σχολικών υποδομών, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι υποδομές όμβριων υδάτων κ.α.

Περαιτέρω, φροντίζοντας την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, δίνουμε μεγάλο βάρος στην Αντιπλημμυρική Προστασία των περιοχών, χρηματοδοτώντας έργα και μελέτες αποχέτευσης όμβριων, οριοθέτησης-διευθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων σε όλους τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, την τελευταία 3ετία χρηματοδοτήθηκαν έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ (σε διάφορα στάδια υλοποίησης), ενώ ο προϋπολογισμός των εργασιών καθαρισμού των ρεμάτων (σε πάνω από 65.000 μέτρα σημείων υψηλής επικινδυνότητας) ανήλθε στο 1,3 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, επενδύσαμε στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών χρηματοδοτώντας: α) μέσω του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΣΠΑ) παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε Δημοτικά Κτήρια συνολικού προϋπολογισμού 5,49 ευρώκαθώς και β) το Δήμο Αχαρνών για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομής με τεχνολογία φωτιστικών LED και σύστημα τηλεδιαχείρισης, συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, ως διοίκηση στηρίζουμε έμπρακτα τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό με το πιο εμβληματικό και μοναδικό στην ιστορία της χώρας μας έργο, αυτό του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας, με αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτές για όλους τους πολίτες, συνολικού προϋπολογισμού 36 εκ. ευρώ.

Και σκεφτείτε πως όλα αυτά που σας αναφέρω είναι τα πιο σημαντικά, διότι υπάρχουν και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη, την τελευταία 3τία έχουμε μετατρέψει την Ανατολική Αττική σε ένα μεγάλο εργοτάξιο!

Κε Αυγερινέ, ο πρωθυπουργός στη διευρυμένη σύσκεψη με τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, την ηγεσία της Περιφέρειας, τους δημάρχους και τους βουλευτές της Ανατολικής Αττικής, αναφέρθηκε στο θέμα της δημιουργίας του νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. 

Το ουσιαστικό στην τοποθέτησή του για το νοσοκομείο είναι στο νόημα των όσων είπε. Και παρά το ότι ως πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του τεράστιας σημασίας θέματα για τη χώρα, τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική πολιτική, ιδίως τώρα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη συνεχή Τουρκική προκλητικότητα και τόσα άλλα, εντούτοις, έδειξε κατανόηση στο δίκαιο αίτημα των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής για τη δημιουργία Γενικού Νοσοκομείου. Φυσικά, δεν μπορεί να γνωρίζει τις λεπτομέρειες ενός τόσο εξειδικευμένου εγχειρήματος και για το λόγο αυτό, απολύτως λογικά, μας είπε ότι με το θέμα ασχολείται το Υπουργείο Υγείας και ο αρμόδιος υπουργός, έτσι ώστε να μελετήσουν τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, να εξετάσουν τις ανάγκες και να προχωρήσει ο σχεδιασμός του νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής. Γνωρίζοντας την πολιτική προσέγγιση του πρωθυπουργού, ο οποίος πάντα προκρίνει το σοβαρό σχεδιασμό και τη λεπτομερή οργάνωση παρά την εύκολη παροχολογία, κρατώ ως θετική την τοποθέτησή του. Παράλληλα, μετά και τη σαφή και πολύ θετική τοποθέτηση του υπουργού Υγείας κου Πλεύρη στη Βουλή πριν λίγες μέρες, η Περιφέρεια θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα έτσι ώστε να μην βαλτώσει.

Να θυμίσω στο σημείο αυτό, ότι εμείς στην Περιφέρεια έχουμε, ήδη, προϋπολογίσει την εκπόνηση δύο μελετών: μία που θα αφορά τη χωροθέτηση και μία τη σκοπιμότητα για τη δημιουργία του νοσοκομείου, ενώ με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη έχουν δεσμευτεί ήδη 20 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για το σκοπό αυτό.

Τούτων λεχθέντων, οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε ότι η δημιουργία ενός νοσοκομείου είναι μια χρονοβόρος διαδικασία όχι μόνο λόγω της κατασκευής, αλλά και για λόγους  προμήθειας εξοπλισμού και ακόμη σπουδαιότερα στελέχωσής του με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Πέρσι η Ανατολική Αττική είχε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι με τις πυρκαγιές. Φέτος το καλοκαίρι, πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση με την αντιπυρική προστασία και γενικότερα με την προετοιμασία από πλευράς Περιφέρειας Αττικής στο θέμα αυτό;

Σας ευχαριστώ που θέτετε αυτό το κρίσιμο ερώτημα. Αρχικά θέλω να επισημάνω ότι από τον Απρίλιο έως και το Μάιο συγκάλεσα τέσσερις προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής. Μέσω αυτών, αναδείξαμε και κοινοποιήσαμε προς τον αρμόδιο υπουργό την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής με μέσα και πόρους, προκειμένου να δρομολογηθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα και εργασίες καθαρισμού φυτικής βλάστησης, απομάκρυνσης των υπολειμμάτων καμένων κορμών σε πυρόπληκτες περιοχές, συντήρησης πυροσβεστικών υδροστομίων, συντήρησης αντιπυρικών ζωνών κ.α.

Ιδιαιτέρως, πρέπει να υπογραμμίσω ότι για τους Δήμους της Ανατολικής Αττικής οι εργασίες αυτές αποτελούν «το Α και το Ω» στο θέμα της πρόληψης, λόγω του μεγέθους της υπαίθρου και του έντονου ανάγλυφου της περιοχής μας. Ευτυχώς, πρόσφατα ελήφθη σχετική απόφαση από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών για την υποστήριξη των δήμων και ευχόμαστε να υλοποιηθεί άμεσα και αποτελεσματικά!

Συχνά όμως -και πρέπει να το τονίσω αυτό- δημιουργούνται παρεξηγήσεις και εσφαλμένες παρερμηνείες, σχετικά με το ρόλο της Περιφέρειας αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης για τη μείωση του κινδύνου δασικών πυρκαγιών, όσο και κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος πυρκαγιάς. Αρμοδιότητα της Περιφέρειας, λοιπόν, είναι να συνδράμει και μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα, εφόσον αυτό ζητηθεί, με υδροφόρα μέσα και μηχανήματα έργου, τόσο προληπτικά κατά τις ημέρες που υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς όσο και κατά τη διάρκεια συμβάντων πυρκαγιάς. Σημειώνω δε, ότι κάθε χρόνο οι δαπάνες για αυτό το σημαντικό έργο συνδρομής στην Πυροσβεστική ανέρχονται σε πάρα πολλά χρήματα. Η Περιφέρεια, επίσης, είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο ευθύνης της, καθώς και σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κλπ) αρμοδιότητάς της, που στην περιοχή μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό και θα συνεχίζονται αμείωτα καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο. Από εκεί και πέρα, οι Δήμοι, οι ΔΕΔΔΗΕ & ΑΔΜΗΕ, οι Δασικές Υπηρεσίες, άλλοι κρατικοί φορείς, κ.λπ. είναι υπεύθυνοι αντίστοιχα για τους καθαρισμούς βλάστησης στις δικές τους περιοχές ευθύνης.

Τούτων λεχθέντων, οφείλω και εφέτος να κάνω ειδική μνεία, όπως πράττω άλλωστε κάθε χρόνο, στο «πολύτιμο στολίδι» της φύσης της Ανατολικής Αττικής και αναφέρομαι φυσικά στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά στο Μαραθώνα. Πολλές φορές έχω απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς να δοθεί έμφαση, κυρίως στη λήψη προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας, τοποθέτησης συστημάτων πυρόσβεσης, εκπόνησης σχεδίου συγκέντρωσης επισκεπτών και εκκένωσης με τη διαμόρφωση οδού διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς εντός του πευκοδάσους. Και μπορεί να θεωρηθεί ότι επαναλαμβάνομαι, όμως, παρότι τα τελευταία δύο χρόνια σαφώς ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα, έκαναν αρκετά για τον περιορισμό των ανεξέλεγκτων παρεμβάσεων εντός του δάσους, εντούτοις, ακόμη βλέπουμε να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα από τους εμπλεκόμενους.

Και επιτέλους, θα πρέπει κάποια στιγμή σύντομα να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός, έτσι ώστε το δάσος του Σχοινιά από τη μία να προστατεύεται όπως του αρμόζει, αλλά παράλληλα να καταστεί και πάλι πιο προσβάσιμο στους χιλιάδες λάτρεις του, που τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια το στερούνται, λόγω της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους.

Κλείνοντας κε Αυγερινέ, θα επανέλθω στο θέμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ανατολική Αττική και θα ήθελα να μου πείτε ποια θέματα του θέσατε, έτσι ώστε να τα λάβει ειδικά υπόψη του;  

Τα «ανοιχτά» θέματα και οι ελλείψεις υποδομών στην Ανατολική Αττική, δυστυχώς, είναι πολυάριθμα! Ο χρόνος του πρωθυπουργού προφανώς δεν είναι ανεξάντλητος, ενώ στη συνάντηση δέχτηκε πληθώρα αιτημάτων από όλους τους Δήμους, τα οποία φυσικά και χρήζουν αντιμετώπισης. Εγώ, το αμέσως επόμενο διάστημα, πέραν των όσων κουβεντιάσαμε στη σύσκεψη, σκοπεύω να αποστείλω στον πρωθυπουργό μία επιστολή, συνοψίζοντας τα κυριότερα σημεία των όσων ειπώθηκαν και αναφέροντάς του ειδικά τα ακόλουθα πέντε ζητήματα, που τα θεωρώ ως απόλυτης προτεραιότητας για την Ανατολική Αττική:

Πρώτον, την επίσπευση των έργων ολοκληρωμένων υποδομών για τα δύο μεγάλα λιμάνια της Αττικής: της Ραφήνας και του Λαυρίου. Χρειάζονται κατεπειγόντως υποδομές, οι οποίες όχι μόνο θα προάγουν περαιτέρω την ανάπτυξη, αλλά θα επιτρέψουν στις δύο αυτές πόλεις στην κυριολεξία «να ανασάνουν», καθώς αυτή τη στιγμή οι δρόμοι τους και οι υποδομές τους είναι παρωχημένες και προφανώς δεν μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της λειτουργίας των λιμανιών. Χρειάζεται, λοιπόν, εντατικοποίηση της υλοποίησης νέων υποδομών στο οδικό δίκτυο, σε χώρους στάθμευσης, στο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών, στην επέκταση των μέσων μεταφοράς σταθερής τροχιάς προς ανατολάς και σύνδεση όλων των μέσων συγκοινωνίας μεταξύ τους, διαμορφώνοντας έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και θα ικανοποιεί τους επισκέπτες.

Δεύτερον, την προώθηση της δημιουργίας του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου Καινοτομίας στην Ανατολική Αττική, το οποίο θα συμβάλει στην ενίσχυση επιχειρηματικής κουλτούρας, αλλά και θα προσελκύσει επενδύσεις στην οικονομία της γνώσης. Στην εγκατάσταση θα μπορούν να αναπτυχθούν φυσικοί χώροι καινοτομίας, που αναμένεται να δώσουν νέα πνοή στην επιχειρηματικότητα της χώρας, φιλοξενώντας τμήματα έρευνας & ανάπτυξης επιχειρήσεων, νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητές και ακαδημαϊκά ιδρύματα, προκαλώντας συνέργειες μεταξύ τους. Η Ανατολική Αττική, λόγω της γεωγραφίας της, έχει το ασύγκριτο πλεονέκτημα της εγγύτητας στο κέντρο της πρωτεύουσας, παράλληλα διαθέτει μεγάλες ανοικτές εκτάσεις για την κατασκευή του έργου, ενώ στην επικράτειά της βρίσκονται δύο λιμάνια (Ραφήνα και Λαύριο), αλλά και ο μεγαλύτερος αερολιμένας της χώρας στα Σπάτα!

Τρίτον, τη δημιουργία του 1ου Προτύπου Γυμνασίου και Προτύπου Λυκείου στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, αφού δεν υπάρχει κανένα παρά τον τεράστιο πληθυσμό της!

Τέταρτον, την ίδρυση της πρώτης Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ανατολική Αττική, που τιμώντας και τον παραδοσιακά ιδιαίτερα δυνατό πρωτογενή τομέα στην περιοχή μας, ζητούμε να είναι η Κτηνιατρική Σχολή Αττικής. Σημειωτέον, ότι σήμερα Κτηνιατρικές Σχολές υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, καμία όμως στη Νότια Ελλάδα!

Τέλος, ζητούμε την άμεση ενίσχυση όλων των Αστυνομικών Τμημάτων (Α.Τ.) της Ανατολικής Αττικής με αστυνομικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η γενικευμένη αύξηση της ανομίας. Όλοι οι Διοικητές των Α.Τ. αναφέρουν την υποστελέχωση ως το κύριο πρόβλημα της μη επαρκούς αστυνόμευσης των πόλεών μας. Πριν λίγες μέρες δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος στο κέντρο της Ραφήνας, σε δημόσιο χώρο, 20 μέτρα από την κεντρική πλατεία της πόλης! Οι πολίτες ζητούν το αυτονόητο αγαθό της ασφάλειας των οικογενειών τους. Δείτε, για παράδειγμα, πόσο επιτακτική είναι η κατάσταση με την ανεξέλεγκτη οδηγική παραβατικότητα που επικρατεί κάθε ημέρα και νύχτα μέσα στις πόλεις της Ανατολικής Αττικής. Το θέμα πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πεδίο επειγόντως, με πολύ περισσότερους αστυνομικούς στους δρόμους και στις πλατείες μας.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την συνέντευξη κε Αντιπεριφερειάρχη και εύχομαι καλή συνέχεια στο έργο σας!

Ευχαριστώ πολύ και εγώ για το βήμα που μου δώσατε!

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις