Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Τρία μεγάλα στοιχήματα περιλαμβάνει το 2024 για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Προώθηση των μεταρρυθμίσεων, αντιμετώπιση της ακρίβειας και ευρωεκλογές είναι τα κλειδιά της επόμενης χρονιάς για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου θέλουν να αφήσουν πίσω τους τις δύσκολες στιγμές του 2023 και να εδραιώσουν περαιτέρω την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό.
«Ξεκινήσαμε με δυσκολίες, ωστόσο η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της και η χρονιά κλείνει με θετικό πρόσημο», σημείωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος την παραμονή των Χριστουγέννων αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατούσε στο γραφείο του πρωθυπουργού λίγο πριν την έναρξη των ολιγοήμερων διακοπών για τις γιορτές. Η ίδια πηγή αναγνώριζε ότι μετά τη νίκη στις διπλές εκλογές, υπήρξαν αρρυθμίες και λάθη ως λογικό συνεπακόλουθο από την στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει «rotation» στο σύνολο της κυβέρνησής του και «οι υπουργοί χρειάζονταν χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα καθήκοντά τους», όπως σημείωνε. Αν αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζονται αλλαγές, έστω σημειακές σε ορισμένες θέσεις, ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Ανάλογα σενάρια είχαν υπάρξει αρκετά το προηγούμενο διάστημα, όμως ο πρωθυπουργός δεν συνηθίζει να προχωρά εύκολα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όσοι τον γνωρίζουν καλά θεωρούν ως πιο κατάλληλο χρόνο για τέτοιες κινήσεις το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν τίποτα.
Αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης είναι επικεντρωμένος στην προώθηση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας της κυβέρνησης. Βασική του στόχευση είναι οι αλλαγές στο κράτος και τους τομείς που η χώρα υστερεί σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ανάληψη πρωτοβουλιών με προοδευτικό πρόσημο και πολιτικές με κοινωνική διάσταση, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η καθημερινότητα των πολιτών. Πρόκειται για τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» για τον οποίο έχει μιλήσει ο κ. Μητσοτάκης και αποτελεί τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το 2024.
Οι μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο
Ο οδικός χάρτης αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής, τους γνωστούς δηλαδή πια «μπλε φακέλους», οι οποίοι δόθηκαν στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση και περιλαμβάνουν 221 μικρές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων, τις οποίες καλούνται να υλοποιήσουν τα υπουργεία μέσα στην επόμενη χρονιά. Το 2024 θα εκκινήσει με δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης αφορά στις παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση στην απονομή της ποινικής δίκης. Και την ιστορική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πεδίο στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί να δημιουργήσει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις, προτάσσοντας τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ιδρυμάτων, τα αυστηρά κριτήρια για να δοθεί άδεια για την ίδρυσή τους και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη για την ελληνική οικονομία που υπολογίζονται στο 1% του ΑΕΠ. Απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που θα επιτρέψει την λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα.
Το υπουργείο Υγείας καλείται να υλοποιήσει τον νέο Χάρτη της Υγείας που θα αφορά τσην αναδιοργάνωση των Υγειονομικών Περιφερειών με στόχο την καλύτερη διοίκηση και λειτουργία τους, με κυβερνητικά στελέχη να τονίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύουν με κλείσιμο νοσοκομειακές μονάδες ή κλινικές. Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ με τη δημιουργία βάσεων πρωτογενούς διάσωσης και διακομιδών. Επίσης, θα υπάρξουν δράσεις για την προσέλκυση και πρόσληψη επαγγελματιών υγείας, ειδικά στις ειδικότητες στις οποίες παρατηρούνται ελλείψεις στα νοσοκομεία και δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από ειδικευμένο προσωπικό.
Στο Δημόσιο, μαζί με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του θα απλοποιηθούν και 5000 διοικητικές διαδικασίες, προκειμένου η ψηφιοποίηση να αποκτήσει και ουσιαστικό αντίκτυπο στην μείωση της γραφειοκρατίας, όπως σημειώνει αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. Το υπουργείο Εσωτερικών θα νομοθετήσει, επίσης, ένα νέο πλαίσιο επιλογής προϊσταμένων που θα βασίζεται σε αυτό που θεσμοθετήθηκε για την ανάδειξη διοικήσεων στους οργανισμούς του Δημοσίου. Παράλληλα, με το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής για τους δημοσίους υπαλλήλους με την παροχή μπόνους, θα έρθει και νέο σύστημα με αυστηρότερες ποινές για τους εργαζόμενους που υποπίπτουν σε παραβάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του 2024 θα έρθει στη Βουλή και ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζουν ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ το Σεπτέμβριο θα γίνει πράξη, γνωρίζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν ακόμα και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί ο ακριβής χρόνος και αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές.
Η μάχη με την ακρίβεια
Η ακρίβεια παραμένει ο μεγάλος πονοκέφαλος, διότι είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Το υπουργείο Ανάπτυξης καλείται μέσα από μία σειρά δράσεων που περιλαμβάνουν τη βελτίωση του επιπέδου προστασίας των καταναλωτών και την ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά για να αντιμετωπιστεί κάθε μορφή αισχροκέρδειας. «Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και όσοι προσπαθήσουν να βγάλουν αθέμιτα κέρδη θα πληρώσουν βαρύ αντίτιμο σε πρόστιμα, όπως ήδη γίνεται», διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές. Παράλληλα, από την 1η Ιανουαρίου έρχονται αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και στις συντάξεις που θα αυξήσουν τα εισοδήματα και θα στηρίξουν τους πολίτες στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης τον Απρίλιο έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Άμεσα ολοκληρώνεται η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών τιμολογίων και η υλοποίηση συστήματος αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών για περιστολή του λαθρεμπορίου.
Το στοίχημα των ευρωεκλογών
Ορόσημο για το 2024 και το τρίτο μεγάλο στοίχημα του κ. Μητσοτάκη, είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της ΝΔ και να επιβραβευθούν στην κάλπη οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Παρότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η πρωτιά της κυβερνητικής παράταξης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, η χαλαρότητα της ψήφου στις ευρωεκλογές και η δυνατότητα να σταλούν ανέξοδα μηνύματα προς την κυβέρνηση, αφού δεν υπάρχει ουσιαστικό διακύβευμα για τους πολίτες, κρύβουν παγίδες για την κυβέρνηση. Προκειμένου να διατηρηθούν τα ποσοστά όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτά των εθνικών εκλογών και να αποφευχθεί η διαρροή ψήφων προς κόμματα διαμαρτυρίας στα αριστερά ή τα δεξιά, το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να κάνει μία δυναμική εκλογική εκστρατεία, βάζοντας στο επίκεντρο τη σημασία σοβαρής και υπεύθυνης εκπροσώπησης της χώρας στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα εθνικά συμφέροντα.