0

Τα εκλογικά διλήμματα και το φάντασμα του 2015 που κάνει την εμφάνιση του μέσα από το αφήγημα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με την σύμπραξη Τσίπρα, Βαρουφάκη και Ανδρουλάκη έχουν συσπειρώσει το εκλογικό ακροατήριο του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις τελευταίες δύο εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά όπως καταγράφουν όλες οι μετρήσεις.

Η εικόνα που μεταφέρουν στην «ΤΡ» δημοσκόποι και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου που επεξεργάζονται τα στοιχεία των focus group αποτυπώνει ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική το βράδυ της 21ης Μαΐου να επιτύχει ένα υψηλό ποσοστό που θα αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, κάτι που αναμένεται να καταδειχθεί και στις δημοσκοπήσεις που θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες.

Η βάση είναι το 34%

Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό και προτάσσει μία νίκη «με καθαρή διαφορά από τον δεύτερο». Συνεργάτες του, όμως, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θέτουν ως βάση το 34% το οποίο θεωρούν «ένα εφικτό ποσοστό που θα αποτελέσει επαρκή βατήρα για την αυτοδυναμία στην αναμέτρηση με την ενισχυμένη αναλογική». Για να φτάσει όμως εκεί η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται την μέγιστη δυνατή συστράτευση δυνάμεων και απαιτείται να παλέψει μέχρι την ημέρα των εκλογών να πείσει τους «αναποφάσιστους».

Και οι τρεις μαζί 

Ειδικά για κομματική βάση και τους παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται να εκπέμψει ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας την προσεχή Τετάρτη, 9 Μαΐου, οπότε έχει προγραμματιστεί στο Ζάππειο κοινή εκδήλωση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή για την Ημέρα της Ευρώπης. Από κοινό βήμα ο νυν και οι δύο πρώην πρόεδροι της γαλάζιας παράταξης θα απευθύνουν προσκλητήριο μάχης σε όλα τα μέλη και τους φίλους της παράταξης και θα τονίσουν την κρισιμότητα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Ο κίνδυνος της χαλαρής ψήφου 

Το θετικό αποτύπωμα αυτής της περιόδου ενέχει έναν μεγάλο κίνδυνο που θέλουν να ξορκίσουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου και αφορά την χαλαρή ψήφο. Όπως εξηγούν, δεν πρέπει να δοθεί η εικόνα ότι η εκλογική αναμέτρηση έχει κριθεί και έτσι μερίδα ψηφοφόρων, αισθανόμενοι ότι έχει εκλείψει ο κίνδυνος μιας κυβέρνησης «κουρελού» που θα μπορούν να σχηματίσουν οι ηττημένοι της εκλογικής βραδιάς να μην πάνε στην πρώτη κάλπη ή να επιλέξουν την ψήφο διαμαρτυρίας, καθορίζοντας την τελική τους στάση στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι «η πρώτη κάλπη είναι η κρίσιμη κάλπη» και εν τέλει αυτή που την επόμενη ημέρα θα καθορίσει χωρίς αμφισβήτηση «ποιο κόμμα θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία τη χώρα και ποιος θα είναι ο Πρωθυπουργός».

Καμία χαλάρωση

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουν στο κυβερνητικό επιτελείο να δουν σημάδια χαλάρωσης ή εφησυχασμού του εκλογικού μηχανισμού και στελεχών της παράταξης, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από όλους να είναι μετριοπαθείς στις τοποθετήσεις τους διότι γνωρίζει πολύ καλά ότι ενδείξεις αλαζονείας δεν γίνονται αποδεκτές από τους ψηφοφόρους. Ο ίδιος, άλλωστε, στις ομιλίες και τις συνεντεύξεις του δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική τονίζοντας ότι «δεν είμαστε ούτε αλάνθαστοι, ούτε τέλειοι, αλλά έχω ήσυχη την συνείδηση μου για δύο πράγματα: πρώτον, ότι υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου και δεύτερον ότι κράτησα όρθια τη χώρα μέσα σε μια απίστευτη τρικυμία πολυκρίσεων».

Παρότι δημοσίως έχει επιλεγεί να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι ο Πρωθυπουργός ήδη προετοιμάζει τη δομή και το σχήμα της επόμενης κυβέρνησης του, εφόσον τον εμπιστευτούν ξανά οι πολίτες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει σαρωτικές αλλαγές τόσο σε δομές όσο και πρόσωπα. Από την εμπειρία αυτής της τετραετίας έχουν προκύψει συμπεράσματα για το τι λειτούργησε και που απαιτούνται διορθώσεις για να υπάρξει μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ακόμα και στο Επιτελικό Κράτος, το οποίο υπερασπίζεται σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης και διερωτάται «πώς λειτουργούσαν οι προκάτοχοί μου χωρίς μια τέτοια δομή», θα τύχει διορθώσεων σε κενά που έχει εντοπίσει.

Υπουργείο Εργασίας στα «δύο»

Αυτό που έχει αποκαλύψει μέχρις στιγμής είναι το «σπάσιμο» του Υπουργείου Εργασίας στα δύο. Το ένα θα διατηρήσει τις αρμοδιότητες για τον έλεγχο στην αγορά εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και το ασφαλιστικό σύστημα και το νέο υπουργείο που θα προκύψει θα αναλάβει το κομμάτι της κοινωνικής και της στεγαστικής πολιτικής. Θα είναι αυτό που θα αναλάβει την υλοποίηση του στεγαστικού προγράμματος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, το δημογραφικό και την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής σε όλα τα πεδία. Ανάλογες αναδιατάξεις θα γίνουν και σε άλλα υπουργεία είτε με την συγχώνευση αρμοδιοτήτων είτε με τη δημιουργία νέων δομών όσον αφορά την κρατική διοίκηση.

Η νέα κυβέρνηση 

Στη διάρκεια της τετραετίας ο κ. Μητσοτάκης, πέραν ορισμένων διορθωτικών κινήσεων, δεν έκανε ουσιαστικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση του. Ωστόσο, το νέο σχήμα μετά τις εκλογές δεν θα θυμίζει σε τίποτα το απερχόμενο. Κανείς, ούτε πρωτοκλασάτα στελέχη δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την παρουσία τους σε αυτό, καθώς ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μία διαφορετική σύνθεση με πολλούς να αλλάζουν χαρτοφυλάκια και ορισμένους να μένουν εκτός κυβέρνησης.

Πολλές γυναίκες 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αξιοποιηθούν πολλές περισσότερες γυναίκες σε θέσεις υπουργών. Ένα από τα νέα πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα έχει θέσει στο υπουργικό τραπέζι είναι η Ειρήνη Αγαπηδάκη που τοποθετήθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Επίσης, θεσμική θέση αναμένεται να έχει στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις εκλογές ο Σταύρος Παπασταύρου που ήδη βρίσκεται στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη και συμμετέχει στον πρωινό καφέ.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις