0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Με αναταράξεις και έντονη αβεβαιότητα ξεκίνησε η περίοδος της νέας… κανονικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την περιπέτεια Κασσελάκη, που βύθισε έτι περαιτέρω το κόμμα το οποίο είχε φτάσει στο 36% πριν 10 περίπου χρόνια.

Νέα συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προμηνύματα συνέχισης της εσωστρέφειας και καταγραφή σε δημοσκοπικά χαμηλά, συνθέτουν το σκηνικό στις 20 πρώτες μέρες της προεδρίας του Σωκράτη Φάμελλου, προδιαγράφοντας σοβαρές δυσκολίες στον δρόμο ανάταξης του κόμματος.

Μείον 21 βουλευτές

Ο νέος πρόεδρος, είδε την περιορισμένη κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη είχε απωλέσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να μειώνεται περισσότερο.

Γιάννης Σαρακιώτης, Ευάγγελος Αποστολάκης και Ράνια Θρασκιά, δεν πείστηκαν από τις παραινέσεις παραμονής στο κόμμα και άνοιξαν την πόρτα της εξόδου.

Οι τρεις προς το παρόν παραμένουν στην ομάδα των ανεξάρτητων και μένει να φανεί ποια κομματική πορεία θα ακολουθήσουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 47 έδρες που κατέλαβε το 2023 βρίσκεται στους 26 βουλευτές σήμερα χάνοντας 21, ήτοι το 44% της αρχικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Στον αντίποδα, επανήλθαν 6 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που είχαν αποστασιοποιηθεί (Στέφανος Τζουμάκας, Διονύσης Τεμπονέρας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Νεφελούδης, Βασίλης Τσιόγκας και Σταύρος Αραχωβίτης).

Το φλερτ με τη Νέα Αριστερά

Εν μέσω νέων αποχωρήσεων βουλευτών, άνοιξε ένα παράθυρο προς τη Νέα Αριστερά.

Αφορμή αποτέλεσε η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Κουμουνδούρου δεν απέκλεισε την στήριξη της υποψηφιότητας του προέδρου της Αρχής διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών, Χρήστου Ράμμου, με πηγές της να αναφέρουν ότι θα απαντήσουν «την κατάλληλη ώρα». Είχε προηγηθεί και «σήμα» Χαρίτση για συζήτηση εκλογικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.

Είναι φανερό ότι μετά το τέλος της εποχής Κασσελάκη έχει πάψει να υφίσταται η βασική αιτία, που οδήγησε εκτός ΣΥΡΙΖΑ τους 11 αριστερούς βουλευτές και τα άλλα στελέχη, ενώ πλέον οι διαφορές των δύο κομμάτων καθίστανται δυσδιάκριτες. Ταυτόχρονα, η δημοσκοπική πίεση προς τη Νέα Αριστερά στις συνθήκες που διαμόρφωσε η αλλαγή ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζει να εντείνεται, με το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, στην τελευταία δημοσκόπηση της Alco, μετά βίας να φτάνει το 1% (σ.σ. από 2,45% στις ευρωεκλογές).

Το σενάριο επιστροφής στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας στελεχών των δύο πλευρών και οι ζυμώσεις αναμένεται να εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Σημειώνεται, ότι αν οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς οιονεί επανενταχθούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε το κόμμα ανακαταλαμβάνει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπ΄ αυτό το πρίσμα τροχιοδεικτική θεωρείται η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου στο Open:

«Η δική μου ευθύνη είναι να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι εντολή της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργεί και να αποδεικνύει ότι είναι η πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Οι συζητήσεις όλες θα γίνουν δημόσια. Οι πολίτες μας ζήτησαν να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να ανταποκριθούμε».

Πάντως, δεν βλέπουν όλοι οι παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ με καλό μάτι τη σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά, εκτιμώντας ότι θα μεταβάλλει το εσωτερικό τοπίο. Είναι ενδεικτική η έκφραση ενστάσεων από τον Νίκο Παππά, για την υποψηφιότητα Ράμμου:

«Πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από την Αριστερά και να είναι ένα πρόσωπο με πάρα πολύ ισχυρή πολιτική πείρα και πολιτικό εκτόπισμα. Έχω απόλυτο σεβασμό για τον κ. Ράμμο και τη θέση και τη στάση που έχει κρατήσει στο πάρα πολύ κρίσιμο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα», είπε στο Attica.

Η εσωστρέφεια δεν σταμάτησε

Διακηρυγμένος στόχος του Σ. Φάμελλου είναι να τελειώσει η φθοροποιός εσωστρέφεια.

Ωστόσο, στην πράξη ανακύπτουν εμπόδια.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, διεκδίκησε υψηλό κομματικό αξίωμα, γεγονός που προκάλεσε τις πρώτες μετεκλογικές τριβές με την ηγεσία.

Τελικά το θέμα δεν έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις, ο πρώην υπουργός αρκέστηκε στη γνωστή του θέση του τομεάρχη διαφάνειας, αλλά ο κίνδυνος νέων… διαγκωνισμών παραμένει ενεργός.

Άλλωστε, ο Π. Πολάκης ψηφίστηκε από το 43,5% των μελών του κόμματος και φέρεται αποφασισμένος να διεκδικεί ό,τι απορρέει από το υψηλό ποσοστό απήχησης του ιδίου και των απόψεών του στη βάση.

Δημοσκοπικά χαμηλά

Η νέα εποχή βρήκε δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλά 12ετίας, με ποσοστά που είχε προ των εκλογών του 2012. Ενδεικτικά στην δημοσκόπηση της Alco καταγράφεται στο 7,1% (πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων) και στην πέμπτη θέση.

Με αυτή την αφετηρία, η ηγετική ομάδα καλείται να ανεβάσει δημοσκοπικά το κόμμα σε επίπεδα, που να είναι εφικτό το διψήφιο νούμερο στις επόμενες εκλογές, ώστε να δικαιούται και κεντρικό ρόλο σε ενδεχόμενο κεντροαριστερό μέτωπο. Καθόλου εύκολη υπόθεση για ένα βαρύτατα τραυματισμένο κόμμα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις