0

Η πρωτοφανής δημόσια παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, ο οποίος αντιτίθεται στην διορθωτική τροπολογία της κυβέρνησης για το κόμμα του Κασιδιάρη, προκάλεσε την αντίδραση του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη αλλά και τα αντανακλαστικά συνταγματολόγων που θεωρούν αυτονόητο, μετά από αυτή την εξέλιξη, να απέχει ο Χρήστος Τζανερίκος, από τις αρμοδιότητες του.

Όμως, ανέδειξε κι άλλο ένα πρόβλημα, την αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων, ακόμη και σε κρίσιμα θέματα που αφορούν τον πυρήνα της δημοκρατίας απέναντι στην απειλή της επανόδου κομμάτων-εγκληματικών οργανώσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, απαντώντας χθες στις καταγγελίες του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και προέδρου του Α1 Τμήματος ότι η τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη αποτελεί παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τόνισε πως «σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή».

«Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών. Μάλιστα, όπως εξήγησε το περιεχόμενο της τροπολογίας για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη κατοχυρώνει ότι θα υπάρχουν «περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση».

Η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στην Βουλή για τη νέα τροπολογία που θα αποκλείει κάθε «τρικ» Κασιδιάρη, γίνεται εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι θα εγκριθεί μόνο από τις ψήφους της πλειοψηφίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται δριμεία κριτική, με πηγές της Κουμουνδούρου να αναφέρουν στο protothema.gr πως «εμείς τους προειδοποιήσαμε ότι το νομοθέτημα τους το οποίο ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπλόκαρε το κόμμα των νεοναζί. Εμείς θέλαμε σαφή προσδιορισμό για την εγκληματική οργάνωση χωρίς να αφήνει παραθυράκια και καταθέσαμε έτοιμη πρόταση. Δεν ήθελαν να υπάρχουν αναφορές για αποκλεισμό κομμάτων με εγκληματική δράση και με ρατσιστικά, φασιστικά και ακροδεξιά χαρακτηριστικά. Έτσι φτάσαμε στο κοινοβουλευτικό φιάσκο και τελικά γίνονται χορηγοί των νεοναζί». Υπογραμμίζουν, δε, πως η θέση των νεοναζί είναι στην φυλακή και όχι στη βουλή. «Το μόνο που καταφέρνει ο Μητσοτάκης όμως με αυτές τις συνταγματικές ακροβασίες είναι να προσδίδει αντισυστημικά χαρακτηριστικά και να φουσκώνει τα ποσοστά της ακροδεξιάς», καταλήγουν.

Κριτική ασκεί και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «αν είχε εισακουστεί η πρόταση μας για εισαγωγή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, δεν θα είχαμε φτάσει στις σημερινές δυσάρεστες εξελίξεις Η νέα, μονομερής και πρόχειρη νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης δεν θα χρειαζόταν». Όμως, ξεκαθαρίζουν ότι ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου «που σθεναρά και παγίως έχει σταθεί απέναντι στον νεοναζισμό» θα στηρίξουν την τροπολογία. Ήδη από την Παρασκευή, ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε πως «υποστηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση από τη συμμετοχή της στις εκλογές, γιατί αυτό είναι η προστασία της Δημοκρατίας».

Τα μικρότερα κόμματα, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 αλλά και η Ελληνική Λύση καταψηφίζουν τη τροπολογία. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας, εξαπέλυσε πυρά σε όσους θεωρούν «αντισυστημική» την ψήφο στον Κασιδιάρη λέγοντας πως «κόμματα σαν του Κασιδιάρη είναι τα καλύτερα «μαντρόσκυλα» του συστήματος». Από το ΜΕΡΑ25, επαναλαμβάνουν την θέση τους λέγοντας πως με την τροπολογία θα γιγαντωθεί η αναπαραγωγή του ναζισμού και του φασισμού. Εκτιμούν, επίσης, ότι «δεν χωρά ο νομικισμός στο θέμα αυτό. Το ζήτημα είναι ξεκάθαρα πολιτικό: ο φασισμός και ο ναζισμός πρέπει να αντιμετωπιστούν κοινωνικά και πολιτικά».

Σημειώνεται ότι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή, λίγο πριν από τη διάλυσή της ενόψει των εθνικών εκλογών, η συμπληρωματική ρύθμιση. Πάντως η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί στις αρχές Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική