Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή τη Σητεία. Στις 12:00 θα περιοδεύσει στην τοπική αγορά και στις 20:00 θα μιλήσει στην πλατεία Μικρασιατών.
«Το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη είναι ισχυροί ολιγάρχες, αδύναμη μεσαία τάξη και φτωχοποίηση των πιο αδύναμων Ελλήνων»
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στις φορολογικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Μιλώντας την Πέμπτη στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ αντέκρουσε τη κριτική των στελεχών της ΝΔ, πως πρόκειται για “φορομπηχτική πολιτική και κρυφή ατζέντα” λέγοντας: «Χαίρομαι για το ότι αυτά τα ζητήματα μπαίνουν με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ κι όχι κατά λάθος. Ακούσαμε ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι “φορομπηχτική” για τη μεσαία τάξη και τον ελληνικό λαό. Ήμουν ευρωβουλευτής εννέα χρόνια και, δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, γνωρίζω πάρα πολύ καλά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και τα μοντέλα φορολόγησης των κρατών της Δυτικής Ευρώπης. Και δεν θα επιτρέψω η χώρα μου να γίνει Ουγγαρία. Γιατί αυτό είναι το μοντέλο του κ. Μητσοτάκη: ισχυροί ολιγάρχες, αδύναμη μεσαία τάξη και φτωχοποίηση των πιο αδύναμων Ελλήνων» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία δουλεύει για τους λίγους εις βάρος των πολλών. Σέβομαι τη λαϊκή ετυμηγορία. Θεωρώ ότι η Νέα Δημοκρατία κέρδισε διότι ο “χρυσός” χορηγός της ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχομαι σήμερα να πω -και αυτό είναι ο προάγγελος της αντιπολίτευσης που θα κάνω στη Βουλή- ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ θα μπει εμπόδιο στις ανισότητες, στις περιπέτειες. Θα είναι ένα κόμμα, που θα θωρακίσει τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα» πρόσθεσε.
Μίλησε για επικοινωνιακό ολοκληρωτισμό, με τον οποίο η ΝΔ και φιλικά της μέσα ενημέρωσης, προσπαθούν να επιβάλουν τον διάλογο για τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Στήριξε τα στελέχη που τις προηγούμενες μέρες είχαν κατηγορηθεί για ασάφεια και αντικρουόμενες θέσεις. «Κατ’ αρχάς, ουδέποτε δήλωσε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ή το πρόγραμμά μας αναφέρει φόρο στα κέρδη» .
Επανέλαβε τη θέση ότι ο φόρος στα μερίσματα πρέπει να είναι 5%, όπως ισχύει, ως τις πρώτες 50.000 ευρώ. Από τις 50.000 έως τις 100.000 10%, και πάνω από τις 100.000 15% – κι αυτά τα ποσά θα χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές.
«Ή θα έχουμε ισχυρό κοινωνικό κράτος και δίκαιη φορολόγηση, ή θα έχουμε άδικη φορολόγηση και ανίσχυρο κοινωνικό κράτος. Εγώ υπηρετώ το πρώτο, λέω συγκεκριμένα πράγματα. Γιατί ο κ. Σκέρτσος λέει ‘φορομπηχτική πολιτική’; Στις 70.000 μέρισμα, μιλάμε για τους πολύ λίγους Έλληνες, για ελάχιστους, για 1.000-2.000 οικογένειες. Αυτή είναι η αγωνία του κ. Μητσοτάκη, οι 2.000 πιο πλούσιοι Έλληνες εις βάρος της μεσαίας τάξης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συμπλήρωσε: «Ξέρετε ποια είναι η διαφορά του φόρου της σημερινής κυβέρνησης από αυτό που λέω εγώ; 1.000 ευρώ».
Στη κριτική ότι η αύξηση του φόρου των μερισμάτων θα επηρεάσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι δεν είναι φόρος στα κέρδη τους. «Υπάρχει μικρομεσαία επιχείρηση ή μεγαλομεσαία επιχείρηση που να δίνει ατομικά μερίσματα 100.000, 200.000, 300.000 και αυτό το λέμε μεσαία ή μεγαλομεσαία επιχειρηματικότητα. Ξέρετε, ένας για να πάρει μερίσματα της τάξης των 150.000 ευρώ σε μετοχές του ΟΤΕ, πρέπει να έχει 1,5 εκατ. ευρώ μετοχές. Λέω το εξής, απλά πράγματα: Στις 70.000, με αυτό που λέμε πληρώνει 1.000 ευρώ παραπάνω, στις 120.000 πληρώνει 4.000 παραπάνω, στο μέρισμα, όχι στον φόρο κερδών. Αυτό πείραξε τον κ. Σκέρτσο ή τα 5 δισ. ΦΠΑ που έχουν σκοτώσει τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους Έλληνες. Τι λέει η ΝΔ; Υπερασπίζουμε τις 2.000 οικογένειες και αφήνουμε εκατομμύρια να πληρώνουν δυσβάσταχτο ΦΠΑ», υπογράμμισε.
Ο κ. Ανδρουλάκης πρόβλεψε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε δημοσιονομικό πρόβλημα που θα φανεί στη συνέχεια, ενώ ζήτησε τηλεοπτικό ντιμπέιτ για τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, της φορολογικής πολιτικής και της ανάπτυξης με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πρόθεση του εφόσον συμφωνήσουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής .