Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Πέτρου Κουβάτσου
«Κόκκινο» χτυπά η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων γονέων που αναμένουν από μέρα σε μέρα την δημοσίευση της ΚΥΑ για το πρόγραμμα που αφορά στη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024 -2025.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, η αγωνία των γονιών δεν φαίνεται ότι είναι αδικαιολόγητη, καθώς φέτος σημειώνεται χαρακτηριστική καθυστέρηση, σε σχέση με πέρυσι και άλλες χρονιές, ενώ τους φόβους εντείνει το γεγονός ότι η χρηματοδότηση είναι ίδια με πέρυσι. Αυτό, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ και δημάρχους σημαίνει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να αποκλειστούν και τη νέα περίοδο 60.000 παιδιά με πλήρη φάκελο, κυρίως από τις δομές της δημιουργικής απασχόλησης.
Για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα ζητήσαμε να τοποθετηθεί με συνέντευξή του στην εφημερίδα μας το μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, κ. Σίμος Δανιηλίδης.
Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος τόνισε ότι «αν δεν πάρει επιτέλους το μήνυμα η Κυβέρνηση, και δεν αλλάξει το πλαίσιο, τον Αύγουστο πάνω από 60.000 παιδιά θα μείνουν εκτός των ΚΔΑΠ.»
Πιο αισιόδοξα είναι να μηνύματα για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, όπου αναμένεται να απορροφηθεί το σύνολο των παιδιών που πληρούν τις προϋποθέσεις, καθώς η χρηματοδότηση αυξάνεται κατά 25 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2024-2025.
Κύριε δήμαρχε, έχετε εκφράσει την έντονη ανησυχία σας ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά δε θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν φιλοξενίας σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και ΚΔΑΠ ΜεΑ για την περίοδο 2024 -2025. Από που εδράζονται οι φόβοι σας;
Αν δεν πάρει επιτέλους το μήνυμα η Κυβέρνηση, και δεν αλλάξει το πλαίσιο, τον Αύγουστο πάνω από 60.000 παιδιά θα μείνουν εκτός. Το σχέδιο νόμου δόθηκε τελευταία στιγμή στην ΚΕΔΕ, εκ μέρους του υπουργείου για την νέα προκήρυξη που προβλέπει δωρεάν θέσεις φιλοξενία για βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜεΑ, ενώ είναι ίδιο και απαράλλακτο με το περσινό. Παράλληλα, με τα χρήματα τα οποία προβλέπει φαίνεται ότι θα μείνουν εκτός πάνω από 60.000 παιδιά, παρότι θα έχουν πλήρη φάκελο και δικαιούνται voucher για να πάνε στα Κέντρα. Αυτά τα παιδιά θα μείνουν εκτός, εξαιτίας της έλλειψης πόρων και επειδή δεν αναπροσαρμόζεται, αλλά παραμένει ίδιος ο αριθμός των voucher για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, την ώρα που αυξήθηκαν κατά 100% οι τιμές των προϊόντων διατροφής (για πρωϊνό, δεκατιανό και μεσημεριανό κπλ.). Η κυβέρνηση κάνει μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα. Η κυβέρνηση κατηύθυνε ένα σοβαρό κονδύλι για τους παιδικούς σταθμούς και όπως φαίνεται, καλύπτεται για τη νέα χρονιά σχεδόν το 100% των παιδιών που θα πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις
Το πρόγραμμα αφορά το σύνολο των δομών, δήμων και ιδιωτών για την «προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης.
Υπάρχει πρόβλημα ακόμα και με τις δομές;
Τα προηγούμενα χρόνια χρεοκόπησαν οι βρεφικοί και παιδικοί σταθμού και οι σχολικές επιτροπές, γιατί αυξήθηκαν τα έξοδα από το ενεργειακό κόστος στα σχολεία που έμεναν με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, λόγω του covid. Όσο η κυβέρνηση συμβάλλει στην κακή λειτουργία των δημοτικών βρεφικών και παιδικών σταθμών, τόσο οι γονείς με το voucher στο χέρι θα επιλέγουν τις ιδιωτικές δομές, όπου διπλασιάστηκαν τα παιδιά και δεκαπλασιάστηκαν τα παιδιά στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ. Αυτό δείχνει ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην συρρίκνωση έως την εξόντωση των δημοτικών δομών.
Θεωρείτε ότι με αυτά τα δεδομένα θα κλείσουν δομές των δήμων;
Έχουν κλείσει ήδη δεκάδες δομές σε πολλούς δήμους. Φέτος με τη λήξη της χρονιάς, τον Ιούνιο, ενημερωνόμαστε ως ΚΕΔΕ ότι σε δεκάδες δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και όλης της χώρας θα συρρικνωθούν τμήματα βρεφικών και παιδικών σταθμών. Παράδειγμα είναι ο δικός μας δήμος, όπου είχαμε 1. 550 βρέφη και παιδιά και σήμερα είμαστε κάτω από 900. Κοντεύουμε δηλαδή στα μισά παιδιά. Επίσης, είχαμε φτάσει στις 3.500 παιδιά στα ΚΔΑΠ και τώρα είμαστε στα 520 voucher.
Να αλλάξουμε θέμα, και να πάμε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που έφερε συγχωνεύσεις στις ΔΕΥΑ. Ποια η στάση των δημάρχων;
Διατηρώ ισχυρή αμφιβολία για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή «πονάει δόντι, κόψει κεφάλι». Αν έχουν επισημανθεί δυσλειτουργίες ή στοιχεία κακοδιαχείρισης σε ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις η λύση δεν είναι η κατάργησή τους αλλά η
εξυγίανση, η στελέχωση και η υποστήριξή τους με εξοπλισμό, κονδύλια και προγράμματα και η καθιέρωση ελεγκτικού μηχανισμού (τοποθέτηση Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου για καθημερινό προληπτικό έλεγχο νομιμότητας δαπανών).
Η ίδρυση και λειτουργία μίας ΔΕΥΑ για κάθε περιφέρεια υπό τον απόλυτο κρατικό έλεγχο βρίσκει την ΤΑ κάθετα αντίθετη αφού ανάλογες επιλογές την ακρωτηριάζουν ερχόμενες σε ευθεία σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΕΧΤΑ) αφού αγνοούν τη βασική αρχή της εγγύτητας και μας βάζουν σε υποψία ότι το υπουργείο προετοιμάζει το έδαφος για
είσοδο των ιδιωτικών συμφερόντων στο «φιλέτο» της διαχείρισης Ύδρευσης – Αποχέτευσης. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι ανάλογες επιλογές σε χώρες της Ε.Ε γρήγορα ναυάγησαν και οι φορείς επέστρεψαν πανηγυρικά στην Αυτοδιοίκηση.
Τι προβλήματα δημιουργεί στους δήμους η έλλειψη προσωπικού;
Δεν ξέρω εάν η συνέχιση των περιορισμών στις προσλήψεις περιλαμβάνεται στο σχέδιο υποβάθμισης της αυτοδιοίκησης, όπως τουλάχιστον φαίνεται. Σίγουρα όμως δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για την ενίσχυση των δήμων με στελεχιακό δυναμικό. Αντίθετα τόσο η μη τήρηση της αρχής «1 αποχώρηση, 1 πρόσληψη», όσο και η συνέχιση του απαράδεκτου συστήματος της κινητικότητάς στο δημόσιο, αποδυνάμωσαν τους δήμους. Οι συνέπειες είναι πολλές και αφορούν στο σύνολο των δημοτικών υπηρεσιών.
Είστε πλέον στην όγδοη θητεία σας. Ποιες είναι οι προτεραιότητες αυτής της πενταετίας;
Στις προτεραιότητές μας βρίσκονται τρεις σημαντικές αστικές αναπλάσεις. Η μία ξεκίνησε και αφορά την περιοχή του μεγάλου οδικού άξονα της Επταπυργίου, και οι άλλες τη δημοτική ενότητα Νεάπολης και την Καλλιθέα. Όταν ολοκληρωθούν θα έχει αναβαθμιστεί η εικόνα των 2/3 του δήμου. Επίσης στις προτεραιότητές μας βρίσκεται η αναβάθμιση της παρεχόμενης δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με περαιτέρω ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρικού Διαγνωστικού Κέντρου και των δημοτικών Ιατρείων που λειτουργούν με 45 γιατρούς κάθε ειδικότητας. Στην Κοινωνική Φροντίδα ενισχύουμε το «Βοήθεια στο Σπίτι», σχεδιάζουμε Δημοτικό Κέντρο Αντιμετώπισης Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, δημιουργούμε ακόμη ένα ΚΔΑΠ-μεΑ και μία επιπλέον Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης.
Ψηλά στις προτεραιότητές μας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου, η ενεργειακή μας αυτονομία (έχουμε ιδρύσει την πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με το δήμο Σιθωνίας), η ενίσχυση των περιβαλλοντικών μας πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης πριν φτάσουμε στο κλιματικό χάος και τα αντιπλημμυρικά έργα αν και δεν
έχουμε ως ΟΤΑ ανάλογες αρμοδιότητες. Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι φλέγον θέμα αφού αν ρίξει στη Θεσσαλονίκη το 30-40% του όγκου νερού που έπεσε στη Θεσσαλία η πόλη απειλείται με πολύ μεγαλύτερες καταστροφές.