0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Χωρίς περίοδο χάριτος το νέο κυβερνητικό σχήμα καλείται να πατήσει γκάζι από την πρώτη μέρα για να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν για την επόμενη τριετία και κυρίως να δώσει πειστικές απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήχησε ως ένα πολύ δυνατό καμπανάκι για την κυβέρνηση που πρέπει να ανατρέψει το κλίμα μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις σε τομείς στους οποίους οι πολίτες της έβαλαν με την ψήφο τους κάτω από την βάση.

«Το 41% δεν ισχύει πια», είπε ο κ. Μητσοτάκης προειδοποιώντας άπαντες στον κυβερνητικό μηχανισμό και το κόμμα ότι θα χρειαστεί να σκύψουν το κεφάλι και δουλέψουν σκληρά για να αποκατασταθεί η σχέση με τα τμήματα της κοινωνίας που στήριξαν τη ΝΔ πριν έναν χρόνο στις εθνικές εκλογές.
Ο επόμενος χρόνος κρύβει μία σειρά προκλήσεων για τον Πρωθυπουργό, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει με επιτυχία προκειμένου να διατηρήσει την πολιτική κυριαρχία που απολαμβάνει.
Ο ορισμός συγκεκριμένων προτεραιοτήτων δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει με πρόταγμα την καθημερινότητα των πολιτών. Νούμερο ένα πρόβλημα και κίνδυνος είναι η ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα και πιέζει τα νοικοκυριά. Ο έλεγχος της αγοράς και οι παρεμβάσεις στις τιμές είναι μονόδρομος για να επιταχυνθεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι τιμές των ενοικίων ανεβάζουν ακόμα ψηλότερα τον πήχη που καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση και μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται μία σειρά από πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν την στέγη πιο προσιτή. Άμεσα πρέπει να βελτιωθούν οι επιδόσεις στην υγεία, την ασφάλεια και τις μεταφορές, που αφορούν άμεσα τις ζωές και την καθημερινότητα των πολιτών.

Προτεραιότητες

Παράλληλα, στόχος είναι να αποκατασταθούν οι σχέσεις με το δεξιό ακροατήριο του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στρίψει το τιμόνι προς τα δεξιά. Την πρώτη τετραετία κατάφερε να προσεγγίσει το κέντρο διατηρώντας αναλλοίωτη τη σχέση με τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Αυτό καλείται να κάνει ξανά. Η παραδοχή ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών στοίχισε δεν αρκεί. Χρειάζεται να αναδείξει τις πολιτικές της κυβέρνησης που έφεραν απτά αποτελέσματα στο μεταναστευτικό, να «τρέξουν» γρήγορα οι πολιτικές που έχουν σχεδιαστεί για την στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού, να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας, ειδικά στα αστικά κέντρα. Πολιτικές που δεν έχουν κατ’ ανάγκη πολιτικό πρόσημο, αλλά είναι ψηλά στις προτεραιότητες αυτών των ψηφοφόρων.

Η διαπραγμάτευση για τα ευρωπαϊκά αξιώματα θα επηρεάσει και τις αποφάσεις για το ελληνικό χαρτοφυλάκιο και τον Έλληνα Επίτροπο στην επόμενη Κομισιόν. Ο κ. Μητσοτάκης είναι από τους ισχυρούς ηγέτες εντός του ΕΛΚ και η θέση του ως διαπραγματευτή της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο για την Προεδρία της Επιτροπής έχει αναβαθμίσει τον ρόλο του. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα στη χώρα να διεκδικήσει ένα καλό χαρτοφυλάκιο με τον Πρωθυπουργό να προκρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιο που θα σχετίζεται με την οικονομία. Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν θα δώσει προβάδισμα στην παραμονή του Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και το έχει ήδη ζητήσει από τον κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Ο Πρωθυπουργός έχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα και εξετάζει άλλες υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών είναι η Νίκη Κεραμέως, ο Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Η τελική απόφαση θα λαμβάνει υπόψιν το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει, αλλά και τον συμβολισμό του προσώπου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες την επόμενη πενταετία.

Εξωτερική πολιτική

Στο περιβάλλον της εξωτερικής πολιτικής το δύσκολο πλαίσιο περιλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν περίοδο παρατεταμένης νηνεμίας, αλλά πάντα αρκεί μία σπίθα για να ανατραπούν όλα. Η διάθεση και των δύο πλευρών είναι να διατηρηθεί αυτό το κλίμα και να συνεχιστεί ο διάλογος. Όσο, όμως, πλησιάζει η ώρα να μπουν στα κρίσιμα ζητήματα θα χρειαστεί να παρθούν δύσκολες αποφάσεις και να διαχειριστούν ένα πιθανό αδιέξοδο. Σε έναν μήνα, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον Μητσοτάκης και Ερντογάν θα έχουν ένα σύντομο τετ α τετ και οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα ορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν οι δύο χώρες τους επόμενους μήνες, προετοιμάζοντας την συνάντηση στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο όπου θα μπουν οι βάσεις του πολιτικού διαλόγου. Η Αθήνα διαμηνύει ότι μοναδική διαφορά προς συζήτηση είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με ορίζοντα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Δεν είμαστε αφελείς να θεωρούμε ότι η Άγκυρα έχει υποχωρήσει από τις αναθεωρητικές θέσεις της και είμαστε πάντα σε επιφυλακή», δηλώνει αρμόδια πηγή, περιγράφοντας τις δυσκολίες αυτής της συζήτησης. Η Αθήνα ξέρει ότι η μαξιμαλιστική και προκλητική ρητορική της Τουρκίας μπορεί να επιστρέψει ανά πάσα στιγμή αν δεν πάρει αυτό που θέλει και απαιτείται εγρήγορση και ανάλογη απάντηση. Ειδικά με τα κόμματα στα δεξιά της, τα οποία ισχυροποίησαν τη θέση τους στις εκλογές, να περιμένουν στη γωνία.

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις αρχές του επόμενου έτους αποτελεί άλλον έναν πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κουβέντα σχετικά με το ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα αποτελεί τον πρώτο πολιτειακό παράγοντα της χώρας για την περίοδο 2025-2030 δεν είναι καθόλου πρόωρη. Η σχετική συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει το φθινόπωρο και να φουντώσει προς το τέλος του έτους.

Ο Πρωθυπουργός έδειξε με δηλώσεις του προεκλογικά ότι εκτιμά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κ.Σακελλαροπούλου έχει ασκήσει τα καθήκοντά της», είπε και εμμέσως εμφανίστηκε θετικός στην ανανέωση της θητείας της. Αρκετοί, όμως, στην κεντροδεξιά παράταξη δεν έχουν την ίδια άποψη, μεταξύ των οποίων βουλευτές της ΝΔ που δεν θέλουν να θεωρείται δεδομένη αυτή τη φορά η ψήφος τους για το πρόσωπο.

Αφορμή για να εκφραστούν οι αντιρρήσεις που έχουν ήταν η θετική στάση που κράτησε στο γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με αποκορύφωμα την παρουσία της στο γλέντι που έγινε σε εστιατόριο της Αθήνας, παρουσία κυβερνητικών στελεχών για ένα θέμα που όπως λένε «δίχασε την κοινωνία, την οποία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να εκφράζει στο σύνολο της και όχι να προβάλει τις προσωπικές απόψεις της με αυτόν τον τρόπο».

Υπάρχει περίπτωση αυτό το κλίμα να οδηγήσει τον κ. Μητσοτάκη σε μία άλλη επιλογή;

Ουδείς το γνωρίζει αυτή τη στιγμή, όμως είναι σίγουρο ότι θα ζυγίσει τα δεδομένα πριν την οριστική του απόφαση. Σίγουρα δεν θέλει να δει ορισμένους βουλευτές του κόμματος του να ψηφίζουν «όχι», όπως είχε κάνει ο ίδιος με τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015.

Ειδικά αν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ καταθέσουν δική τους πρόταση περιπλέκοντας την κατάσταση.

Σε διάφορους κύκλους συζητούνται τα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, μία φιλολογία που ξεκινά από υποστηρικτές τους και δεν τροφοδοτείται από τους ίδιους. Σε δημοσιεύματα εμφανίστηκε και το όνομα του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, περισσότερο ως μία συμβιβαστική πρόταση που θα μπορούσε να τύχει κοινής αποδοχής από όλες τις πτέρυγες του κόμματος.

Υπενθυμίζεται πως θέμα διάλυσης της Βουλής, που να απασχολεί την πλειοψηφία, δεν υπάρχει πια, μιας και στην τρίτη ψηφοφορία απαιτούνται 151 βουλευτές, ενώ στην τέταρτη απλή πλειοψηφία.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις