0

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Today Press

Το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ όδευε… με φόρα στην εξουσία επιστρατεύοντας όλα τα μέσα: λαϊκισμό, δημαγωγία, διχασμό της κοινωνίας και ψεύδη. Τον Ιανουάριο του 2015 το κατάφερε σε σύμπραξη με τον Πάνο Καμμένο και οδήγησε τη χώρα πολύ γρήγορα στο χείλος του γκρεμού. Τότε, τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς Aριστερά», ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε παραμείνει στην προεδρία της ΝΔ παρά την ήττα στις εκλογές, μιλούσε σε συνεργάτες του για την «αριστερή παρένθεση».

Η εξάντληση της τετραετίας από τον Αλέξη Τσίπρα και το 32% που πήρε στις εκλογές του 2019 έκανε πολλούς να γελάσουν με την πρόβλεψη του πρώην Πρωθυπουργού, ωστόσο, έστω με καθυστέρηση ο κ. Σαμαράς μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος. Τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες οδηγούν στην διάλυση και την επιβεβαίωση, ετεροχρονισμένα, της πρόβλεψης του. Για να φτάσουμε, όμως, στο σημείο αυτό συνέβαλε τα μέγιστα η πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο τρόπος που αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του, αλλά και το δικό του υπόδειγμα διακυβέρνησης. Τα υπόλοιπα τα κατάφεραν τα στελέχη της Κουμουνδούρου με την αξιομνημόνευτη συμβολή του Στέφανου Κασσελάκη.

Πλέον, βρισκόμαστε μπροστά στην αναβίωση του δικομματισμού, όπως τον είχαμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και μέχρι η χώρα να μπει στην περιπέτεια των μνημονίων. Η παρένθεση του ΣΥΡΙΖΑ κλείνει και αναβιώνει ξανά το δίπολο ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει παγιωθεί, προς ώρας δημοσκοπικά, στη δεύτερη θέση και ο κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει απέναντι του τον κ. Ανδρουλάκη ως τον ουσιαστικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά τις εκλογές του 2023 η κυβέρνηση αναζητούσε έναν αντίπαλο, καθώς διαπίστωνε καθημερινά ότι η απουσία του έστρεφε όλη την πίεση πάνω της και δημιουργούσε αποσυσπείρωση στους ψηφοφόρους της. «Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν θέσεις και προτάσεις», σημειώνει συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, αναδεικνύοντας τη σημασία ύπαρξης ενός αντίθετου πόλου.

Κάτω από τον πήχη

«Προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ περνά κάτω από τον πήχη, καθώς έχει υιοθετήσει την τακτική του όχι σε όλα», σπεύδει να συμπληρώσει η ίδια πηγή, για να βάλει εγκαίρως το πλαίσιο της σύγκρουσης που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες. Το διακύβευμα σε πρώτη φάση είναι οι ψηφοφόροι του Κέντρου, κυρίως αυτοί που είχαν στηρίξει τη ΝΔ, αλλά στις ευρωεκλογές πήραν αποστάσεις επιλέγοντας να καθίσουν στο σπίτι τους αντί να πάνε στην κάλπη. «Το ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται ως «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ», είναι η κατηγορία που απευθύνει συχνά πυκνά ο κ. Μητσοτάκης προς την Χαριλάου Τρικούπη, θέλοντας να ταυτίσει τα δύο κόμματα και να αναδείξει την στροφή προς τα αριστερά του κ. Ανδρουλάκη. «Το ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίζει κατά της κυβέρνησης, ψηφίζει κατά των πολιτών», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μετά την άρνηση να ψηφίσει το νόμο για την επιτάχυνση των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ, ενώ ακολούθησε το «παρών» του ΠΑΣΟΚ στα απογευματινά χειρουργεία. Η κυβέρνηση αναμένεται να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο με στόχο να στερήσει «πολιτικό οξυγόνο» από τον κ. Ανδρουλάκη στο χώρο του κέντρου, ενώ ταυτόχρονα θα επιχειρεί να προβάλει τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που προωθεί για την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών έχοντας απέναντι την αντιπολίτευση. Και έτσι να καθιερώνεται ως η μόνη πολιτική δύναμη με πρόγραμμα και λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και την ενίσχυση της χώρας. Αυτή την πόλωση φαίνεται πως επιδιώκει και η άλλη πλευρά, αφού ενδυναμώνει τη θέση της ως η πολιτική δύναμη που βρίσκεται απέναντι στην κυβέρνηση και επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να συσπειρώσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους και όσους εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ώρα του… ραντεβού

Η ένταση αυτή δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την σχεδιαζόμενη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ανδρουλάκη ύστερα από την πρόσκληση που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός την βραδιά επανεκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το τηλεφώνημα  από τη διευθύντρια του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη, Ελένη Αναστασίου, προς τον γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού, Στέλιο Κουτνατζή, για να οριστεί το ραντεβού δεν έχει γίνει ακόμα, ωστόσο, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι αυτό είναι θέμα χρόνου και πιθανόν να γίνει πριν το τέλος του μήνα. Πρόκειται για μία θεσμική συνάντηση που επιθυμούν και οι δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους. Εφόσον το ΠΑΣΟΚ πάρει και επισήμως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εφόσον φύγει ακόμα ένας βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι απαραίτητο να υπάρχει μία στοιχειώδης επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που δεν είχε καταστεί εφικτό τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, υπάρχουν πολιτικά γεγονότα στα οποία θα χρειαστεί η μίνιμουμ πολιτική συνεννόηση για να προχωρήσουν με τον βέλτιστο τρόπο. Παρότι, προς το παρόν αντιστέκεται, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να δέχεται εισηγήσεις από συνεργάτες του για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, οι οποίες αν συγκεντρώσουν ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη θα μπορούν να ισχύσουν στις αμέσως επόμενες εκλογές, αν και μοιάζει δύσκολο προς το παρόν να επιτευχθεί. Η βασική παραμετροποίηση που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η αύξηση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή από το 3% στο 5%. Κάτι που θα δυσκολέψει τα μικρότερα κόμματα να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο που έχει αρχίσει να παρουσιάζει «δυσλειτουργίες» στην καθημερινότητα των διαδικασιών του, όπως οι συνεδριάσεις των Επιτροπών, αφού ήδη υπάρχουν 9 κόμματα και αν γίνει νέα διάσπαση στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φτάσουν τα 10 συν τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο γρίφος της Προεδρίας

Πολύ πιο δύσκολο να υπάρξουν συγκλίσεις με το ΠΑΣΟΚ είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη φέρεται να έχει πάρει την απόφαση να προτείνει δικό της υποψήφιο δυσκολεύοντας την κυβέρνηση, με ένα από τα ονόματα που ακούγονται να είναι του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει ακόμα στο πρόσωπο που θα προτείνει, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα ανανεωθεί η θητεία της κ. Σακκελαροπούλου. Προτεραιότητα για τον Πρωθυπουργό είναι να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα έχει την στήριξη όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, αλλά θα χαίρει και ευρύτερης στήριξης. Πρόκειται για μία δύσκολη άσκηση υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, αφού ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών πιέζει για υποψήφιο που θα προέρχεται από την παράταξη της ΝΔ.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις