Προσφάτως, η στήλη είχε συζήτηση με ανώτατο στέλεχος της αγοράς ακινήτων, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι φούσκα η ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά και κατά πόσο τελικά ο Πειραιάς είναι «κέντρο επιχειρηματικότητας», που θέλει να παρουσιάζεται από πολλούς.
Μας είπε, λοιπόν, ότι αν δείτε τις τιμές στην ελληνική αγορά να είναι μεγαλύτερες κατά 25% από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, τότε να ξέρετε ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς φούσκα. Όσον αφορά το αν τελικά ο Πειραιάς είναι επιχειρηματικό κέντρο λόγω των σημαντικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, μας απάντησε… «τα επιχειρηματικά συμφέροντα θέλουν να τον παρουσιάσουν. Αν τελικά καταφέρουν να κερδίσουν το στοίχημα, μένει να αποδειχτεί».
Αυτά μας είπε και εμείς δεν θα τον αμφισβητήσουμε.
Tι γίνεται με τον Πύργο και τα γραφεία;
Μάλιστα, επειδή το ψάξαμε και λίγο παραπάνω, μάθαμε ότι οι μισθώσεις των γραφείων στον Πύργο του Πειραιά, έχουν μείνει πίσω… εκτός από το ισόγειο που προορίζεται για καταστήματα.
Ο Πύργος του Πειραιά είναι ακίνητο 24 ορόφων (πλέον δύο υπογείων), συνολικού ύψους 84 μέτρων και δομημένης επιφάνειας της τάξεως των 34.623 τ.μ.. Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αναμένεται μέχρι το τέλος του 2023. Η συνολική επένδυση που θα γίνει εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει -ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει- τα 40 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand-EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη επενδύσεων πράσινου χαρακτήρα. Οι εν λόγω επενδυτές ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή του Πειραιά.
Για την ιστορία, η ανέγερση του Πύργου του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Ωστόσο, ουσιαστικά το κτήριο δεν λειτούργησε ποτέ, παραμένοντας έκτοτε ένα «κουφάρι» χωρίς ουσιαστική χρήση, παρότι στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης του κτηρίου, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι, που κατά καιρούς φιλοξένησαν ένα υπερκατάστημα, ένα σχολείο, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ή ακόμα και τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου