0

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίτσι Σουνάκ να ακυρώσει τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της, με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξη του στο Σκάι.

Ο κ.Μαρινάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αναβαθμίσει το ζήτημα, να το γενικεύσει συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση.

«Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού» προσέθεσε ο κ.Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι το συμβάν στο Λονδίνο δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση, ενώ χαρακτήρισε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ ο Βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας.

«Δεν έχει προηγούμενο αυτό το οποίο συνέβη. Και σίγουρα μετράει πάρα πολύ νομίζω, πλέον, και το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Ελλάδα. Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας. Με το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν πηγαίνει να συζητήσει για το χρέος, το έλλειμμά της και το πώς θα δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα στο τέλος της ημέρας. Μιλάει για το ότι είναι σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρώπη, για το πώς θα φέρει ακόμα περισσότερες δουλειές. Και ότι έχει ισχυροποιηθεί αμυντικά και διπλωματικά και αυτό την καθιστά, προφανώς, έναν πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή, που πολλές φορές ενοχλεί και περισσότερο. Αυτό το ξαναλέω, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτήν την στάση” είπε ο κ.Μαρινάκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι κι εσείς αιφνιδιαστήκατε, όπως και όλοι μας, φυσικά, μετά από αυτό που έγινε χτες, την πολιτική απρέπεια, την διπλωματική απρέπεια, όπως έχει χαρακτηριστεί, τέλος πάντων, του Βρετανού πρωθυπουργού. Πώς το σχολιάζετε αυτό; Τι λέτε για αυτό; Και πώς προέκυψε έτσι ξαφνικά; Ενώ είχε προγραμματιστεί. Ήταν όλα τακτοποιημένα. Έβλεπε τον αρχηγό των Εργατικών. Αμέσως μετά θα έβλεπε τον κ. Σούνακ. Γιατί ξαφνικά έγινε αυτή η εμπλοκή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, εκείνη τη στιγμή ειδοποιήθηκε και η ελληνική πλευρά και ο πρωθυπουργός. Δεν είναι κάτι που συνηθίζεται. Δηλαδή, ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε. Ακυρώθηκε από την πλευρά του Βρετανού πρωθυπουργού η συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Εικάζουμε, φανταζόμαστε το προφανές, ότι ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τις πάγιες θέσεις, την έκφραση πάγιων θέσεων της χώρας μας, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όπως εκφράστηκαν με σαφήνεια από τον Έλληνα πρωθυπουργό και έχουν εκφραστεί πολλές φορές από την ελληνική πλευρά και επί των ημερών μας και επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό σας το έκαναν γνωστό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον αρχηγό των Εργατικών;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εκείνη τη στιγμή πάνω-κάτω, τη στιγμή, δηλαδή, που συναντιόταν με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, που και σε εκείνον εξέφρασε τις πάγιες ελληνικές θέσεις και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και όλα τα υπόλοιπα, σημαντικά ζητήματα στην ατζέντα. Όπως πολύ σημαντικά, προφανώς, ήταν τα ζητήματα στην ατζέντα και με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς πώς την χαρακτηρίζετε αυτή την κίνηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς οι συναντήσεις μεταξύ των κρατών γίνονται και σε πολλές εξ αυτών υπάρχουν και διαφωνίες. Αλίμονο αν όλα τα κράτη συμφωνούσαν για όλα τα ζητήματα. Αυτό που δεν έχει προηγούμενο είναι να μην γίνεται μια συνάντηση επειδή υπάρχει μια ενόχληση ή μία διαφωνία. Θεωρώ και αυτό είναι μια προσωπική μου κρίση ότι και πολιτικά και θεσμικά είναι πολύ προτιμότερη για έναν πολιτικό η έκφραση μίας διαφωνίας, ειδικά όταν έρχεται ένας πρωθυπουργός από μία άλλη χώρα, με τόσο μάλιστα βαριά ατζέντα στη συνάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι αυτό; Αγένεια είναι; Τι είναι;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι τα λέει όλα η δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος εξέφρασε την ενόχλησή του και είπε ότι όποιος πιστεύει στις θέσεις του και στα επιχειρήματά του δεν φοβάται να τις εκφράσει. Νομίζω ότι η δήλωση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επί της ουσίας και αυτό το οποίο συνέβη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα σε ό,τι αφορά τη στάση του κ. Σούνακ, αυτό το πρωτοφανές…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα νομίζω ότι δεν δείχνει σεβασμό, κι όχι μόνο στον πρωθυπουργό, γιατί ο πρωθυπουργός εκπροσωπεί μια ολόκληρη χώρα και τις θέσεις της με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς. Και νομίζω ότι ο καθένας κάνει τις επιλογές του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι έχουμε εδώ; Μια διπλωματική εμπλοκή; Μια διπλωματική απρέπεια; Πώς θα το λέγατε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε να αναβαθμίσουμε το ζήτημα και να το γενικεύσουμε συνολικά απέναντι σε ένα κράτος, με το οποίο έχουμε μια σταθερά και διαχρονικά πάρα πολύ καλή σχέση. Ούτως ή άλλως, η διαπραγμάτευση για τα Γλυπτά δεν είναι μεταξύ της Ελλάδας και του κράτους της Βρετανίας. Είναι με το Βρετανικό Μουσείο. Και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θεωρηθεί αυτό ως μία γενικευμένη γνώμη της χώρας μας και κρίση. Σε καμία περίπτωση. Σίγουρα, όμως, είναι κάτι το οποίο καταγράφεται ως μια ατομική συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρνητική;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αρνητική. Με την οποία εκφράζουμε, όπως είπε ο πρωθυπουργός, την έντονη ενόχλησή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, μήπως η ιστορία των Μαρμάρων, των Γλυπτών είναι η αφορμή; Μήπως εδώ έχουμε να κάνουμε με τη στάση της Μεγάλης Βρετανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με τα γεωπολιτικά, με τα ευρωτουρκικά, με τα ελληνοτουρκικά, με τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, τα Eurofighter. Μήπως έχουμε να κάνουμε με ένα μεγαλύτερο κάδρο; Και αν ναι, πόσο περιπλέκει την υπόθεση η επίσκεψη Ερντογάν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, δεν θέλω να μπω σε μια διαδικασία ερμηνείας μιας συμπεριφοράς, η οποία δεν ήταν η δέουσα και πράγματι ενόχλησε πολύ και τον πρωθυπουργό και νομίζω όλους τους Έλληνες αυτή η συμπεριφορά. Ούτε θέλω να ερμηνεύσω πίσω από μια συμπεριφορά ενός πρωθυπουργού ενός άλλου κράτους. Θα σας πω ότι νομίζω ότι η αιτία πραγματικά είναι το ζήτημα αυτό. Και αν δει κανείς και γυρίσει τον χρόνο πίσω και σε δύσκολα -και για τη χώρα μας- χρόνια υπήρχαν σχέσεις και θα συνεχίσουν να υπάρχουν ισχυρές σχέσεις. Σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πλήρης συμφωνία με όλες τις αποφάσεις είτε της χώρας μας από τη Βρετανία, είτε από τη χώρα μας στις αποφάσεις της Βρετανίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, εδώ, στην Ελλάδα είχαμε κάποιες αντιδράσεις. Είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τοποθετείται υπέρ της εθνικής γραμμής και της εθνικής τοποθέτησης. Στον Τύπο, σήμερα, βλέπω μια μεικτή στάση. Νομίζω πιο ηχηρό είναι το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών». Μιλάει για «διασυρμό στο Λονδίνο». Πώς το βλέπετε αυτό; Και λέει, μάλιστα, ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δεν επιστρέφουν με γλείψιμο». Είναι σκληρό το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι -με όλο το σεβασμό στο δικαίωμα του καθενός να εκφράσει, προφανώς, ό,τι πιστεύει και ειδικά στην πλευρά του Τύπου- είναι ένα πρωτοσέλιδο εκτός τόπου και χρόνου. Πρώτον, γιατί νομίζω ότι ενωνόμαστε όλοι όταν εκφράζονται με σαφήνεια -και όπως αποδεικνύεται με έναν τρόπο ο οποίος ενοχλεί αυτούς που διαφωνούν- οι ελληνικές θέσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι θέμα για αντιπολίτευση, λέτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι σε καμία περίπτωση θέμα για αντιπολίτευση. Και αποδεικνύεται αυτό το οποίο συνέβη το απόγευμα με την ακύρωση της συνάντησης, ότι αυτοί οι οποίοι επιχειρηματολογούσαν, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ότι διατυπώθηκαν με λάθος τρόπο και όχι τόσο ισχυρά όσο θα έπρεπε οι ελληνικές θέσεις για την επιστροφή των Γλυπτών, ήταν, επίσης, εκτός τόπου και χρόνου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι εντυπωσιακό, πάντως, την ώρα που ο Βασιλιάς Κάρολος έχει αυτή τη ζεστή σχέση με τη χώρα μας και με την ελληνική κυβέρνηση, να επιδεικνύεται τέτοια αγένεια από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας; Δεν είναι μια εντυπωσιακή διαφορά αυτή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σίγουρα εντυπωσιακό και -σας είπα- δεν έχει και προηγούμενο αυτό το οποίο συνέβη. Και σίγουρα μετράει πάρα πολύ νομίζω, πλέον, και το πόσο έχει ισχυροποιηθεί η Ελλάδα. Με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός της χώρας. Με το γεγονός ότι, πλέον, η Ελλάδα δεν πηγαίνει να συζητήσει για το χρέος, το έλλειμμά της και το πώς θα δανειστεί χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα στο τέλος της ημέρας. Μιλάει για το ότι είναι σε ανάπτυξη πάνω από την Ευρώπη, για το πώς θα φέρει ακόμα περισσότερες δουλειές. Και ότι έχει ισχυροποιηθεί αμυντικά και διπλωματικά και αυτό την καθιστά, προφανώς, έναν πολύ πιο αξιόπιστο συνομιλητή, που πολλές φορές ενοχλεί και περισσότερο. Αυτό το ξαναλέω, όμως, δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση αυτήν την στάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χρειάζεται, υπάρχει λόγος να κάνει κάποια άλλη κίνηση η Ελλάδα, διπλωματικά;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η χώρα μας θα συνεχίσει δια του πρωθυπουργού και όλων των αρμόδιων στην κυβέρνηση να εκφράζει τις θέσεις, να τις διεκδικεί, να παλεύει για την επίτευξή τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω επειδή βγήκε μια ανακοίνωση από την Downing Street θετική, στη συνέχεια, που είπε για τις καλές σχέσεις των δύο χωρών, που πάντα είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κλπ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τις οποίες επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός. Ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του, μετά την ακύρωση, τόνισε τις πολύ ισχυρές σχέσεις και τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο κρατών, αλίμονο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σχέση μας, σήμερα το πρωί, με τη Μεγάλη Βρετανία είναι η ίδια με χθες, πριν από την ακύρωση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω, εμείς δεν θέλουμε να γενικεύσουμε μια ατομική συμπεριφορά, βέβαια, του πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ μιλάμε για τον πρωθυπουργό της χώρας, δεν μιλάμε για έναν αξιωματούχο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θεωρώ ότι η στάση αυτή εκφράζει σε καμία περίπτωση το σύνολο μιας χώρας με την οποία έχουμε τόσο ισχυρούς δεσμούς όλα αυτά τα χρόνια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσο είναι πρωθυπουργός ο κύριος Σούνακ, πάντως, τη Μεγάλη Βρετανία εκφράζει, συνολικά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, ναι. Σε καμία περίπτωση, όμως, αυτό δεν έχει να κάνει με το σύνολο των πολιτών, με όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν σημαντικές θέσεις. Είδατε πόσο θεσμικά ορθά και ουσιαστικά έγινε η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού της χώρας μας και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα υπάρξει κάποια επαφή αργότερα στο μέλλον;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και οι επόμενοι μήνες, σίγουρα, όμως, εμείς θα συνεχίσουμε τις διεκδικήσεις μας και σε επίπεδο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είναι μια διμερής διαπραγμάτευση με το Βρετανικό Μουσείο και την προάσπιση των θέσεών μας. Όπως έχει αποδειχθεί εμείς -έτσι και για να κάνουμε και μια προβολή σε άλλες σημαντικές επικείμενες συναντήσεις- δεν φοβόμαστε τον διάλογο. Θεωρούμε ότι ο διάλογος μόνο καλό κάνει, όταν η πλευρά μας, όταν η ελληνική πλευρά, και ο καθένας από τη δική του την πλευρά, πιστεύει στις θέσεις του και δεν έχει καμία διάθεση υποχώρησης, πάντοτε, όμως, ο διάλογος κάνει καλό. Βοηθάει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε ένα άλλο θέμα, κύριε Μαρινάκη, που είναι και αυτό της επικαιρότητας, έχει απασχολήσει πολύ από προχθές, από την Κυριακή συγκεκριμένα, που είδαμε μια συνέντευξη του κυρίου Σαμαρά εδώ στον όμιλό μας, την Καθημερινή, τέλος πάντων πρωτοσέλιδη, μία σημαντική συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, που έβαλε πολλά θέματα. Ένα από αυτά που είδα ότι ακούμπησε περισσότερο την κυβέρνηση, ήταν αυτό το θέμα με τα ομόφυλα ζευγάρια και την πιθανότητα να νομοθετήσει η κυβέρνηση. Έχει πει ότι θα νομοθετήσει, τέλος πάντων, μέσα στην τετραετία αυτήν, θα πάει για αργότερα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ξεκάθαρα, θα έρθει μέσα στην τετραετία, είναι δεδομένο. Ό,τι λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ό,τι λέμε το εννοούμε. Το πότε θα ανακοινωθεί, και νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, στην ώρα της θα κάνουμε αυτήν τη συζήτηση που είναι πολύ σημαντική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση από αυτήν την τοποθέτηση του κυρίου Σαμαρά;

Ο κύριος Σαμαράς διαφωνεί πλήρως και με το να έρθει, να ψηφιστεί δηλαδή, και με την τεκνοθεσία, που θα είναι, όπως λέει, το επόμενο βήμα. Γιατί, επομένως, η κυβέρνηση επιλέγει αυτή τη σύγκρουση, τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν υπάρχει καμία σύγκρουση. Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε γνωστές θέσεις του, από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει ένα Πρόγραμμα, έχει κάποιες διακηρυγμένες θέσεις, έχει μια σειρά από στόχους που έχει θέσει, βάσει των οποίων ψηφίστηκε, αλλά και θα κριθεί και αυστηρά από τον ελληνικό λαό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το νομοσχέδιο το θέλει η πλειοψηφία της κοινωνίας; Γιατί δεν είναι μόνο ο κύριος Σαμαράς, είναι ο κύριος Βορίδης, υπουργός Επικρατείας, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη απήχηση στον κόσμο που τον ψηφίζει, ο οποίος λέει ότι θα παραιτηθεί. Υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές του ιδίου κλίματος για να το πω έτσι, δεν θέλω να τους κατατάξω σε μία κατηγορία, σε μία τάση, οι οποίοι, επίσης, λένε ότι εγώ έχω πρόβλημα με αυτό το νομοσχέδιο, δεν μπορώ να το εξηγήσω στον κόσμο τον οποίο απευθύνομαι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να σας πω είναι συγκεκριμένοι οι λόγοι, δεν είναι ένας και δύο, που η Νέα Δημοκρατία παραμένει η μόνη μεγάλη παράταξη, το μόνο κόμμα εξουσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης-σύντομα κλείνει και 50 χρόνια και η Δημοκρατία μας και η Νέα Δημοκρατία. Ένας από τους λόγους είναι ότι μέσα και στα όργανα και μέσα από τον διάλογο οι άνθρωποι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν είναι μόνο οι βουλευτές, συνολικά το δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τις θέσεις του, πολλές φορές και τις διαφωνίες του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε, είναι αποτέλεσμα της πίεσης της κοινωνίας το νομοσχέδιο; Δεν είναι, φαντάζομαι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, θα σας πω. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί. Θα έρθει και η στιγμή που θα κάνουμε εξαντλητική συζήτηση για τα επιχειρήματά μας, γιατί θέλουμε να φέρουμε αυτή τη μεταρρύθμιση. Όμως, όπως αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, υπάρχει και μια σειρά από άλλα πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η νέα δημιουργία θέσεων εργασίας, όλα τα υπόλοιπα …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν σας ενοχλούν οι διαφοροποιήσεις μέσα στην κυβέρνηση; Η κυβέρνηση θα είναι ευχαριστημένη αν οι μισοί υπουργοί πουν «όχι» ή οι μισοί βουλευτές ή, τέλος πάντων, μια μεγάλη ομάδα, μην πω οι μισοί και ψηφιστεί από …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα έρθει η στιγμή που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο αυτό, αρχικά στο Υπουργικό και στη συνέχεια προς ψήφιση. Εκεί θα γίνουν γνωστές και οι θέσεις μας για το τι μπορεί να κάνει κάποιος και προφανώς να εκφράσει τις θέσεις του. Όμως, δεν είναι αυτή τη στιγμή αυτή η στιγμή. Αυτή τη στιγμή νομίζω ότι το σωστό για μας, αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό, είναι να δίνουμε τη μάχη με επιχειρήματα για τις θέσεις μας …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρόβλημα η τοποθέτηση Σαμαρά είναι για την κυβέρνηση; Σας δημιουργεί πρόβλημα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ξαναλέω: Είναι γνωστές οι θέσεις του πρώην πρωθυπουργού. Καθήκον της κάθε κυβέρνησης και της εν λόγω κυβέρνησης, το έχει αποδείξει …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν το λαμβάνετε υπόψη σας; Δεν θεωρείτε ότι εκφράζει ένα κομμάτι της βάσης της Νέας Δημοκρατίας;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αλίμονο, αν δεν ήταν σεβαστές οι απόψεις ενός πρώην προέδρου του κόμματος, ενός πρώην πρωθυπουργού, ενός υπουργού, ενός βουλευτή. Όλες οι απόψεις είναι σημαντικές και κυρίως οι απόψεις της κοινωνίας. Εμείς ούτε νομοθετούμε, ούτε αποφασίζουμε, ούτε ο πρωθυπουργός παίρνει σημαντικές αποφάσεις μέσα σε ένα κλειστό γραφείο. Νομίζω ότι το έχει δείξει σε πάρα πολλές περιπτώσεις. Η κοινωνία μιλάει, εκφράζει τις αντιρρήσεις της, εκφράζει, όμως, και μία ικανοποίηση συγκρατημένη για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τοποθετήθηκε αρνητικά ο κ. Σαμαράς και για την επίσκεψη Ερντογάν. Λέει: «Δεν είναι καλή ιδέα». Και έβαλε ορισμένα συγκεκριμένα θέματα, βάζοντας στο ίδιο κάδρο και τον άλλο πρώην πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Τι λέτε γι’ αυτό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δεν θα απαντήσω σε αυτά τα οποία εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός. Εγώ θα πω, σε συνέχεια αυτών που λέγαμε για την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, ότι -όπως έχει αποδείξει κι αυτό το διάστημα αυτών των μηνών- ο διάλογος μόνο για καλό είναι και των δύο κρατών. Προς Θεού! Ούτε θα πάμε να πούμε ότι συμφωνούμε σε όλα. Έχουμε μία διαφορά …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι αν ο κ. Ερντογάν κάνει ότι έκανε στο Βερολίνο; Αν ο κ. Ερντογάν «πάθει Βερολίνο» …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι το έχει δείξει πολλές φορές ο πρωθυπουργός. Θα το δείξει για ακόμα μία φορά. Δεν υπάρχει καμία διάθεση υποχώρησης στις κυριαρχικές μας θέσεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συζητάμε, να διαπιστώνουμε πολλές φορές και τις σημαντικές μας διαφωνίες, πέραν των μεταξύ μας διαφωνιών και της μόνης διαφοράς που έχουμε να συζητήσουμε, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, καμίας άλλης, πολλά άλλα, όμως, πολύ σημαντικά θέματα. Οι θέσεις μας διαφέρουν πολύ σε πολλά άλλα θέματα, όπως είναι το Μεσανατολικό. Το έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός σε όλα τα επίπεδα. Και να είστε σίγουροι ότι έχουμε έναν ισχυρό πρωθυπουργό, με μια ισχυρή εντολή από τους Έλληνες πολίτες, που θα προασπίσει με πάρα πολύ μεγάλη πυγμή τις ελληνικές θέσεις.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις