0

Η διαδικασία της παραλαβής 1.200 τεθωρακισμένων τροχοφόρων οχημάτων αναγνωρίσεως Μ1117 που παραχωρούνται από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, ως EDA Grant, βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά συνέπεια, η επιχειρησιακή αναγκαιότητα τοποθέτησης συστημάτων laser θα είναι δυνατό να εκτιμηθεί κατόπιν ολοκλήρωσης της παραλαβής του συνόλου των οχημάτων και της πλήρους επιχειρησιακής ένταξής τους στις μονάδες του Στρατού Ξηράς. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με θέμα «ΤΟΜΠ με ενσωματωμένα οπλικά συστήματα laser».

Για τα υπάρχοντα τεθωρακισμένα οχήματα, «λόγω της μακροχρόνιας χρήσης, του μικρού επιπέδου θωράκισης, καθώς και των μειωμένων δυνατοτήτων ενσωμάτωσης οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας, κρίνεται επισφαλής η τοποθέτηση σε αυτά συστημάτων τεχνολογίας laser», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης των τεθωρακισμένων οχημάτων του Στρατού Ξηράς, σύμφωνα με τον Εθνικό Αμυντικό Σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντίστοιχων προγραμμάτων, «το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει προβεί στη σύνταξη μελετών για την προμήθεια καινούργιων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης, αλλά και την αναβάθμιση των υπαρχόντων, στις οποίες εξετάζεται η δυνατότητα υιοθέτησης του Σύστηματος Ενεργητικής Αυτοπροστασίας σε αριθμό οχημάτων, για την προστασία τους από την προσβολή οπλικών συστημάτων και drones», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις