0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ίσως είναι η πρώτη φορά που ένας ηγέτης και μία χώρα κερδίζουν περισσότερα από μία συνάντηση που ακυρώθηκε, παρά από την πραγματοποίησή της. Η απρέπεια του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε πολλαπλά οφέλη για την ελληνική πλευρά και κυρίως στο εθνικό ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Τα πολιτικά παιχνίδια που επιχείρησε να παίξει ο Βρετανός πρωθυπουργός στην πλάτη της Ελλάδας, εξέθεσαν τον ίδιο και τους συντηρητικούς κύκλους του Λονδίνου που αντιστέκονται σθεναρά στο ελληνικό αίτημα και σε αυτό συνέβαλαν τα γρήγορα αντανακλαστικά της ελληνικής αποστολής, που αντελήφθη αμέσως τι ακριβώς κρυβόταν πίσω από το τηλεφώνημα που έκανε ο πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα στη διπλωματική σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη για την ακύρωση της συνάντησης.

Η αυστηρή δήλωση που εξέδωσε άμεσα ο πρωθυπουργός, στρίμωξε την Ντάουνινγκ Στριτ που βρέθηκε σε θέση απολογούμενου, με τα μέσα ενημέρωσης στο Νησί και την κοινή γνώμη να καταδικάζουν την στάση του κ. Σούνακ. Ωστόσο, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, την Αθήνα δεν την ενδιαφέρουν τα εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια, αλλά η επιτυχής κατάληξη της εθνικής προσπάθειας για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα. Και σε αυτό το πλαίσιο καταγράφουν τα όσα κέρδισε η χώρα από μία συνάντηση που δεν έγινε ποτέ. Η υπόθεση πήρε πολύ μεγαλύτερη έκταση από όση προσδοκούσαν τα κυβερνητικά στελέχη όταν ο κ. Μητσοτάκης αναχώρησε για το Λονδίνο. Η επιστροφή των Γλυπτών κυριάρχησε για τρεις ημέρες στη δημόσια συζήτηση στη Μ. Βρετανία, το ελληνικό αίτημα πήρε διαστάσεις και βρήκε απροσδόκητους συμμάχους. Όπως ο γνωστός σχολιαστής Πιρς Μόργκαν, που στο διάσημο πρόγραμμά του άλλαξε άποψη και από υπέρμαχος της διατήρησής τους στο Βρετανικό Μουσείο, πλέον πιστεύει ότι αυτά πρέπει να επιστραφούν στην Αθήνα. Στην ίδια γραμμή και μεγάλα έντυπα, όπως οι Times, που κατακεραύνωσαν τη στάση του κ. Σούνακ και τάχθηκαν υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Η μεθοδική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και οι προχωρημένες συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο για μία συμφωνία, πήραν νέα ώθηση, ωστόσο δεν πρέπει να βιαζόμαστε και να σηκώνουμε το θέμα από την πλευρά μας, όπως σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. «Έχει δημιουργηθεί ένα ρεύμα στο εσωτερικό της Αγγλίας με την πλειοψηφία των πολιτών πλέον να τάσσεται θετικά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν πρέπει να το υπονομεύσουμε με αχρείαστες εντάσεις από την πλευρά μας», εξηγεί πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσωπα που ξέρουν το παρασκήνιο και την στρατηγική της ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι μία τέτοια συμφωνία θα τελεσφορήσει όταν στην ηγεσία της Μ. Βρετανίας θα βρίσκονται οι Εργατικοί. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης σερ Ρικ Στάρμερ, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες και προεξοφλείται ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. Οι πιο αισιόδοξοι στην Αθήνα πιστεύουν ότι μέχρι το τέλος της τετραετίας μπορεί να υπάρξει ευτυχής κατάληξη στην προσπάθεια επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Υπό επεξεργασία βρίσκεται μία συμφωνία που θα προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό τους από το Βρετανικό Μουσείο, αναγνωρίζοντας ότι αυτά ανήκουν στην Ελλάδα, σε αντάλλαγμα για άλλους ελληνικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς που θα δανείζει η ελληνική πλευρά στο Βρετανικό Μουσείο.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις