0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δημήτρη Κυριακόπουλου

Ένα τοπόσημο του κέντρου της Αθήνας, το εμβληματικό κτίριο του θρυλικού πολυκαταστήματος ΜΙΝΙΟΝ, που είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων και παρέμεινε κλειστό για 27 χρόνια, πρόκειται να αναγεννηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Η επαναλειτουργία του αναμένεται να δώσει πνοή σε μια ολόκληρη περιοχή στο κέντρο, η οποία επί σειρά ετών βίωνε την υποβάθμιση, ενώ το ιστορικό ακίνητο είναι ο συνδετικός κρίκος της πλατείας Ομονοίας και του άξονα της Πατησίων, με κύριο τοπόσημο το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το ΜΙΝΙΟΝ επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο της ζωής των Αθηναίων και της πρωτεύουσας, ως ένα σύγχρονο βιοκλιματικό κτίριο μικτών χρήσεων. Στη νέα του μορφή, όπως αναπτύχθηκε από την DIMAND, θα φιλοξενεί γραφεία και καταστήματα, ενώ σε αυτόνομο κτίριο επί των οδών Δώρου και Σατωβριάνδου, θα δημιουργηθούν κατοικίες. Tο ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ «ξαναζεί» ως ένα σύγχρονο και περιβαλλοντικά φιλικό έργο, με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και καταναλώσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί μέρος των αναπλάσεων που υλοποιεί η DIMAND πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

Εμπορικά καταστήματα, γραφεία και κατοικίες

Το εμβληματικό ακίνητο που αποτελείται από τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ, βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου και έχει συνολική επιφάνεια 18.565 τ.μ.

Στο κτήριο ΒΓΔΕ πρόκειται να φιλοξενούνται γραφεία και εμπορικά καταστήματα. Συγκεκριμένα, από το -1 έως και τον 2ο όροφο θα λειτουργεί κατάστημα Zara, ενώ από τον 3ο έως τον 4ο όροφο θα στεγαστούν τα γραφεία του Ομίλου Inditex. Ταυτόχρονα, από τον 5ο έως τον 7ο όροφο φιλοξενούνται τα γραφεία του Ομίλου ΔΕΗ.

Παράλληλα, με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης, στο κτίριο Α προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 40 διαμερίσματα επιφάνειας 50–125 τ.μ., ενώ το ισόγειο του κτιρίου προορίζεται για εμπορικές χρήσεις.

Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης (GDV) του έργου κατά την ολοκλήρωσή του, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου €70 εκατ.

Το νέο, «πράσινο» κτίριο, με προδιαγραφές που είναι βασισμένες στο πρότυπο σύστημα αειφόρου ανάπτυξης LEED, έχει στόχο την πιστοποίηση στο υψηλό επίπεδο Gold. Είναι σχεδιασμένο ώστε να διαθέτει υψηλού επιπέδου θερμομόνωση, ηχομόνωση και σκίαση, καθώς και συστήματα φωτισμού, τα οποία θα λειτουργούν ανάλογα με την κίνηση των χρηστών του. Επιπλέον, η κατανάλωση του νερού θα είναι μειωμένη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξοικονόμησης νερού.

Ο φωτισμός του έχει στόχο την ανάδειξη της νέας αρχιτεκτονικής των όψεων και τη δημιουργία ενός νυχτερινού τοπόσημου στο κέντρο της Αθήνας, με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση. Στο σύγχρονο κτίριο έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτιρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

Σημειώνεται, ότι το οπτικό αποτέλεσμα της νυχτερινής εικόνας του ΜΙΝΙΟΝ συμβαδίζει με την αειφορία, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά χαμηλές καταναλώσεις. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του φωτισμού έχει καταγραφεί χαμηλότερη ακόμα και από την απαίτηση του LEED (2.2 W/m2), ενώ έχει τοποθετηθεί ειδικός αισθητήρας, ο οποίος θα σβήνει τον φωτισμό των όψεων όταν υπάρχει επαρκές φυσικό φως. Ενδεικτικό και αξιοσημείωτο είναι ότι κάθε τμήμα της όψης του κτιρίου, καταναλώνει τόση ενέργεια όση ένα συμβατικό οικιακό κλιματιστικό.

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ 

Οι κύριοι σταθμοί στην πολυκύμαντη διαδρομή του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ είναι οι ακόλουθοι:

1934: Ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη ανοίγουν το περίπτερο με το όνομα ΜΙΝΙΟΝ.

1944: Ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτίριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του.

1950: Από τη δεκαετία του 1950, το ΜΙΝΙΟΝ εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα που οραματιζόταν με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ δραχμές.

1980: Ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου, το πολυκατάστημα καταστρέφεται από εμπρησμό.

1983: Με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτίριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται.

1991: Ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το ΜΙΝΙΟΝ από το κράτος.

1998: Το ΜΙΝΙΟΝ κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογένειας Φάις.

2010 – 2020: Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A., ωστόσο δεν λειτουργεί ποτέ ξανά.

2021 – 2023: Πραγματοποιείται η εξαγορά του ακινήτου από την DIMAND A.E., ύστερα από πλειοδοτικό διαγωνισμό και ξεκινούν οι εργασίες για την ανακατασκευή του.

2025: Η ολοκλήρωση του έργου προβλέπεται το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τα κτίρια ΒΓΔΕ (μικτές χρήσεις) και σε επόμενο χρόνο για το κτήριο Α (οικιστικό).

Η DIMAND

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η DIMAND, η οποία συνδέει το όνομά της με την αναγέννηση του ΜΙΝΙΟΝ, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της αστικής ταυτότητας της Αθήνας, είναι μία από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες στον χώρο της ανάπτυξης ακινήτων.

Από την αρχή της λειτουργίας της, το 2005, έχει ενσωματώσει τη φιλοσοφία των «πράσινων» κτιρίων στον πυρήνα της δραστηριότητάς της, δημιουργώντας μία νέα αγορά στο Real Estate και αποτελώντας πρότυπο διεθνώς. H επιχειρηματική της δραστηριότητα εστιάζεται στην υλοποίηση αστικών αναπλάσεων μεγάλου μεγέθους, σύγχρονων βιοκλιματικών κτιρίων γραφείων, σύνθετων έργων μικτών χρήσεων, καθώς και ιδιωτικών αθλητικών εγκαταστάσεων. Έχει αναπτύξει το 44% των πράσινων κτιρίων στην Ελλάδα που είναι πιστοποιημένα με LEED BD+C, ενώ είναι η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που ανέπτυξε το πρώτο πιστοποιημένο κατά LEED Gold κτίριο,το Karela Office Park στην Παιανία.

Η εταιρεία συμμετέχει στον ATHEX ESG Index, δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που περιλαμβάνει τις 60 εισηγμένες εταιρείες με την καλύτερη απόδοση σε θέματα ESG, ενώ συγκαταλέγεται στην ηγετική ομάδα των «The Most Sustainable Companies in Greece».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις