0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια το απόγευμα της Παρασκευής αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες

«επαναστάσεις» της Μεταπολίτευσης και απόδειξη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα μίας ολόκληρης περιόδου που είχαν ως αποτέλεσμα να κρατούν τη χώρα πίσω.

Αυτό που σήμερα αντιμετωπίζεται ως αυτονόητο για την πλειοψηφία της κοινωνίας μέχρι πριν λίγα χρόνια φάνταζε σχεδόν αδύνατο. Με πολιτική βούληση και σχέδιο αποδείχτηκε ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις του χθες και να επιτευχθεί πραγματική πρόοδος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει η δεύτερη θητεία του να χαρακτηρίζεται από τολμηρές αλλαγές και μικρές «επαναστάσεις» και είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει πιστά αυτό τον σχεδιασμό. «Δεν φανταζόμασταν ότι θα αποτελούσε σύμμαχο στην στρατηγική μας η αντιπολίτευση και ειδικά το ΠΑΣΟΚ», σχολίαζαν με δηκτικό τρόπο κυβερνητικά στελέχη λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή. Οι παλινωδίες της Χαριλάου Τρικούπη στην μεταρρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίστηκαν ως δώρο από το κυβερνητικό στρατόπεδο διότι με αυτό τον τρόπο η ΝΔ καθίσταται η μόνη μεταρρυθμιστική δύναμη στη χώρα και κυρίαρχη στον χώρο του κέντρου.

Είναι αυτό αρκετό ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου; «Όχι» απαντούν από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πραγματική πίεση στα ποσοστά της κυβερνητικής παράταξης υφίσταται από τα δεξιά της. Και αποτελεί την βασική συζήτηση μεταξύ των στελεχών της, ειδικά αυτών από την επαρχία που βλέπουν την διείσδυση της Ελληνική Λύσης και της Νίκης στο εκλογικό τους ακροατήριο. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα τα δύο κόμματα εμφανίζουν δημοσκοπικά άνοδο των ποσοστών τους φτάνει ή ξεπερνά σε ορισμένους νομούς το 50%. Οι μετρήσεις που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν το κόμμα Βελόπουλου να φλερτάρει πανελλαδικά με ποσοστό που ξεπερνά το 10%, ενώ στην Μακεδονία αγγίζει το 15%.

Το σχέδιο αντεπίθεσης που καταρτίζεται στην Πειραιώς για την προεκλογική περίοδο που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει θα μπορούσε να έχει την κωδική ονομασία «συσπείρωση» αφού αυτή θεωρείται ο καθοριστικός παράγοντας για το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις κάλπες της 9ης Ιουνίου η ΝΔ. Η πρώτη σύσκεψη της επιτροπής εκλογικού αγώνα έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου με αντικείμενο το προσυνέδριο της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη και κεντρικό σταθμό στην πορεία αυτή το συνέδριο του κόμματος στις 5 Απριλίου στο Ζάππειο. «Η ΝΔ ενωμένη δεν χάνει από κανέναν» σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με βασικό αντίπαλο σε αυτή τη μάχη να είναι η αποχή και ο πολυκερματισμός της ψήφου ως αποτέλεσμα της χαλαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις ευρωεκλογές.

Γι’ αυτούς τους λόγους κρίθηκε ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί την κατάλληλη αφετηρία αυτής της προσπάθειας. Εκτός από τον κ. Μητσοτάκη θα μιλήσουν στα μέλη του κόμματος όλοι οι πρόεδροι της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ στην πόλη τις τελευταίες δεκαετίες στέλνοντας το μήνυμα της συστράτευσης και καλώντας όλα τα στελέχη του κόμματος να δώσουν τη μάχη από την πρώτη γραμμή. Στη λογική ότι κανένας δεν περισσεύει αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να βρίσκονται εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος η Μαρία Σπυράκη, η οποία απαλλάχθηκε από τα ευρωπαϊκά όργανα για την υπόθεση με τον συνεργάτη της που την είχε θέσει προσωρινά εκτός κόμματος. Υποψήφιος θα είναι εκ νέου και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, αφού απορρίφθηκαν οι σκέψεις να μην συμπεριληφθούν όσοι είχαν κάνει ήδη δύο θητείες στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναζήτηση για πρόσωπα που θα μπορούν να απευθυνθούν στο δεξιό ακροατήριο ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια προσέγγισης ψηφοφόρων που φέρονται να έχουν πάρει αποστάσεις από τη ΝΔ εξαιτίας του βάρους που έχει ρίξει στο κέντρο και ειδικά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Υποψήφιος θα είναι ο Φαήλος Κρανιδιώτης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο κλείδωσε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν θα είναι η τελευταία προσθήκη από την δεξαμενή των δεξιών στελεχών όπου στόχος είναι να βρεθεί ένα πρόσωπο που θα κάνει αίσθηση.

Το παρασκήνιο του συνεδρίου του ΕΛΚ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούσε εξ αρχής ένα από τα σημεία ενδιαφέροντος των διήμερων εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι από τους ισχυρότερους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς και απολαμβάνει τον σεβασμό των συναδέλφων του. Από την μία το υψηλό ποσοστό της ΝΔ στις εκλογές μία και από την άλλη οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για κομβικές πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης είναι καθοριστικοί παράγοντες για το προφίλ που έχει οικοδομήσει εντός του ΕΛΚ.

Τα όσα συνέβησαν στην Οδησσό λίγες ώρες πριν φτάσει στην ρουμανική πρωτεύουσα έδωσαν μεγαλύτερη βαρύτητα στην τοποθέτηση του. Αυτό φάνηκε από την πρώτη στιγμή που μπήκε στην αίθουσα αφού συμμετείχε σε αρκετά πηγαδάκια με άλλους ηγέτες που ήθελαν να μάθουν από πρώτο χέρι για την συνάντηση του με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την ρωσική πυραυλική επίθεση που έγινε μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά τους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μην είναι πλέον πρώτο θέμα στην εγχώρια ειδησεογραφία, όμως, είναι ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα και αποτελεί αντικείμενο έντονων συζητήσεων στο παρασκήνιο.

«Ήταν πολύ άγριο», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε δημοσιογράφους λίγη ώρα πριν ανέβει στο βήμα του συνεδρίου για να στείλει μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι «δεν πρόκειται να φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί». Μέλη της ελληνικής αποστολής που βρέθηκε στην Οδησσό περιέγραψαν στην ΤΡ τα όσα έζησαν και είδαν τις επτά ώρες που βρέθηκαν εκεί. «Το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα είναι ότι δεν έχουμε πουθενά να καλυφθούμε», περιγράφει την πρώτη σκέψη στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη. «Ήταν η πρώτη φορά που άκουσα σειρήνες και ήξερα ότι αυτό σημαίνει πως ακολουθεί ένας πύραυλος. Ήταν ανατριχιαστικό», δηλώνει άλλο πρόσωπο της ελληνικής αποστολής.

Η λήξη του συναγερμού και η γρήγορη αναχώρηση από το σημείο δεν σήμανε και το τέλος αυτής της ανατριχίλας. «Πρέπει να βρεθείς εκεί για να νοιώσεις τι σημαίνει πόλεμος», όπως σημειώνει άλλη πηγή. «Βρεθήκαμε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι σε ένα συγκρότημα κατοικιών όπου μερικές μέρες πριν είχε χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 12 άνθρωποι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά», συνεχίζει την αφήγηση. «Αντικρύσαμε ένα κτίριο όπου είχαν διαλυθεί δύο όροφοι, ενώ το υπόλοιπο ήταν μισοκατεστραμμένο. Μπροστά στα ερείπια είχαν αφήσει λουλούδια, αλλά, αυτό που ξεχώριζε ήταν αρκουδάκια και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά που χάθηκαν. Δύσκολα συγκρατείς τα δάκρυα σου μπροστά από αυτές τις εικόνες», κατέληξε.

Μπορεί η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα; Αντέχει να στηρίζει την Ουκρανία για όσο απαιτείται; Πως θα διαχειριστεί τις γεωπολιτικές αλλαγές; Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που τίθενται με ένταση στις Βρυξέλλες ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το πολιτικό τοπίο στην Γηραιά Ήπειρο μοιάζει με κινούμενη άμμο. Η άνοδος της ακροδεξιάς, η αντίδραση των πολιτών απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για τις πολιτικές της προηγούμενης περιόδου, όπως η πράσινη μετάβαση, αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο. Στελέχη του ΕΛΚ περιέγραφαν με προβληματισμό τις συνθήκες που αναμένεται να διαμορφωθούν στο Ευρωκοινοβούλιο την επομένη των εκλογών. Οι διαπραγματεύσεις για τις θέσεις κλειδιά των προέδρων της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και των επιτρόπων θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ντόναλντ Τουσκ έχουν αναλάβει να εκπροσωπήσουν το ΕΛΚ στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει ένα παραγωγικό χαρτοφυλάκιο στη νέα κομισιόν, ενώ ανοιχτό παραμένει ακόμα το όνομα του επιτρόπου της χώρας, με τον κ. Μητσοτάκη να μην έχει λάβει ακόμα τις τελικές του αποφάσεις.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις