0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Η Κυβέρνηση εξήγγειλε μέτρα τονίζοντας ότι θέλει   να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα το συντομότερο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ασφάλεια για τους ίδιους

Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου το περασμένο Σάββατο, ήταν ιδιαίτερα βαρύ. Ο σοβαρός τραυματισμός του 31χρονου αστυνομικού από χούλιγκαν στο Ρέντη, σε συνδυασμό με την εικόνα ανομίας και ανεξέλεγκτης βίας, με αφορμή για μία ακόμα φορά ένα αθλητικό γεγονός, προκάλεσαν αμηχανία και οργή. Τρεις μήνες μετά τον θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, η κυβέρνηση βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με ένα φαινόμενο που γιγαντώνεται την τελευταία 20ετία και διαχέεται σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι στενοί συνεργάτες του, οι συναρμόδιοι υπουργοί και ο διοικητής της ΕΥΠ έκατσαν στο τραπέζι των συσκέψεων στο πρωθυπουργικό γραφείο, ήξεραν ότι απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα χτυπήσει το πρόβλημα στη ρίζα του, τα μέτρα θα συναντήσουν ισχυρές αντιδράσεις από συγκεκριμένα κέντρα και θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν. Γνώριζαν, όμως, ταυτόχρονα, ότι η κυβέρνηση δεν θα είχε άλλη ευκαιρία στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών. «Η πρόθεση του πρωθυπουργού να φτάσουμε ως το τέλος, όσο ψηλά και να είναι όσοι κρύβονται πίσω από τους οπαδικούς στρατούς, δεν είναι προσχηματική, αλλά δείχνει την αποφασιστικότητα του ίδιου και της κυβέρνησης να βάλουν ένα τέλος σε αυτά τα φαινόμενα», σημειώνει στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Όσον αφορά στις φωνές που ακούγονται κατά των μέτρων, η ίδια πηγή δηλώνει στην ΤΡ ότι «η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει από τις κραυγές όσων δεν θέλουν αν αλλάξει τίποτα, ή να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες».

Το μήνυμα που στέλνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, είναι ότι οι κερκίδες των γηπέδων της Superleague δεν θα ανοίξουν στις 12 Φεβρουαρίου αν δεν συμμορφωθούν όλοι με τους κανόνες που τέθηκαν. «Θέλουμε να επιστρέψουν οι φίλαθλοι στα γήπεδα το συντομότερο, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ασφάλεια για τους ίδιους», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Έτσι, εναπόκειται στις ΠΑΕ να προχωρήσουν στην τοποθέτηση καμερών υψηλής ευκρίνειας και στην έκδοση ονομαστικών εισιτηρίων, προκειμένου να σταματήσουν οι ομάδες τους να παίζουν σε άδεια γήπεδα και οι ίδιες να χάνουν έσοδα.

Κρίσιμη διαφοροποίηση, πάντως, είναι ότι μετά την παρέλευση του διμήνου, τυχόν επέκταση του κανόνα των κεκλεισμένων δεν θα εφαρμόζεται οριζόντια, αλλά μόνον σε εκείνα τα γήπεδα, όπου δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προκαθορισμένοι όροι. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν εξετάζουν την αναβάθμιση των μέτρων προς την κατεύθυνση διακοπής της διεξαγωγής των πρωταθλημάτων στο ποδόσφαιρο ή και σε άλλο άθλημα. Εφόσον εκδηλωθούν έκτροπα σε έναν αγώνα μπάσκετ ή κάποιου άλλου αθλήματος τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επεκτείνει το μέτρο του κεκλεισμένων των θυρών, όπου αλλού χρειαστεί.

Πάντως, είναι ξεκάθαρο ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούν να ανοίξουν μέτωπα με κανέναν εμπλεκόμενο στον αθλητισμό, αθλητικό σωματείο ή παράγοντα, όπως σημειώνεται από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Εξ ου και δεν μπαίνουν σε ευθεία αντιπαράθεση με όσους επιτίθενται στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, αλλά κινούνται θεσμικά και με γνώμονα να καθαρίσει ο χώρος του αθλητισμού «από εγκληματικές οργανώσεις που αμαυρώνουν την εικόνα του», όπως συμπληρώνουν.

Επόμενο σημαντικό βήμα στην επιχείρηση εκρίζωσης του χουλιγκανισμού, είναι το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Αθλητισμού. Ο κ. Βρούτσης αλλάζει εκ βάθρων το ισχύον πλαίσιο που αποδείχθηκε ανεπαρκές και κυρίως ανεφάρμοστο. «Το βασικό άρθρο του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση όσων ίσχυσαν έως σήμερα», σημειώνει στην ΤΡ αρμόδια πηγή. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ακόμα και το σύστημα με τις κάμερες στα γήπεδα που υπάρχει έχει κενά, ενώ και οι αποφάσεις της αθλητικής δικαιοσύνης δεν λειτουργούν πάντα αποτρεπτικά. Η κυβέρνηση δεν θα την υποκαταστήσει, διότι δεν είναι αυτός ο ρόλος της, όμως το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ποινές που θα εφαρμόζονται ανεξάρτητα από την αθλητική δικαιοσύνη και θα είναι πολύ αυστηρές. Για παραβατικές συμπεριφορές στα γήπεδα, όπως ρίψη κροτίδων, καπνογόνων κλπ θα υπάρχει αυτόματη ποινή 3 αγώνων κεκλεισμένων των θυρών για την ομάδα και σε περίπτωση υποτροπής 6 αγωνιστικών. Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιγράφεται με λεπτομέρειες ο νέος τρόπος λειτουργίας των καμερών, δηλαδή τι θα καταγράφουν, πόσος πρέπει να είναι και θα απαιτούνται υψηλές προδιαγραφές ποιότητας του υλικού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνεται έλεγχος από την αστυνομία για την καλή λειτουργία τους δύο ημέρες πριν την έναρξη κάθε αγώνα και αν διαπιστωθεί πρόβλημα το παιχνίδι θα διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών. Επίσης, με το νομοσχέδιο θα διασφαλίζεται η ταυτοπροσωπία των κατόχων εισιτηρίων που θα γίνεται συνδυαστικά από τις ΠΑΕ και την αστυνομία.

Τέλος, θα εφαρμοστεί η διάταξη για μία λέσχη φιλάθλων ανά ΠΑΕ που θα λειτουργεί υποχρεωτικά με την συναίνεση της, θα είναι υπόλογη και θα υπάρχει πλήρης καταγραφή των μελών της με το Ψηφιακό Μητρώο.

Κλειδί για την αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού σχεδίου είναι οι εξελίξεις σε δικαστικό επίπεδο για τις εγκληματικές συμμορίες που δρουν υπό τον μανδύα των οργανωμένων οπαδών. Η επίσκεψη των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στην οποία προσκόμισαν έναν ογκωδέστατο φάκελο με στοιχεία, ζητώντας την αναβάθμιση των ερευνών, είναι το πρώτο βήμα. Σε αυτόν αναμένεται να προστεθούν και νέα στοιχεία που συλλέγουν οι αρμόδιες αρχές και περιγράφουν την σύνδεση οργανωμένων οπαδών έξι ομάδων ποδοσφαίρου με εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Στη λίστα περιλαμβάνονται συνολικά 202 ονόματα που έχουν οργανωτικό ρόλο στην οπαδική βία και εμπλοκή σε άλλα αδικήματα. «Με την εν εξελίξει έρευνα σε βάρος τους, ουσιαστικά αδρανοποιούνται και καθαρίζει ένα κομμάτι «της κερκίδας που προκαλεί επεισόδια», όπως σημειώνει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας που μιλά για μία πρώτη κερδισμένη μάχη στον πόλεμο που έχει ανοίξει η κυβέρνηση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πόλεμος αυτός θα έχει διάρκεια και δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Διότι, το ξήλωμα της βίας στους αθλητικούς χώρους απαιτεί συνέχεια και συνέπεια. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι δεν αρκεί ο εντοπισμός και η σύλληψη όσων συμμετέχουν στα επεισόδια, αλλά αυτών που κρύβονται από πίσω υποκινώντας αυτές τις ομάδες για να πετύχουν δικούς τους σκοπούς. «Το μεγάλο ψάρι της υπόθεσης είναι οι ηθικοί αυτουργοί της οπαδικής βίας που την υποδαυλίζουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους», όπως το θέτει αρμόδια πηγή. Σε αυτούς στρέφει τώρα την προσοχή του το κράτος και μένει να αποδειχτεί η βούληση για τον εντοπισμό και την τιμωρία τους.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις