0

Με fast track διαδικασίες θα γίνει η αποκατάσταση των ζημιών των υποδομών  σε Θεσσαλία και Μαγνησία.

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χτες στη Βουλή, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται η κατεπείγουσα εκτέλεση των έργων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αποκατάσταση των υποδομών τους το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να αναλαμβάνει, μέσω των υπηρεσιών και των εποτευόμενων φορέων του, τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών ακόμη και όταν δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές του.

Όπως προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή, παρέχεται η εξουσιοδότηση για την εξειδίκευση με υπουργικές αποφάσεις, των προς εκτέλεση έργων που είναι κατεπείγοντα και αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές. Για την υποβοήθηση της αναθέτουσας αρχής για τη σύνταξη των απαιτούμενων στοιχείων, μπορεί να συνάπτεται σύμβαση με Νομικούς και Τεχνικούς Συμβούλους, έναντι αμοιβής εντός προβλεπόμενων ορίων. Με υπουργική απόφαση, μπορεί να καθορίζονται το είδος και ο ανώτατος αριθμός των συμβούλων. Η εκπόνηση των μελετών και της μελέτης κτηματογράφησης και κτηματολογίου γίνεται με μέριμνα και δαπάνες του αναδόχου.

Επίσης, ορίζεται ότι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εκτάσεων για την εκτέλεση των ανωτέρω έργων διενεργούνται σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (άρθρο 7Α ν.282/2ΟΟΙ), χωρίς να αποκλείεται και η διαδικασία επίταξης των προς απαλλοτρίωση εκτάσεων μετά των συστατικών τους και των επικειμένων.

Κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων, επιτρέπεται με Κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του ιδίου Υπουργείου και του φορέα προέλευσης και για το οριζόμενο χρονικό διάστημα, η απόσπαση υπαλλήλων μονίμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα ή η πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εξειδικευμένου προσωπικού, σε υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την αντιμετώπιση των ανωτέρω αναγκών του.

Στόχος σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είναι ταχεία αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές περιοχών, οι οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, και η αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η αποκατάσταση υποδομών από φυσικές καταστροφές εκτελούνταν μέσω του ν.4412/2016 που προβλέπει ωρίμανση των έργων μέσω μελετών, διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, εύρεση χρηματοδότησης από το ΠΔΕ ή ΕΣΠΑ, εκκίνηση δημόσιου διαγωνισμού, διαδικασία υπογραφής σύμβασης.

Η διαδικασία αυτή διαρκούσε επί πολλά χρόνια, ενώ υπάρχουν διαγωνισμοί που σέρνονται εδώ και πολλά χρόνια, μπλεγμένοι σε γρανάζια προσφυγών και ενστάσεων.

Μέσω της τροπολογίας, επιδιώκεται να αποφευχθούν οι σκόπελοι αυτοί και με απευθείας πρόσκληση των τεχνικών εταιρειών, να γίνεται η ανάθεση και η υλοποίηση του έργου με ταχύτατες διαδικασίες.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις