Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Δε χωράει αμφιβολία πως ο δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης είναι από τους πιο επιτυχημένους δημάρχους της χώρας κουβαλώντας και μία μεγάλη αυτοδιοικητική ιστορία, η οποία κορυφώθηκε με την επανεκλογή του στις εκλογές του 2023.
Μιλώντας στην Today Press, o κ. Ασκούνης αναφέρεται στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο και την τοπική κοινωνία της Καλλιθέας, με σημαντικότερο προφανώς το εμβληματικό έργο της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου.
Δήμαρχε η επικαιρότητα επιβάλλει να ξεκινήσουμε με την επίσημη ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της έναρξης της διαδικασίας δημοπράτησης του εμβληματικού έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Πως το υποδέχτηκε ο δήμος Καλλιθέας;
Ο Δήμος μας χαιρετίζει την έναρξη της διαδικασίας δημοπράτησης του εμβληματικού έργου ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, καθώς είναι ένα ιστορικό βήμα προς τη δημιουργία ενός σύγχρονου και βιώσιμου δημόσιου χώρου που θα ενισχύσει την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή της Καλλιθέας και της ευρύτερης περιοχής.
Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου από την δέσμευση του Περιφερειάρχη Αττικής να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της Πλατείας Νερού και του χώρου του TAE KWON DO, υλοποιώντας το αίτημα της Διοίκησης του Δήμου μας και των επιτροπών κατοίκων της Καλλιθέας και του Παλαιού Φαλήρου.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χαρδαλιά για την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχή έκβαση του μεγάλου αυτού έργου. Το έργο, με προϋπολογισμό 370 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις της Αττικής. Περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μητροπολιτικού Πάρκου, που θα είναι «πράσινο» στο 75% της συνολικής του έκτασης, με τη φύτευση περισσότερων από 4.000 δέντρων και 185.000 θάμνων σε 343 στρέμματα.
Το πάρκο θα είναι ανοιχτό στο κοινό με δωρεάν πρόσβαση, προσφέροντας χώρους απόλυτα προσβάσιμους σε άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες. Παράλληλα, το υπόλοιπο 25% θα φιλοξενεί ήπιες πολιτιστικές δράσεις, αθλητικές δραστηριότητες, ποδηλατόδρομους, παιδικές δραστηριότητες εκπαιδευτικού χαρακτήρα και πολυχώρους άσκησης. Προβλέπονται, επίσης, ήπιες εμπορικές χρήσεις που θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Είχατε πρόσφατα και μία συνάντηση στην Περιφέρεια μαζί με το Δήμαρχο Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου. Τι συζητήσατε;
Τονίσαμε ότι επιβάλλεται να υλοποιηθούν σημαντικά έργα υποδομής, ανάπλασης χώρων αναψυχής καθώς και ενίσχυσης της αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της πόλης μας με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε χώρους που θα βοηθήσουν περαιτέρω στην ανάπτυξη του μαζικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μας.
Ο κ. Χαρδαλιάς υπήρξε απόλυτα θετικός στο σύνολο των θεμάτων που του θέσαμε και πολύ σύντομα θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα των Δήμων μας.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Αττικής προχώρησε και σε μια πρώτη αποτύπωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Φαληρικό Όρμο και δεσμεύτηκε για την άμεση δημοπράτηση της Β΄ Φάσης του έργου.
Ωστόσο, ο ίδιος ζήτησε να πραγματοποιηθεί μια εκ νέου συνάντηση μετά την οριστικοποίηση των τεχνικών δελτίων και μελετών που θα συνοδεύουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης ενημέρωση για το Παραλιακό Μέτωπο.
Πολλοί αναρωτήθηκαν τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να διεκδικήσετε ξανά τον δημαρχιακό θώκο της Καλλιθέας, έχοντας διατελέσει 16 χρόνια δήμαρχος από το 1998 έως το 2014;
Με οδήγησε σε αυτή την απόφαση το τέλμα και η μιζέρια που δεν αξίζουν στην Καλλιθέα. Από δήμος που πρωτοπορούσε, καταλήξαμε να είμαστε ο φτωχός συγγενής των Νοτίων Προαστίων!
Η ανασφάλεια, η εγκατάλειψη, η κακοδιαχείριση, ο παραγοντισμός και η απαξίωση, είναι σε όλους κοινός τόπος, εκτός από την απερχόμενη δημοτική αρχή και την αυλή της!
Έπειτα από τόσα χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, ένιωσα ότι δεν είχα το δικαίωμα να μείνω σπίτι μου.
Τα ζητήματα της Πολιτικής προστασίας βρίσκονται όχι άδικα στην πρώτη προτεραιότητα των δήμων. Σε τι επίπεδο βρίσκεται ο δήμος της Καλλιθέας;
Άμεση προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή των μελετών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του καθηγητή κ. Μπελαβίλα για την πλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής Τζιτζιφιών, Μοσχάτου, Καμινίων, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Δημοτικές αρχές.
Επίσης, η υλοποίηση της διευθέτησης των εκβολών του Ιλισού που επί τρία χρόνια καρκινοβατεί, ενώ υπάρχει η σχετική πίστωση και ο συστηματικός καθαρισμός των φρεατίων.
Κάνοντας απολογισμό για τις τέσσερις θητείες που ήσασταν δημοτική αρχή στην Καλλιθέα, ποια προβλήματα πιστεύετε ότι επιλύσατε και σε ποια έπρεπε να δώσετε περισσότερο βάρος;
Με τις παρεμβάσεις και τα έργα μας, είχαμε βάλει την Καλλιθέα στο δρόμο για να μπορεί επάξια να σταθεί δίπλα στις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις. Αντιμετωπίσαμε οριστικά θέματα που δυσκόλευαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας όπως π.χ. η καθαριότητα και η κατάργηση της διπλής βάρδιας στα σχολεία με την ανέγερση νέων σχολικών εγκαταστάσεων. Δημιουργήσαμε νέους πρωτοποριακούς θεσμούς όπως το Μαθητικό Φεστιβάλ, το μαζικό Σχολικό Αθλητισμό, το μαζικό Αθλητισμό για ενήλικες, τις σχολικές κατασκηνώσεις για άπορα παιδιά, κ.α.
Επίσης δημιουργήσαμε και αποδώσαμε στους πολίτες, με χρήματα αποκλειστικά του δήμου, ελεύθερους χώρους μέσα από την αγορά οικοπέδων δίνοντας ανάσες ζωής και πράσινου στους πολίτες. Αποκορύφωμα των πολιτικών μας ήταν η καθοριστική συμβολή μας στην κατασκευή του ΚΠΙΣΝ που μετέτρεψε την Καλλιθέα σε υπερτοπικό προορισμό πολιτισμού και τέχνης. Χρέος μας είναι τώρα να πιάσουμε ξανά το νήμα από εκεί που το αφήσαμε, ώστε να κάνουμε ξανά την Καλλιθέα, πόλη που αξίζει να ζεις.
Το κυκλοφοριακό και η στάθμευση είναι… βάσανο στην Καλλιθέα, αυτό είναι γνωστό. Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι προτίθεστε να κάνετε;
Έχουμε στο πρόγραμμά μας την άμεση λειτουργία του επί 9 χρόνια κλειστού πάρκινγκ των 437 θέσεων που βρίσκεται επί των οδών Δημητρακοπούλου & Σωκράτους.
Την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στο Δημοτικό οικόπεδο Μαντζαγριωτάκη και Εσπερίδων (δίπλα στην Πλατεία Δαβάκη) που τόσο έχει ανάγκη το Εμπορικό Κέντρο.
Την αποκατάσταση της καθίζησης του πάρκινγκ στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Ταύρου. Είναι τρεις χώροι που θα δώσουν μεγάλη ανάσα στο πρόβλημα του πάρκινγκ.
Που στοχεύει η συνεργασία του Δήμου Καλλιθέας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο;
Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο για την αξιοποίηση της επιστημονικής εξειδίκευσης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου προς όφελος των πολιτών και κατοίκων του Δήμου Καλλιθέας.
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης ενημερωθήκαμε αναλυτικά από τις Πρυτανικές Αρχές και από τους Κοσμήτορες και Προέδρους του Ιδρύματος για τις δραστηριότητες των τεσσάρων Τμημάτων του Πανεπιστημίου και συζητήσαμε τρόπους συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Αυτή η συνεργασία αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης και προόδου για τον Δήμο Καλλιθέας. Η έναρξη της στενής συνεργασίας του Πανεπιστημίου μας με τον Δήμο μας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πόλη πιο πράσινη, πιο βιώσιμη και περισσότερο φιλική προς τον άνθρωπο. Οι δύο φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και την υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που πρόκειται να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των πολιτών/κατοίκων του Δήμου Καλλιθέας.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΣΚΟΥΝΗΣ ΓΙΑ ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025
«Χρήσιμη προσπάθεια»
Κύριε δήμαρχε, στις 12 και 13 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση ΟΤΑ ΕΧΡΟ 2025, για τους ΟΤΑ και τους συνεργαζόμενους Φορείς τους, στο Ζάππειο Μέγαρο. Πόσο πιστεύετε αυτές οι προσπάθειες βοηθούν τους δήμους;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κάθε τέτοια προσπάθεια είναι χρήσιμη και προς όφελος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας μας, καθώς δίνουν την ευκαιρία για την όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση γύρω από τα τρέχοντα αυτοδιοικητικά ζητήματα.