0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Ο Πλάτωνας υπήρξε αδιαμφισβήτητα μία από τις κορυφαίες προσωπικότητες όλων των εποχών, μαθητής του Σωκράτη και δάσκαλος του Αριστοτέλη.

Στην ιδανική Πολιτεία του Πλάτωνα κυριαρχούσαν οι αρετές της Σοφίας, της Ανδρείας, της Σωφροσύνης και της Δικαιοσύνης, ενώ η ίδια η Πολιτεία εξασφάλιζε στους πολίτες της τον άριστον βίον.

Στην ριζοσπαστική -για τα δεδομένα μας- ιδανική του Πολιτεία, την Καλλίπολη, δεν υπάρχει ο θεσμός της οικογένειας, όπως τον ξέρουμε. Τα παιδιά αποτελούν μέρος της πόλης, η οποία οφείλει να τα μεγαλώσει και να τα εκπαιδεύσει. Μ’αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί κάποιος να βγάλει στο παιδί του τα δικά του πάθη, ελλείψεις και ελαττώματα, τα οποία θα ζημιώσουν το σύνολο της κοινωνίας.

Εφόσον υπάρχει κοινοκτημοσύνη, δεν υπάρχει και διαχωρισμός ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Η ετυμολογία της λέξης πλούσιος, άλλωστε, πηγάζει από δύο μόλις λέξεις: «πλήρης ουσίας».
Ποια είναι η ουσία μας ως Έλληνες το 2024;

Για χώρα που «γέννησε» τη Δημοκρατία, πολύ παζάρι έχει πέσει στις αρετές και στις αξίες μας.
Την αποσύνθεση και την παρακμή, τις βιώνουμε πλέον σε καθημερινή βάση. Πατέρας βιάζει την κόρη, μάνα σκοτώνει τα παιδιά της, αδελφός σκοτώνει αδελφό, φίλος τον φίλο, σύζυγος τον/την σύζυγο, παιδεραστία, βιασμοί, βασανισμοί ζώων, παραβατικότητα ανηλίκων, βία στα γήπεδα κι ένα σωρό άλλα εγκλήματα βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας.

Όλα έχουν αλλοιωθεί τόσο πολύ, που η δυσοσμία τους γίνεται αντιληπτή απ’ όλες τις αισθήσεις μας. 

Τώρα θα μου πείτε, μήπως και παλιά δεν γίνονταν αυτά; Σίγουρα. Δε γνωρίζω σε ποιο βαθμό, αλλά τότε δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα να τα προβάλουν και να δείχνουν σε όλο το μεγαλείο τους γεγονότα που, αν μη τι άλλο, σου προκαλούν εμετό.

Όλη αυτή η ανείπωτη φρίκη γύρω μας, έχει οδηγήσει σε μια αποχαύνωση την κοινωνία, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αντίσταση.

Και κάθε φορά που η παρακμή γίνεται στοιχείο της ταυτότητας μιας κοινωνίας, το μέλλον θολώνει επικίνδυνα.

Έχουμε παρακμάσει ως λαός γιατί έχουμε αποκοπεί από την φιλοσοφία, την ελεύθερη έκφραση και την κριτική σκέψη, έχουμε αποκοπεί από τη φύση, από την αίσθηση ισορροπίας και μέτρου, έχουμε αποκοπεί από την γλώσσα μας, τη μόνη γλώσσα που μπορεί να αποδώσει την πιο σύνθετη έννοια με τη μέγιστη νοηματική πληρότητα, έχουμε αποκοπεί από την παράδοσή μας, την ιστορία μας και κυρίως τον πολιτισμό μας.

Η ταυτότητα και η αξία μας ως άτομα, έχουν συνδεθεί με το πορτοφόλι μας και το πόσα χρήματα βγάζουμε.  Το «σκέφτομαι, άρα υπάρχω» του Καρτέσιου, μεταλλάχτηκε σε «καταναλώνω, άρα υπάρχω». Η μη δυνατότητα κατανάλωσης σε θέτει εκτός κοινωνίας. Χωρίς χρήματα είσαι περιττός. Περιττός και εξόριστος, ανήμπορος και οργισμένος.

Οι γονείς και οι παππούδες μας -στην πλειοψηφία τους άνθρωποι που δεν είχαν τελειώσει ούτε το δημοτικό- στερήθηκαν τα πάντα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, να ζήσουν μία καλύτερη ζωή. Ξεχάσαμε ότι το καλύτερος άνθρωπος, δεν σημαίνει πλουσιότερος σε όρους οικονομικούς.

Ο Πλάτωνας ίδρυσε μια σχολή, την Ακαδημία, το πρώτο πανεπιστήμιο στον κόσμο. Εκεί οι μαθητές εκπαιδεύονταν σε όλες τις επιστήμες, θεωρητικές και θετικές, αλλά και στο πώς να έχουν καλοσύνη και να είναι ευγενείς πολίτες. Ο απώτερος στόχος του ήταν οι πολιτικοί να γίνουν κάποια στιγμή φιλόσοφοι. Έλεγε πως, «ο Κόσμος δεν πρόκειται να αλλάξει, μέχρι οι ηγέτες να γίνουν φιλόσοφοι και οι φιλόσοφοι ηγέτες».

Κλείνοντας, θέλω να υπενθυμίσω ότι ο πιο ύπουλος εχθρός, είναι πάντα εντός των πυλών. Ο αφανισμός μας δεν θα προκύψει από μία στρατιωτική εισβολή, ή από μια οικονομική κρίση. Τετρακόσια χρόνια οθωμανικής σκλαβιάς, πόλεμοι και μνημόνια, δεν κατάφεραν να σβήσουν τον Ελληνισμό. Αντίθετα, θα σβήσουμε αργά και επώδυνα γιατί χάσαμε τις αξίες μας, μάθαμε να πορευόμαστε χωρίς να δημιουργούμε.

Οι λαοί χάνονται από τη σήψη της κοινωνίας τους.

 

Αγάπη Κόρμπε

Οικονομολόγος/Διεθνολόγος, με εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία & τα Media

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις