0

Η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ, το πανευρωπαϊκό τέλος της πολιτικής των επιδοτήσεων στην ενέργεια και ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς συνθέτουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ κρίσεων με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

Η κυβέρνηση καλείται για άλλη μία φορά να βρει στεγνό μονοπάτι εν μέσω μίας τέλειας καταιγίδας που είναι έτοιμη να ξεσπάσει πάνω από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και να πλημμυρίσει την Ευρώπη.

Περιθώρια για αστοχίες, μετά τα φάλτσα και τις αρρυθμίες του πρώτου τριμήνου, δεν υπάρχουν και ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου φρόντισε να στείλει το μήνυμα προς όλα τα μέλη του καλώντας τους να σκέφτονται περισσότερο και να μιλούν λιγότερο διότι μόνο έτσι λύνονται τα προβλήματα των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξαν εισηγήσεις για ανασχηματισμό, προκειμένου να ενισχυθεί η αίσθηση ότι «ελήφθη το μήνυμα», όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν ενδίδει στο θυμικό και σε δεν προχωρά σε βιαστικές κινήσεις. Ναι μεν έβγαλε κίτρινες κάρτες, όμως έκρινε ότι πρώτον χρειάζεται πίστωση χρόνου στους υπουργούς για να αποδώσουν στα νέα χαρτοφυλάκια που τους ανατέθηκαν και δεύτερον, το ανακάτεμα της τράπουλας τη στιγμή που σοβούν μία σειρά από κρίσεις εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή δεν θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση τους.  «Ένας εξάμηνος κύκλος εκλογικών αναμετρήσεων έληξε, η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης σε όλες τις κάλπες που στήθηκαν και τώρα πρέπει να δώσει χωρίς περισπασμούς λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητα τους», υπογραμμίζει στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου.

 

«Μεταρρυθμιστικό γκάζι»

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει την φυγή προς τα εμπρός πατώντας το μεταρρυθμιστικό γκάζι», όπως το θέτει άλλος συνεργάτης του και οι υπουργοί έχουν αναλάβει να τρέξουν μία σειρά από νομοσχέδια προς αυτή την κατεύθυνση. Το βάρος πέφτει στην οικονομία και την στήριξη των ευάλωτων. Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο διευρύνει την προστασία για τους ευάλωτους οφειλέτες, βελτιώνει τις ρυθμίσεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και θεσπίζει υποχρεώσεις για τους servicers, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες. Παράλληλα, εν μέσω αβεβαιότητας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και των τιμών των καυσίμων σε περίπτωση επέκτασης της κρίσης σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί τη χρυσή τομή για την διατήρηση λελογισμένου πλεονάσματος και την παροχή στήριξης σε όσους έχουν ανάγκη, χωρίς η χώρα να κινδυνέψει από έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που πλήρωσε πολύ ακριβά στο παρελθόν. Η αναβάθμιση από την Standard & Poors, αποτελεί άλλο ένα καλό νέο για την οικονομία και αποτελεί απόδειξη της σταθερής πορείας της, κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να διακινδυνεύσει. Στα θετικά συγκαταλέγεται και η αποφυγή αναταράξεων στην αγορά του πετρελαίου. Είναι, όμως, κάτι που μπορεί να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη λόγω των εξελίξεων και για αυτό το λόγο διατηρούνται δημοσιονομικές εφεδρείες ώστε να υπάρχει περιθώριο παρεμβάσεων. «Εφόσον χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» διαβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, αν και απεύχονται ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

 

Ναι μεν υπέρ Ισραήλ, αλλά… 

Είναι ένας μόνο από τους λόγους που το βλέμμα του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στη Λωρίδα της Γάζας και τον εν εξελίξει πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς. Η σπίθα στη Μέση Ανατολή έχει ανάψει και ο κίνδυνος ανάφλεξης όλης της περιοχής είναι υπαρκτός με ανυπολόγιστες συνέπειες. Η Αθήνα πήρε από την πρώτη στιγμή καθαρή θέση και  υπερασπίστηκε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, άλλα έθεσε, με μεγαλύτερη ένταση τις τελευταίες ημέρες, την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από την πλευρά του Τελ Αβίβ. «Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη» είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό να εκφράζει τον προβληματισμό του για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα.

 

Δύο μεγάλοι κίνδυνοι 

Ο κ. Μητσοτάκης εντοπίζει δύο μεγάλους κινδύνους από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προβλήματα ασφάλειας εκτός και εντός συνόρων και έκρηξη του μεταναστευτικού προβλήματος. Σκληρές εικόνες από το πεδίο της επέμβασης μπορούν να προκαλέσουν την εμπλοκή και άλλων χωρών της περιοχής στη σύγκρουση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ειδικά αν σε αυτές περιλαμβάνεται το Ιράν. Ομάδες ή μεμονωμένα άτομα μπορεί να προχωρήσουν σε τυφλά χτυπήματα σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως το είδαμε ήδη να συμβαίνει σε Βέλγιο και Γαλλία. Για αυτό οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η Ελληνική Αστυνομία και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα, αν και αρμόδιες πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για την Ελλάδα.

Μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας θα σημάνει δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι θα αναζητήσουν ασφάλεια μακριά από τα πεδία των μαχών. Μία νέα μεταναστευτική κρίση θα πλήξει την Ευρώπη με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν άλλον έναν κίνδυνο για την σταθερότητα της περιοχής. Οι ηγεσίες χωρών του αραβικού κόσμου που τηρούν πιο μετριοπαθή στάση θα βρεθούν σε δύσκολη θέση υπό την πίεση των λαών τους, κάτι θα αποτελέσει τροχοπέδη στην εξομάλυνση των σχέσεων τους με το Τελ Αβίβ, που είχε επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Πυλώνας σταθερότητας 

Σε αυτό το περιβάλλον ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο να διαδραματίσει ως πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή, σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας. Θα διεκδικήσει η χώρα να έχει λόγο στις πρωτοβουλίες που είναι σε εξέλιξη και σήμερα (21/10) θα μεταβεί στο Κάιρο για λάβει μέρος στη Διεθνή Διάσκεψη που διοργανώνει ο πρόεδρος της Αιγύπτου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα με τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για την επίλυση μίας κατάστασης που βρίσκεται στο όριο του αδιεξόδου, ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον κ. Σίσι, εργάζεται και για μία στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου που θα περιλαμβάνει την στήριξη της χώρας με πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία και την προώθηση της συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως αντάλλαγμα για την συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών από την πλευρά του Καΐρου και την φιλοξενία προσφύγων από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις