Οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στη ΔΕΘ το πολιτικό τοπίο, άφησε πίσω του, προβληματισμούς και τις εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου και ανασχηματισμούς και έβαλε τους κανόνες με τους οποίους, ο ίδιος και η κυβέρνηση του θα οδηγήσουν τη χώρα στην κάλπη.
Επέμεινε στην οικονομική πολιτική που έχει χαράξει από το 2019 και στις μεταρρυθμίσεις, με την αυτοπεποίθηση, που του δίνουν τα χειροπιαστά αποτελέσματα.
Το σχέδιο του, ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις και αναδιανομή των κερδών στους πολίτες, μαζί με την ικανότητα διαχείρισης των αλλεπάλληλων κρίσεων που παρέχει ισχυρό προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του.
Εφικτή η αυτοδυναμία;
Μπορεί όμως να του δώσει και την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές; Ο ίδιος, πιστεύει πως ναι. Σύμφωνα με συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά πως, όπως όλες οι κυβερνήσεις, έτσι και η δική του, στο μέσο της θητείας τους παρουσιάζουν μια κάμψη των ποσοστών τους. Ανακάμπτουν όμως, όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών, καθώς οι πολίτες πρέπει να στοιχηθούν και να αποφασίσουν στην κάλπη, με βάση τα διλήμματα που τους τίθενται, για το ποιός θα τους κυβερνήσει.
Με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα, με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις ή με μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα σέρνεται στα κομματικά όργανα για να δει τι θα πράξει;
Με μια οικονομική πολιτική που αποδίδει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης – 9% το 2021 και κοντά στο 7% το 2022- ή με μια αόριστα αριστερόστροφη πολιτική χωρίς σχέδιο και στόχο;
Σε αυτά τα διλήμματα θα κληθεί να απαντήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ. Οι πληροφορίες λένε πως δεν θα ακολουθήσει την τακτική της πόλωσης της προηγούμενης Κυριακής, που έφτασε να αποκαλέσει «εφιάλτη» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρισμό που είχε αποδώσει στον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού ο Ανδρέας Παπανδρέου, πριν 37 χρόνια.
«Είναι θράσος να ζητά μια δεύτερη ευκαιρία. Η οικογένεια Μητσοτάκη θέλει μια τρίτη ευκαιρία για να ισοπεδώσει ότι έχει μείνει. Όσο κι αν επινοεί διλήμματα της συμφοράς να γνωρίζει πως το δίλημμα των εκλογών είναι: εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος» είπε στους νεολαίους του, που λειτούργησαν -για να παραλλάξω τη φράση του Κρούγκμαν- ως «αριστερές μαζορέτες» του Πούτιν, παρουσιάζοντας τον Ρώσο ηγέτη πάνω από το βοθροειδές σύνθημα «Μητσοτάκη γ@@@@σαι».
Αριστερό… άνοιγμα στη μεσαία τάξη
Στη ΔΕΘ αναμένεται η εμφάνιση του, να είναι πιο …κόσμια, καθώς οι ψηφοφόροι του κέντρου που θέλει να απευθυνθεί, δεν εμπνέονται από ακρότητες και πεζοδρομιακές ύβρεις. Παρ’ όλα αυτά όμως η θέση του θα είναι δύσκολη.
Η μοναδικό αφήγημα του, της «προοδευτικής διακυβέρνησης» για την εξουσία, έχει υπονομευτεί στα μάτια των κεντρώων από τον κ. Μητσοτάκη που περιέγραψε τη θεωρητική πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας με Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Κουτσούμπα με την απλή αναλογική ως τερατογένεση…
Η περιγραφή του κ. Μητσοτάκη προκαλεί, όχι ανησυχία, αλλά φόβο στους κεντρώους, στους “κυρ- Παντελήδες” στους οποίους αναφέρεται απαξιωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διεκδικεί τη ψήφο τους.
Ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να “χτίσει” ξανά την αξιοπιστία της πρότασής του προκειμένου να προσφέρει τη μοναδική συγκολλητική ουσία με τους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και του κέντρου, που είναι η κυβερνητική προοπτική.
Η αντεπίθεση του στη ΔΕΘ, λέγεται οτι θα αφορά την ακρίβεια, την ενεργειακή πολιτική -που ως λύση του προβλήματος θεωρεί την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ (!)- και τη μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ, τη φτώχεια των νοικοκυριών και τους μικρομεσαίους που… θυμήθηκε προσφάτως.
Ανδρουλάκης: «Εναλλακτική» πρόταση εξουσίας
Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης αθεράπευτα αισιόδοξος, ανέδειξε το ΠΑΣΟΚ ως «την εναλλακτική πρόταση εξουσίας».
Για τον ίδιο το δίλημμα των εκλογών δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος», αλλά «δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδιαφάνεια», όπως είπε. Το πως θα την πετύχει δεν το περιέγραψε, αλλά σίγουρα, όχι με συνεργασίες αφού επιμένει στην «αυτόνομη» πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μητσοτάκης προς το Κέντρο
Παρά την κόντρα του με τον κ. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός στρέφεται ξανά στο κέντρο.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο «διαβάζουν» ξανά τις δημοσκοπήσεις. Διαπιστώνουν τη βλάβη που έχει υποστεί η εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, από την υπόθεση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και τη ζημιά στις σχέσεις των δύο κομμάτων, αλλά παρατηρούν επίσης πως ένα μεγάλο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τον Μητσοτάκη ως πρωθυπουργό. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, μίλησε μεν για αυτοδυναμία της ΝΔ, αλλά και για μια κυβέρνηση που δεν θα είναι μονοκομματική. Η τακτική του «κυβέρνηση ΝΔ και με στελέχη άλλων κομμάτων», μετασχηματίζεται σε «ψηφοδέλτια ΝΔ με στελέχη από άλλα κόμματα».
Η μάχη του Κέντρου θα είναι η μάχη που θα δώσει τη νέα κυβέρνηση και ο πιο αξιόπιστος, με σχέδιο για την επόμενη μέρα, θα την κερδίσει . Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως διαθέτει και τα δυο γι’ αυτό και κατέφυγε στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» , που η δημοσκοπική διαφορά τους, στην ερώτηση για την καταλληλότητα του πρωθυπουργού, ξεπερνά κατά πολύ τη διαφορά των κομμάτων τους.
Μάλιστα στη ΝΔ είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με την άρνηση του να ψηφίσει τις αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, με την ταλαντευόμενη θέση του για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις αριστερίστικες εμμονές του, ακόμα και με τη στήριξη στον Κουφοντίνα και με τα συνεχή ψέματά του, αποτελεί το μυστικό τους «όπλο». Αρκεί;