Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτριος Παπαστεργίου , το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».
Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται:
α) η επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, για την επίτευξη του στόχου για μετάβαση του συνόλου της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου εντός 2025, καθώς και η θέσπιση νέας ψηφιακής διαδικασίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων ακινήτων,
β) η απλοποίηση και η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταβίβασης ακινήτων, καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σε καθεστώς λειτουργούντος κτηματολογίου, για την αποφυγή πολύπλοκων διοικητικών διαδικασιών και πολύχρονων δικαστικών διαμαχών,
γ) η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και νέων εφαρμογών, για την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει το ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο»,
δ) η ενίσχυση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας στην οργάνωση και λειτουργία του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο».
Να αναφέρουμε ότι στη δημόσια διαβούλευση καλείται να συμμετάσχει κάθε κοινωνικός εταίρος και κάθε ενδιαφερόμενος, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρω νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 το βράδυ την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024.
Κ. Κυρανάκης: Με το νομοσχέδιο ξεμπλοκάρουν χιλιάδες μεταβιβάσεις ακινήτων
«Το 2025, η Ελλάδα επιτέλους θα έχει κτηματολόγιο» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Τόνισε μάλιστα ότι «τον Ιανουάριο ο στόχος μας είναι να έχουμε 85% της χώρας κτηματογραφημένο και άρα, λοιπόν, οι μεγαλύτερες περιοχές της χώρας να έχουν ενιαίους κανόνες και μέχρι τέλος του χρόνου όλοι να έχουν ενιαίους κανόνες και επίσης απλοποιούμε τις διαδικασίες μεταβίβασης». Ο κ. Κυρανάκης πρόσθεσε ότι «εμείς την προηγούμενη εβδομάδα ανεβάσαμε σε διαβούλευση της διατάξεις του νομοσχεδίου, το οποίο ουσιαστικά βάζει στην τελική φάση την κτηματογράφηση στη χώρα». Όπως επεσήμανε η νέα ρύθμιση θα επιτρέπει στους ιδιοκτήτες οι οποίοι θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους να κάνουν μια μονομερή τροποποίηση σύστασης η οποία θα βασίζεται στη σύγχρονη μέτρηση διαμερίσματος».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην διάταξη «η οποία λέει ότι αν έχεις πράξη αποχαρακτηρισμού και απόφαση της Επιτροπής Ενστάσεων αυτή και μόνο αυτή αρκεί για να μεταγράψεις το ακίνητό σου και να το ξαναπάρεις στα χέρια σου. Άρα λοιπόν και αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο θα βάλει πάρα πολλά ακίνητα εντός συναλλαγής. Και φυσικά επεκτείνουμε τη δυνατότητα για τα αγνώστου, δηλαδή αυτά τα οποία είχαν αμελήσει οι πατεράδες μας, παππούδες μας όταν τα δηλώσουν και για τη δική μας γενιά και τα βρίσκει αγνώστου το κτηματολόγιο επεκτείνουμε αυτή τη δυνατότητα και μπορείς να τα εγγράψεις αν έχεις μεταγραμμένο τίτλο ή αν έχεις αποδοχή κληρονομιάς».
Όσον αφορά στην χρήση εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης ο κ. Κυρανάκης τόνισε ότι «έχουμε φτιάξει ένα μοντέλο το οποίο διαβάζει φυσική γλώσσα το συμβόλαιο, αντιλαμβάνεται μόνο του τι είδους πράξη είναι αυτή και κάνει εισήγηση για το νομικό έλεγχο που πρέπει να εφαρμόσει ο κάθε προϊστάμενος ή ο κάθε δικαιογράφος που έχει δικαίωμα υπογραφής. Άρα λοιπόν στο αριστερό μέρος της οθόνης σου εντοπίζει ακριβώς το κείμενο του συμβολαίου ποιος είναι ο κανόνας που εφαρμόζεται και στο δεξί μέρος της οθόνης σου λέει αν προκρίνει την εφαρμογή του κανόνα ή πρέπει να απορριφθεί διότι δεν βρίσκει ας πούμε την κατάλληλη πληροφορία ή πρέπει με βάση την πληροφορία του συμβολαίου να απορριφθεί ένας συγκεκριμένος κανόνας».