Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
του Γιάννη Καντέλη
Το 2025 αντιμετωπίζεται από τον κ. Μητσοτάκη ως «το πιο κρίσιμο μέρος μίας διαδρομής που οδηγεί την κυβέρνηση έως το 2027» και στη διάρκεια του θα κριθεί η αποτελεσματικότητα της, η εκπλήρωση των δεσμεύσεων της και η επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. «Η υπέρβαση εμποδίων και καθυστερήσεων δεκαετιών και ταυτόχρονα η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα και επιτυχία στο μέλλον», είναι το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού, όπως το περιγράφει ο ίδιος. Ειδικά σε ένα περιβάλλον ρευστότητας στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (όπως το Βερολίνο και το Παρίσι) βασικό στοιχείο για την υπέρβαση των προβλημάτων που γεννά και των παγίδων που κρύβει είναι «η σκληρή δουλειά και η παραγωγικότητα», όπως αναφέρει σε συνομιλητές του.
Στο πρωθυπουργικό… μπλοκάκι υπάρχουν 89 νομοσχέδια που πρέπει να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, 130 υπουργικές αποφάσεις που θα υλοποιήσουν παλαιότερους και νέους νόμους, 101 διαγωνισμοί που πρέπει να προκηρυχθούν και 244 συμβάσεις δημοσίων έργων. Ο όγκος του έργου αυτού αποτελεί από μόνος του ένα τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση και γίνεται μεγαλύτερο από το γεγονός πως η ταχύτητα υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το σημείο στο οποίο θα βρεθεί πολιτικά η ΝΔ σε 11 μήνες. Οι κίτρινες κάρτες που δείχνουν τακτικά στην κυβέρνηση οι πολίτες, όπως αποτυπώνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης αφορούν την υγεία, την ασφάλεια, την παιδεία και την ακρίβεια, καθιστώντας απαραίτητο το κοινωνικό πρόσημο που θα διατρέχει οριζόντια τις κυβερνητικές πολιτικές.
Τι έβγαλε το Υπουργικό
Η αρχή έγινε με την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στην ατζέντα υπήρχαν επτά νομοσχέδια που κάνουν …ποδαρικό στο 2025. Η μεταρρύθμιση των προνοιακών επιδομάτων που παρουσίασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών μέσω πιο στοχευμένων παροχών και αύξηση του τελικού ποσού για τους δικαιούχους είναι ενδεικτική των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Η εισήγηση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταïκούρα για την δημοπράτηση του έργου σύνδεσης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω με την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου και των ανισόπεδων κόμβων Σκαραμαγκά, Σχιστού και Ναυπηγείων εντάσσεται στα έργα που συμβάλουν στην βελτίωση των υποδομών και άρα της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ η συμμετοχή της χώρας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, που εισηγήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης είναι ενδεικτική των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τις επενδύσεις.
Το κρίσιμο έτος
Στο «πιο κρίσιμο έτος της διακυβέρνησης Μητσοτάκη», όπως χαρακτηρίζεται από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη το 2025 για την επόμενη ημέρα της κυβέρνησης και της ΝΔ, το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει όλα τα δυνατά χαρτιά στο τραπέζι για να εδραιώσει την πολιτική κυριαρχία που διαθέτει ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις ο Πρωθυπουργός μία τρίτη θητεία.
Η υλοποίηση των δεσμεύσεων για ανάπτυξη της οικονομίας με ρυθμούς μεγαλύτερους της Ευρωζώνης και ενίσχυση των εισοδημάτων με τελικό στόχο ο μέσος μισθός να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ το 2027 είναι το κυρίαρχο, αφού όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «όλα θα κριθούν στην τσέπη των πολιτών».
Σε αυτή την κατεύθυνση είναι και οι επιπλέον μειώσεις φόρων, κυρίως στη μεσαία τάξη, αφού πρόκειται για ένα κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο, το οποίο στις ευρωεκλογές κράτησε αποστάσεις από τη ΝΔ, παρότι έχει στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη από το 2016, όταν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος. Για να επιτευχθεί αυτό είναι απαραίτητο να συνεχιστεί η μάχη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν κρίσιμη σε αυτό τον τομέα την ισορροπία ανάμεσα στην εμπέδωση αισθήματος δικαιοσύνης στην κοινωνία και την αποφυγή να στοχοποιηθούν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι. Στην κυβερνητική ατζέντα βρίσκονται επίσης η ολοκλήρωση επενδύσεων, που περιλαμβάνονται στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας. «Το 2019, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ήταν 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα βρίσκεται στο ύψος των 14,2 δισεκατομμυρίων. Έχουμε αλλάξει τη δομή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προς τις παραγωγικές επενδύσεις και προς τις επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας, με τα σταθερά δημόσια οικονομικά, δημιουργούνται τα θεμέλια για να φτάσουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρτς», σημειώνουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.
Τα μεγάλα σχέδια
Ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια που θα ξεκινήσουν το 2025 να υλοποιούνται στην αρχή του έτους είναι το Σπίτι μου 2, με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση να εκδίδεται εντός του Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ή άτομα από 25 έως 50 ετών με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια να αποκτήσουν τη δική τους κατοικία, μέσω επιδοτούμενων δανείων. Στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στοχεύει και το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής. Προβλέπει την αξιοποίηση ακινήτων Δημοσίου για παροχή κατοικίας µε χαμηλό ενοίκιο μέσω της ανέγερσης 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούμενους νέους έως 39 ετών και τη διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες, εφαρμόζοντας ως μοντέλο διάθεσης είτε το ενοίκιο είτε την αγορά είτε το μοντέλο rent to own. Και αυτό θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΥΠΑ και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027.
Η Υγεία
Η Υγεία αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα του κ. Μητσοτάκη και οι ρυθμοί για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν χρόνιες παθογένειες και να βελτιωθεί δραστικά η περίθαλψη των ασθενών. Την Τρίτη πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού 40 νοσοκομείων και 58 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλη τη χώρα. Τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2025 «αλλάζοντας την εικόνα στο ΕΣΥ», όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Υγείας.