Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press
Η αντιστροφή του κλίματος για την κυβέρνηση και η πολιτική ανάσα που αναζητά με αγωνία τον τελευταίο χρόνο περνά μέσα από την οικονομία και πιο συγκεκριμένα από την τσέπη των πολιτών, όπως δείχνουν όλες οι μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στο Μέγαρο Μαξίμου και όπως παραδέχονται τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ με ορίζοντα το 2025 δεν ήταν επαρκή για να απορροφήσουν την πίεση και το πρόβλημα παραμένει όσο η πίεση από το κόστος ζωής παραμένει το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά. «Η συσσωρευμένη ακρίβεια έχει «ροκανίσει» τις αυξήσεις μισθών και τις μειώσεις των φόρων που έχει κάνει η κυβέρνηση», αναγνωρίζει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πλήρη αντίληψη της κατάστασης.
Για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα η βεντάλια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών πρέπει να συμπεριλάβει και άλλους τομείς της οικονομίας, όπου το βάρος για τους πολίτες είναι δυσανάλογο των εισοδημάτων και ταυτόχρονα το «ανάθεμα» πέφτει στην κεντρική κυβέρνηση.
Το τραπεζικό σύστημα είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός τομέας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης στηρίχθηκε από τους φορολογούμενους με συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και η επιστροφή στην κερδοφορία θα πρέπει να σημάνει και ανάλογες κινήσεις για επιστροφή ενός μερίσματος στην κοινωνία μέσα από την ορθή λειτουργία του, χωρίς, βέβαια, να τεθεί σε κίνδυνο η αναγκαία για την οικονομία ισχυροποίηση του.
Γι’ αυτό κρίθηκε απαραίτητο από τον Πρωθυπουργό να ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που θα μειώνουν τα βάρη για τους πελάτες, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και δεν θα στείλουν λάθος μηνύματα στους επενδυτές.
Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή δείχνει ενσυναίσθηση και αντίληψη των απαιτήσεων της κοινωνίας, κάτι που έχει ανάγκη η κυβέρνηση για να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που έχουν απομακρυνθεί πιστεύοντας ότι δεν κάνει όσα μπορεί για τη σωστή λειτουργία των τραπεζών.
Υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και οι ενέργειες που έγιναν στο παρελθόν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις, δάνεια στεγαστικά που δεν δίνονται με τον κατάλληλο ρυθμό, ακίνητα που διαθέτουν οι τράπεζες και δεν έχουν ακόμα εκποιήσει, για να αυξηθεί η προσφορά τους. Την τελευταία διετία έγιναν αρκετές προσπάθειες και ασκήθηκε πίεση προς τις διοικήσεις τους να δώσουν λύσεις, ωστόσο η αντίδραση δεν κρίθηκε ικανοποιητική από την κυβέρνηση και οδήγησε σε παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν την ουσία αυτών των προβλημάτων.
Αποτελεσματικές παρεμβάσεις
Η κυβερνητική αντίδραση δεν είναι επικοινωνιακή, διαβεβαιώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αφού όπως εξηγούν αν υπήρχε αυτή η πρόθεση δεν θα καθυστερούσαν αναζητώντας τις βέλτιστες λύσεις, αλλά θα έκαναν πρόχειρες και ακοστολόγητες παρεμβάσεις, όπως προτείνει η αντιπολίτευση, που σύντομα θα μπορούσαν να γυρίσουν σε βάρος των πολιτών.
Κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι «οι νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις να είναι αποτελεσματικές», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Ούτε δέχονται την κατηγορία ότι «σέρνονται» σε αυτές υπό την πίεση του ΠΑΣΟΚ.
«Κάθε μέρα προτείνουν και κάτι διαφορετικό και μόλις αποδειχθεί η αδυναμία υλοποίησης ή η ανεπάρκεια της πρότασης επανέρχονται με κάτι νέο που έχει τα ίδια χαρακτηριστικά», ανταποδίδει τα πυρά το Μέγαρο Μαξίμου, αποδίδοντας στη Χαριλάου Τρικούπη αδυναμία ουσιαστικών προτάσεων και λαϊκισμό.
Τα μέτρα για τις τράπεζες περιέχουν μήνυμα ικανοποίησης της απαίτησης των πολιτών για δικαιοσύνη και καταπολέμηση ενός άτυπου καρτέλ, που κρίνεται σημαντικό από το κυβερνητικό επιτελείο, όμως η ουσία και η απόδοση των μέτρων είναι το ουσιαστικό κριτήριο για αυτά, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη. Δηλαδή, η τόνωση της ανάπτυξης μέσα από την αύξηση στις χορηγήσεις δανείων, η πίεση στις τιμές των ακινήτων από αυτά που βγουν προς αξιοποίηση από τις τράπεζες είναι αυτά που αφορούν τους πολίτες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Βελτίωση της καθημερινότητας
Στη φαρέτρα των κυβερνητικών κινήσεων για να αναδειχθεί η σημασία της αποτελεσματικότητας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι και τα έργα που ξεκινούν ή είναι ήδη σε φάση υλοποίησης μέσα από τα αναπτυξιακά προγράμματα των περιφερειών.
Η βελτίωση της καθημερινότητας είναι στον πυρήνα της στρατηγικής του πρωθυπουργικού γραφείου και αυτό απαιτεί παραδοτέα, όπως ο ίδιος επισημαίνει στις συσκέψεις. Όπως είπε κατά την επίσκεψη του στην Κρήτη έγιναν δύο αναθεωρήσεις στον προϋπολογισμό του 2024 από την υπεραπόδωση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για να στηριχθούν οι δημόσιες επενδύσεις. «Υπεραποδίδει η οικονομία, είμαστε ικανοποιημένοι και τα χρήματα αυτά επιστρέφουν σε έργα και σε δράσεις που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε.
Άλλωστε σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco, προς το παρόν, ούτε το νέο αφήγημα που δόθηκε ως οδηγία προς τους υπουργούς από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιου και το οποίο βγάζει από το πρώτο πλάνο την μακροοικονομία και δίνει έμφαση σε ότι φτάνει στην τσέπη των πολιτών δεν έχει ακόμα απήχηση στην κοινωνία.
Καταγράφηκε με τον πιο έντονο τρόπο στη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν τέσσερα ηχηρά «ΟΧΙ» σε κρίσιμους τομείς:
Εγκληματικότητα, Παιδεία, Υγεία και ακρίβεια, για την αντιμετώπιση της οποίας 9 στους 10 δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τα κυβερνητικά μέτρα ενώ μόλις 9 στους 100 απαντούν θετικά.
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αισιόδοξος ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού, αύξηση των μισθών, η μείωση των φόρων και τα περιφερειακά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση θα ξεκινήσουν να αποδίδουν καρπούς που θα γευτούν όλοι οι πολίτες σύντομα.
«Είμαι απολύτως σίγουρος ότι το 2025 θα είναι καλύτερο για τη χώρα και για τους πολίτες από ό,τι ήταν το 2024. Το 2026 θα είναι καλύτερο από το 2025 και το 2027 θα είναι καλύτερο από το 2026», δηλώνει χαρακτηριστικά θέτοντας ως όριο για να κριθεί αντικειμενικά η κυβέρνηση του το τέλος της τετραετίας, οπότε οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν στην κάλπη αν θα του δώσουν μία τρίτη θητεία.