0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

Συνέντευξη στη Μάρθα Λεκκάκου

  1. Τα στοιχεία θέλουν τη φετινή τουριστική σεζόν να ξεπερνά ακόμη και την περσινή. Ποια είναι η δική σας αποτίμηση για τη μέχρι τώρα πορεία της τουριστικής κίνησης;

Η φετινή τουριστική κίνηση εξελίσσεται πολύ δυναμικά. Και λέω εξελίσσεται, καθώς τα τελευταία χρόνια η τουριστική σεζόν έχει επεκταθεί και πέραν τη θερινής περιόδου.

Αρκεί να σας αναφέρω, ότι σύμφωνα με το Airdata tracker του ΙΝΣΕΤΕ, πάνω από 4,3 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις έχουν προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, με επιπλέον 3 εκατομμύρια για τον Οκτώβριο, δηλαδή αύξηση 7,4% και 6,4% αντίστοιχα σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε αρκετούς προορισμούς η τουριστική ζήτηση φθάνει έως και τον Νοέμβριο.

Αυτό από μόνο του, είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο στοιχείο, που βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με τους στόχους που έχουμε θέσει ως Υπουργείο Τουρισμού.

Το 2024 πρόκειται να ξεπεράσει την περσινή χρονιά που ήταν έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Ήδη, στο πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφεται διψήφια διαφορά σε σχέση με το αντίστοιχο του 2023. Αναμένεται λοιπόν, να ξεπεράσουμε τα περσινά έσοδα των 20 δισεκατομμυρίων.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, σημειώνεται αύξηση 15,5% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και 12,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

  2. Ποιότητα ή ποσότητα; Ποιοι είναι οι στόχοι του Υπουργείου Τουρισμού;

Οι αριθμοί-ρεκόρ που σημειώνει ο ελληνικός τουρισμός σίγουρα μας γεμίζουν αισιοδοξία και αντανακλούν τη συντονισμένη και στοχευμένη προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Τουρισμού.

Βρισκόμαστε όμως, σε ένα σταυροδρόμι που δεν μας αρκεί μόνο ο αριθμός των επισκεπτών, ούτε επαναπαυόμαστε στις επιτυχίες που παρουσιάζει ο τουρισμός στη χώρα μας.

Θέλουμε να είμαστε ένα βήμα μπροστά και προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά.

Και τι εννοώ με αυτό; Ζητούμενο για εμάς είναι να επιτύχουμε την ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αποσκοπώντας στα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα προσφέρει στον τόπο μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες.

Ως Υπουργείο Τουρισμού, έχουμε θέσει 4 στρατηγικούς στόχους, με όλες μας τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις να κινούνται γύρω από αυτούς.

Ο πρώτος στρατηγικός στόχος αφορά στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, μέσα από πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν την επέκταση της τουριστικής κίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και πέραν των μηνών τουριστικής αιχμής.

Ενδυναμώνουμε τη διακυβέρνηση σε τοπικό επίπεδο, για την καλύτερη διαχείριση και προώθηση των προορισμών και ενισχύουμε τη συνεργασία μεταξύ Κεντρικής Διοίκησης, τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με στόχο να επιτύχουμε την πληρέστερη μέτρηση και παρακολούθηση της τουριστικής δραστηριότητας σε κάθε περιοχή ξεχωριστά.

Ο δεύτερος στρατηγικός στόχος αφορά στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Εργαζόμαστε έτσι, για την αναβάθμιση των υφιστάμενων και την προώθηση νέων έργων υποδομής που αφορούν σε δραστηριότητες, όπως ο ορεινός τουρισμός, ο αγροτουρισμός και γαστρονομικός τουρισμός, ο θαλάσσιος και καταδυτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας.

Ο τρίτος στρατηγικός μας στόχος, αφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσα από παρεμβάσεις, ώστε οι υπηρεσίες που παρέχονται στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες να συνάδουν με τη συνολική ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος αλλά και τη φήμη της Ελλάδας ως παγκόσμιου τουριστικού brand.

Ο τέταρτος στρατηγικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού, είναι η ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μέσα από σύγχρονη προσέγγιση και αξιοποίηση νέων εργαλείων.
Για την υλοποίηση των στρατηγικών στόχων που έχουμε θέσει, παρεμβαίνουμε όπου χρειάζεται, με νομοθετικές παρεμβάσεις για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, από τις οποίες θα ωφεληθεί το σύνολο του τουριστικού κλάδου.

3.  Οι ειδικές μορφές τουρισμού, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο σας, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στους τουρίστες. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ανάδειξή τους;

Οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι το «κλειδί» για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, την ανάδειξη των λιγότερο γνωστών προορισμών και τη διάχυση των τουριστικών ροών σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η Ελλάδα είναι ένας τόπος με μοναδικές φυσικές ομορφιές σε κάθε της σημείο και μέσα από τις ειδικές μορφές τουρισμού, στοχεύουμε να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας, ισόρροπα, δίκαια και χωρίς διαχωρισμούς.

Μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επενδύουμε 99,2 εκατομμύρια ευρώ στην ενίσχυση του θαλάσσιου και καταδυτικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού, του ορεινού τουρισμού και του τουρισμού υγείας και ευεξίας.

Παράλληλα, στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Τουρισμό 2024, περιλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανάδειξη επιπλέον μορφών τουρισμού, όπως ο πολιτιστικός, ο προσκυνηματικός, ο αθλητικός τουρισμός κλπ.
Είναι θεματικές που οι περιοχές της χώρας μας μπορούν να υποστηρίξουν και προς αυτήν την κατεύθυνση βρισκόμαστε σε επαφές με τους αρμόδιους φορείς.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεσμοθετήσαμε το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που συγκαλείται από την Υπουργό με τη συμμετοχή και των 13 Περιφερειαρχών και έχει ως στόχο την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη των προορισμών και τη διάχυση της στρατηγικής μας στην επικράτεια.

Παράλληλα, ενθαρρύνουμε την ίδρυση DMMO’s, που δίνουν τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να συμπράξουν με τον ιδιωτικό τομέα με σκοπό την ανάπτυξη, τη διαχείριση και την προώθηση του οικείου τουριστικού προορισμού με πόρους, επίσης, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σημαντικά εργαλεία, είναι και το Εθνικό Παρατηρητήριο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης, με το οποίο έχουμε για πρώτη φορά τα απαραίτητα δεδομένα για τον σχεδιασμό των πολιτικών του Υπουργείο Τουρισμού αλλά και το Παρατηρητήριο για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο που στοχεύει στη μέτρηση, τη συλλογή στατιστικών στοιχείων, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή της Μεσογείου.

4. Εκτός από Υφυπουργός Τουρισμού, είστε και Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων αλλά και Συντονίστρια της Καμπάνιας «ΈΝΑ στα ΠΕΝΤΕ», με σημαντική δράση για τα παιδιά. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Ανέλαβα τον συντονισμό της πανευρωπαϊκής καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην Ελλάδα, το 2013, ως βουλευτής και μέλος του Δικτύου Κοινοβουλευτικών του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης καθώς ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%, με εννιά στους δέκα θύτες να βρίσκονται στο στενό οικογενειακό, συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, στον κύκλο εμπιστοσύνης του.

Όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από πολύτιμες συμμαχίες με πολιτειακούς και θεσμικούς παράγοντες και τη συνεργασία με τα Τμήματα Ανηλίκων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία της Ελλάδας, την εκπαίδευση και άλλους φορείς πραγματοποιήσαμε πάνω από 900 δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, μοιράσαμε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα ενημερωτικού υλικού (παραμύθια, ιστορίες κινουμένων σχεδίων, έντυπα για τους γονείς), φιλοξενηθήκαμε σε 391 εκπομπές υψηλής τηλεθέασης, φθάνοντας την ενημέρωση σε κάθε γωνιά της χώρας.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση, είναι πενταετούς διάρκειας. Είναι μια πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να δημιουργηθεί ένα ολιστικό πλαίσιο που δίνει έμφαση στην πρόληψη του συγκεκριμένου εγκλήματος και στην αποτροπή της δευτερογενούς θυματοποίησης των παιδιών-θυμάτων.

Στοχεύει στην αναπροσαρμογή των θεσμικών λειτουργιών στην κατεύθυνση των φιλικών προς το παιδί διαδικασιών, στη μετρήσιμη ποσοτική μείωση των κρουσμάτων, στην αύξηση αναφοράς κρουσμάτων στις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες προκειμένου να διερευνηθούν τα περιστατικά, να διωχθούν οι δράστες και να προστατευτούν τα παιδιά.

Είναι ένα «συλλογικό» έργο 12 Υπουργείων υπό το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης με στόχο την αποτελεσματικότερη οργάνωση των δεκάδων πολιτικών που ήδη υπάρχουν.

Αφορά σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τους όρους πρόληψης αλλά και διαχείρισης των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Μία προσπάθεια που δεν σταματά ποτέ και μας αφορά όλες και όλους, πολιτεία και κοινωνία, ώστε να προστατεύσουμε το σπουδαιότερο κοινωνικό μας κεφάλαιο: τα παιδιά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις