0

H πανελλαδική δημοσκόπηση της  GPO που διεξήχθη το διάστημα από 12 έως 14 Ιουνίου, για τα Παραπολιτικά, επιβεβαιώνει τις πολιτικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά την κάλπη της 21 ης Μαΐου.

Η Νέα Δημοκρατία καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία και κινείται πάνω από τα εκλογικά της ποσοστά.  Το αίτημα για σταθερότητα είναι πλειοψηφικό με 44,2 ενώ το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το βασικότερο διακύβευμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ανέρχεται στο 46,3 και εκτείνεται πέραν της εκλογικής επιρροής της Νέας Δημοκρατίας.

Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ως σημαντικότερος στόχος προσδιορίζεται ο περιορισμός της κυριαρχίας της Ν.Δ ενώ το 18,1 θεωρεί την είσοδο περισσότερων κομμάτων στη νέα Βουλή ως ζητούμενο για την εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου.

Σε ποσοστό 32,8 οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ προτάσσουν την κυβερνητική σταθερότητα, ενώ σημαντικό είναι για το 1 7,2% το κόμμα που θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ερώτηση για το είδος της κυβέρνησης που θα ήθελαν οι πολίτες να προκύψει μετά τις εκλογές, το 45,9% απαντά αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., το 21,8%, κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ και το 9,4% συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει στη συγκεκριμένη ερώτηση η ανάλυση των ψηφοφόρων, με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν σε ποσοστό 70,5% ότι επιθυμούν μια κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος τους με το ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι 1 8,9%.

Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης βρήκε απήχηση μόνο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν κατάφερε να διεισδύσει στον χώρο της παραδοσιακήςΚεντροαριστεράς.

Διάθεση αλλαγής ψήφου στην επερχόμενη  εκλογική αναμέτρηση εκφράζει το 17,1% του συνόλου, με τον δείκτη μεταβλητότητας να καταγράφεται υψηλότερα στον ΣΥΡΙΖΑ  με 17,1% και στο ΠΑΣΟΚ με 1 8%.  Στον αντίποδα, μόλις το 5% όσων ψήφισαν ΝΔ τον Μάιο σκέφτεται τώρα να κάνει διαφορετική επιλογή, επιβεβαιώνοντας το υψηλό ποσοστό συσπείρωσης της μέχρι πρότινος κυβερνητικής παράταξης.

Η δημοφιλία του κ. Μητσοτάκη παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 26,6% των θετικών απόψεων, που τον κατατάσσει στη 5η θέση του πίνακα δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών, πίσω από τον κ. Κουτσούμπα, τον κ. Ανδρουλάκη και την κ. Κωνσταντοπούλου.

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται πλέον στο 41,9%, αυξάνοντας την επιρροή της, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται σε αυτή τη μέτρηση στο 17,8%, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Η απογοήτευση στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την απουσία ρεαλιστικού στόχου για την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση λειτουργεί αποσυσπειρωτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη φάση δίνει μάχη οπισθοφυλακής, προσπαθώντας να διατηρήσει τα ποσοστά του Μαΐου και μια απόσταση ασφαλείας από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί τις δυνάμεις του καλλιεργώντας το προφίλ της υπεύθυνης και ρεαλιστικής εν δυνάμει αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι στην κυριαρχία της συντηρητικής παράταξης.

Το ΚΚΕ διατηρεί και αυτό τις δυνάμεις του χωρίς μεταβολές, ενώ από κει και πέρα παρατηρείται μια πολύ μεγάλη κινητικότητα μεταξύ των μικρότερων κομμάτων.

Η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να πληρώνει την αναταραχή που δημιουργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τις αλλαγές των υποψηφίων στα ψηφοδέλτιά της, χάνοντας σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ελληνική Λύση προσπερνά τη «Νίκη», ανακτώντας κάποιες δυνάμεις, ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά με 2,1% οι «Σπαρτιάτες», που στηρίζονται από τον Ηλ. Κασιδιάρη. Το ΜέΡΑ25 εκμεταλλεύεται την αναταραχή που επικρατεί στο κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου και επανακάμπτει με 2,5%, ενώ γενικά το τοπίο αρχίζει και θυμίζει κινούμενη άμμο, καθώς λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές η εκτίμηση για το ποιοι και πόσοι τελικά από αυτούς τους σχηματισμούς θα καταφέρουν να πιάσουν το όριο του 3% είναι επισφαλής και εμπεριέχει μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.

Η σύνθεση της νέας Βουλής αποτελεί γρίφο, στον οποίο απάντηση θα δώσει μόνο η κάλπη της 25ης Ιουνίου και όχι τα δημοσκοπικά δεδομένα.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική