0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δ. Γιαννακόπουλου

Συνθήκες κοινοβουλευτικής ρευστότητας, ιδανικές για την υπερψήφιση νομοσχεδίων και διακρατικών συμφωνιών μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος όπως συνέβη την ταραχώδη περίοδο 2010-2018 με τα 3 Μνημόνια και τη Συνθήκη των Πρεσπών, διαμορφώνονται κατά την τρέχουσα περίοδο με τους 14 ανεξάρτητους βουλευτές, τους 11 της Νέας Αριστεράς που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζοντας δική τους κοινοβουλευτική ομάδα και των εναπομεινάντων 5 «Σπαρτιατών», κόμμα το οποίο αποκλείστηκε- με απόφαση του Αρείου Πάγου – από τις Ευρωεκλογές, ωστόσο διατηρεί την οντότητα του στη Βουλή.

Η καλλιεργούμενη φημολογία μεταβολής του status quo στα Ελληνοτουρκικά ενόψει και της επίσκεψης στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα, του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν με σκοπό να προετοιμάσει με τον Έλληνα ομόλογο του Γ. Γεραπετρίτη την ατζέντα της συνεδρίασης του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, τον Ιανουάριο στην Άγκυρα, όπου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει «παράθυρο ευκαιρίας» με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, αποτελεί την ουσιαστικότερη συνιστώσα ανακατατάξεων, υφιστάμενων και επικείμενων.

Εκτιμάται δε, ότι θα υπάρξουν και άλλες αποχωρήσεις – διαγραφές έως τον Μάρτιο του 2025, για τρεις λόγους:

α) τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
β) τις αντιπαραθέσεις για το μεταναστευτικό και
γ) την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας όπου πολλοί βουλευτές, τόσο της ΝΔ όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξουν ανανέωση της θητείας της Κ. Σακελλαροπούλου.

Αμείλικτοι αριθμοί

Το βαρύ πολιτικό κλίμα, η ευρεία κοινωνική δυσαρέσκεια εξαιτίας της ακρίβειας και της αδυναμίας αναχαίτισης της όπως και η αίσθηση «μετατοπίσεων» από εδραίες γεωστρατηγικές θέσεις, αποτυπώθηκαν με τον πλέον σαφή και αμείλικτο τρόπο στις τελευταίες κάλπες, αυτές των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ σε σχέση με τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 απώλεσε τις μισές ψήφους (από τις 2.114.780 του 2023 κατήλθε στις 1.125.602 το 2024), ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε μόλις από 593.133 ψηφοφόρους (έναντι 929.968 το 2023) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επίσης μέτρησε 100.000 περίπου σταυρούς λιγότερους (508.399 το 2024 έναντι 617.574 το 2023).

Επίσης ηχηρά ήταν τα μηνύματα των πολιτών και στα ποσοστιαία μεγέθη.

Μπορεί λοιπόν η ΝΔ στις ευρωεκλογές να συγκέντρωσε ποσοστό 28,31% , μεγαλύτερο από το άθροισμα των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (14,92%) και του ΠΑΣΟΚ (12,79%), ωστόσο κατέγραψε τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών υπολειπόμενη κατά 12 μονάδες σε σχέση με τις εθνικές της 25ης Ιουνίου 2023 (40,56%) και κατά 5 έως 11 μονάδες που είχε λάβει στις ευρωεκλογές του 2019 (33,12%) και τις μετέπειτα βουλευτικές της 7ης Ιουλίου ( 39,8%).

Επίσης, στις φετινές ευρωεκλογές, για πρώτη φορά, εφαρμόστηκε και μάλιστα καθολικώς -στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- η επιστολική ψήφος, δηλαδή 178.600 εκλογείς δεν χρειάστηκε καν να μεταβούν σε εκλογικά τμήματα. Κι όμως ο αριθμός των ψηφοφόρων ανήλθε μόλις στα 4,06% με την άνευ ιστορικού προηγουμένου αποχή να εκτινάσσεται στο 58,69%.

Σημειώνεται ότι το 2009 στις ευρωεκλογές είχαν ψηφίσει 6,3 εκατομμύρια, 5,26 εκατομμύρια το 2014 και 5,95 εκατομμύρια το 2019. Από τα 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους που… εξαφανίστηκαν από πέρσι (εθνικές κάλπες του 2023), 1,3 εκατομμύρια έφυγαν από τη ΝΔ και άλλες 750 χιλιάδες έφυγαν απ’ όλους τους υπόλοιπους (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ ). Κάποιοι ελάχιστοι μετακινήθηκαν σε μικρότερα (μη εκπροσωπούμενα) κόμματα, όπως για παράδειγμα στη Νέα Αριστερά ενώ στην αντίπερα «όχθη» το κόμμα Φωνή της Λογικής με 120.750 ψήφους και οριακό ποσοστό 3,05% «συμμάζεψε» τις απώλειες όμορων υπέρ-δεξιών σχηματισμών.

Ανακατατάξεις

Τούτων δοθέντων οι ανακατατάξεις στην κορυφή και τη βάση του πολιτικού συστήματος αναμένεται ότι δεν θα αργήσουν να συμβούν. Στη ΝΔ ήδη 18-20 βουλευτές καταθέτουν ομαδικά ερωτήσεις στους αρμόδιους υπουργούς διαφοροποιούμενοι επισήμως από τις κυβερνητικές θέσεις σε ζητήματα καθημερινότητας, οικονομίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συντάξεων, εισφορών, απαλλαγών κτλ.

Ένας μάλιστα, ο Μ. Σαλμάς διεγράφη επί τούτου και κάποιοι όπως οι Ν. Κακλαμάνης, Γ. Βλάχος, Μ. Χαρακόπουλος, Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Χρυσομάλλης κτλ, εκφράζουν δημοσίως αντιρρήσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός, βουλευτής Μεσσηνίας, Αντ. Σαμαράς απέχει πλέον από όλες τις δραστηριότητες του κόμματος, καταψηφίζοντας ενίοτε τις κυβερνητικές επιλογές, ενώ το «δίδυμο» με τον Κ. Καραμανλή και η πλήρης αποστασιοποίηση του ευρωβουλευτή Ευαγγ. Μεϊμαράκη (εκ των «στυλοβατών» της ΝΔ) ηλεκτρίζουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ

Όσο δε για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινοβουλευτική ομάδα των 35 βουλευτών του κινδυνεύει να υποστεί κι άλλη διάσπαση εάν τελικώς οδηγηθεί σε συνέδριο εκλογής αρχηγού και ξεπεραστεί το «εμπόδιο» των υποψηφιοτήτων, τότε η ομάδα του αποπεμφθέντος Στ. Κασσελάκη ενδέχεται να ιδρύσει δικό της κόμμα.

Βουλευτές όπως οι Ελ. Ακρίτα, ο Ευαγγ. Αποστολάκης, Αλ. Αυλωνίτης, Π. Παππάς, Ντ. Τζάκρη, Κ. Βέττα, Ν. Κασιμάτη, Ρ. Θρασκιά, Κ. Μάλαμα, Αλ. Μεϊκόπουλος, Ρ. Δούρου. Γ. Πούλου κ.α. είχαν υπερψηφίσει, τον περασμένο Αύγουστο, την πρόταση του κ. Κασσελάκη για αντικατάσταση του Σ. Φάμελου από την κοινοβουλευτική προεδρία.

Στο δε ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν βουλευτές όπως ο Μ. Χριστοδουλάκης, ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος ή η Ν. Γιαννακόπουλου που αμφισβητούν ευθέως τον άρτι επανεκλεγέντα κ. Ανδρουλάκη και πιθανόν σ΄ αυτούς να προστεθούν κι άλλοι εάν το εκλογικό σώμα, τουλάχιστον δημοσκοπικά, εξακολουθεί να το τοποθετεί την ελάσσονα αντιπολίτευση στα επίπεδα του 12%-15%.

Οι ανεξάρτητοι

Στις τάξεις των 14 ανεξάρτητων που ουσιαστικά είναι 13 καθώς ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υπουργός, Λ. Αυγενάκης ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια και συμμετέχει στις δραστηριότητες της ΝΔ, επικρατεί τεράστια σύγχυση και λόγω των χαωδών ιδεολογικών τους αποστάσεων.

Για παράδειγμα, λίγες ημέρες μετά την επιστολή 8 ετεροκλήτων ανεξαρτήτων – Α. Λινού (προερχόμενης από ΣΥΡΙΖΑ) , Μ. Σαλμά (ΝΔ), Μ. Χουρδάκη (Πλ. Ελευθερίας), Α. Παπαϊωάννου (Πλ. Ελευθερίας), Δ. Βαλτογιάννη (Σπαρτιάτες), Κ. Φλώρου (Σπαρτιάτες), Γ. Δημητροκάλλη (Σπαρτιάτες), Γ. Μανούσου (Σπαρτιάτες) – με την οποία ζήτησαν και πέτυχαν να εκπροσωπούνται στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό όργανο της Διάσκεψης των Προέδρων από τον κ. Χουρδάκη, η κυρία Λινού απέσυρε τη στήριξη της.

Αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή ο επίσης ανεξάρτητος βουλευτής, νομικός, Παύλος Σαράκης με επιστολή του προς τον κ. Τασούλα ζήτησε να ακυρωθεί ο ορισμός του κ. Χουρδάκη ως μη νόμιμος.

Από την πλευρά του προεδρείου της Βουλής τονίζουν ότι η ιδιότητα του κ. Χουρδάκη ως μέλους της Διάσκεψης των Προέδρων παραμένει σε ισχύ παρά την απόσυρση της κ. Λινού καθώς διατηρεί την στήριξη του 50% της συνολικής δεξαμενής των ανεξάρτητων βουλευτών.

Στο ενδεχόμενο δεν θα πραγματοποιηθεί νέο παράλληλο αίτημα από τους υπόλοιπους 7 ανεξάρτητους για διαφορετικό εκπρόσωπο, θα γίνει κλήρωση για την επιλογή του τελικού εκπροσώπου τους.

Πέραν των διαδικαστικών τα οποία άλλωστε είχαν απασχολήσει και το 2013 την τότε συγκροτηθείσα 11μελη ομάδα των «Ανεξάρτητων Δημοκρατών Βουλευτών» η οποία διαλύθηκε ένα χρόνο αργότερα, ενδιαφέρον αποκτά το πώς «διακλαδώνονται» οι δρόμοι ορισμένων σήμερα.

Οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες Δημητροκάλλης, Φλώρος και Βαλτογιάννης είναι συνομιλητές του έγκλειστου Ηλ. Κασιδιάρη.

Ο Κ. Φλώρος τον είχε προτείνει υποψήφιο για τη δημαρχία της Αθήνας και ο Γ. Δημητροκάλλης απασχολεί ως επιστημονικό συνεργάτη τον αδελφό του Ηλ. Κασιδιάρη.

Οι Π. Σαράκης (προερχόμενος από τη «Λύση») και Χ. Κατσιβαρδάς (από τους «Σπαρτιάτες») δεν εκλήθησαν ποτέ -κατά δήλωση τους – σε συνάντηση με τους υπόλοιπους ανεξάρτητους.

Ο παλαιός βουλευτής, πρώην υπουργός, Μ. Σαλμάς (διαγραφείς από τη ΝΔ) φέρεται να αρνήθηκε πρόταση ανάληψης της προεδρίας της συγκεκριμένης ομάδας όταν διαπίστωσε ότι κανείς δεν διατίθεται να υπαναχωρήσει.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις