H κυβέρνηση δεν πρέπει να λέει “ουφ περάσαμε κι αυτή την κρίση”. Ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο διαχειριστής καλός ή λιγότερο καλός, όσο κι αν αυτή η παράμετρος τα τελευταία χρόνια, ήταν και παραμένει το κρίσιμο στοιχείο της πολιτικής του ηγεμονίας.
Το ευρύ πεδίο της πολιτικής, καθώς εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο της κυβερνητικής του θητείας, παραμένει βασικά ανέγγιχτο από αλλαγές.
– Πριν δυο χρόνια με το ξέσπασμα της πανδημίας ο κ Μητσοτάκης εξήρε το ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας και προανήγγειλε ηχηρές αλλαγές στο ΕΣΥ που ακόμα δεν είδαμε στη Βουλή. Προσλήψεις προσωπικού μπορεί να έχουν γίνει κατά χιλιάδες, αλλά νοσοκομεία στην επαρχία ψάχνουν να βρούνε ακόμα έναν παθολόγο.
– Η γενική εικόνα για την Παιδεία είναι πως οι αλλαγές δεν ικανοποίησαν την κοινή γνώμη, η οποία παρατήρησε κι ένα “κλείσιμο του ματιού” προς τον ιδιωτικό τομέα. Ο εκσυγχρονισμός της ανώτατης Παιδείας και η σύνδεση της με τις ανάγκες της αγοράς βρίσκεται ακόμα μακριά.
– Στη Δικαιοσύνη οι καθυστερήσεις παραμένουν και ισοδυναμούν με την απονομή πλημμελούς δικαιοσύνης που αδικεί τους πολίτες και αποτελεί τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία της, στο αίσθημα δικαίου και στην ανάπτυξη της χώρας. Οι απομακρύνσεις δικαστών που καθυστερούσαν στα γραφεία τους τις υποθέσεις, ήταν το πρώτο φως στη χαραμάδα της κλειστής πόρτας ορισμένων λειτουργών της.
– Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαμορφώνει νέες συνθήκες και προκλήσεις στον αγροτικό τομέα. Απαιτείται η προσοχή της κυβέρνησης για το σχεδιασμό μιας νέας στρατηγικής για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας, καθώς η ακρίβεια στην αγορά των αγροτικών προϊόντων κι ο κίνδυνος μιας επισιτιστικής κρίσης αλλάζουν τα δεδομένα στις καλλιέργειες και στις επιδοτήσεις απέραντων εκτάσεων για αγρανάπαυση.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο εθνικό και περιφερειακό σχέδιο ανθεκτικότητας της αγροτικής ανάπτυξης και στήριξης των αγροτών για την παραγωγή προϊόντων που εκλείπουν εξαιτίας του πολέμου και έχουν ανεβάσει τις τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα.
Βεβαίως σήμερα η κοινωνία στενάζει κάτω από την ακρίβεια και τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος . Ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει ρίξει όλο το βάρος του στην ανάπτυξη ενός νέου σχεδίου προκειμένου να ανακουφιστούν οι καταναλωτές και επιπροσθέτως στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας για το επόμενο διάστημα και τον επόμενο χειμώνα.
Πάντα υπάρχουν προτεραιότητες στην κυβερνητική πολιτική και έκτακτα γεγονότα που πηγαίνουν πίσω προγράμματα και μεταρρυθμίσεις τα οποία έχει ανάγκη η χώρα. Μόνο που μερικοί κατά την κρίση της πανδημίας άφησαν τα μολύβια κάτω, ενώ άλλοι βγήκαν μπροστά.
Παράδειγμα η ψηφιακή επανάσταση που γίνεται στη χώρα από τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Αποτελεί, ένα θαύμα, γιατί κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να τρέξει κατοστάρι σ’ αυτόν τον τομέα. Και έτρεξε παράλληλα με τις κρίσεις και όχι πίσω από αυτές.
Και τα μεγάλα έργα. Παρά τα προβλήματα με τις ανατιμήσεις των υλικών συνεχίζονται και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα κάποια από αυτά τελειώνουν, ενώ κάποια άλλα δημοπρατούνται. Το δίδυμο Κ. Καραμανλής και Γ. Καραγιάννης συνεχίζει ακάθεκτο παρά την πανδημία και τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός όμως δεν πρέπει να κριθεί ως διαχειριστής αλλά ως μεταρρυθμιστής, που σε μια τετραετία άφησε το αποτύπωμά του και έφερε την Ελλάδα πιο κοντά στον εκσυγχρονισμό της.
Έχει ακόμα έναν χρόνο μπροστά του, ως την ώρα της κάλπης.