0

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η αντιπολίτευση θα ασκήσει ασφυκτική πίεση το επόμενο διάστημα με αιχμή την υπόθεση του predator, ενώ αναμένουν ότι θα υπάρξουν νέα δημοσιεύματα, πιθανόν και με άλλα ονόματα που θα αναφέρονται ως στόχοι παρακολούθησης.

Δεν σκοπεύουν, όμως, να μείνουν με σταυρωμένα χέρια σε θέση αμυνόμενου που προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, όπως λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού και σχεδιάζουν την επίθεση τους με θεσμικό τρόπο, ώστε να διαλύσουν το τοξικό σύννεφο που έχει σχηματιστεί πάνω από την πολιτική ζωή. Δεν αρνούνται ότι το θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και η υπόθεση Πάτση έχουν τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, αλλά εκτιμούν ότι η ζημιά είναι διαχειρίσιμη και δεν προκαλεί καμία ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό. Δεν μπορεί να αμαυρώσει το έργο που έχει παραχθεί την τελευταία τριετία και κυρίως να διακόψει την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και την πρόοδο της χώρας, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και μιλούν για ανυπόστατους ισχυρισμούς που στόχο έχουν να πλήξουν τον κ. Μητσοτάκη και αποτελούν την τελευταία γραμμή άμυνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να διαχειριστεί την αδυναμία της να παράξει πολιτική που θα δίνει απαντήσεις στα προβλήματα των πολιτών και να αντιπαρατεθεί σε αυτό το επίπεδο με την κυβέρνηση.

Αντεπίθεση

Το σύνθημα της αντεπίθεσης έδωσε ο κ. Μητσοτάκης από την Πιερία όπου τόνισε ότι «δεν είναι τώρα η ώρα να ξανακυλήσουμε την πολιτική ζωή της χώρας στο βούρκο», καθώς θεωρεί ότι αυτός είναι ο στόχος του Αλέξη Τσίπρα. Η δική του απάντηση, όπως σημειώνουν συνεργάτες του, θα είναι θεσμική και στόχος είναι να μην μείνει καμία σκιά καθώς «η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί και δεν έχει να κρύψει τίποτα». Το διακύβευμα για τις ίδιες πηγές είναι η πορεία της χώρας που τίθεται σε κίνδυνο από τις προσπάθειες ορισμένων κέντρων να την ανακόψουν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα με συμπαραστάτη την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία «αντιστρατεύεται την κανονικότητα και την πρόοδο γιατί ουδέποτε εξυπηρέτησε το ιδεολογικό της πλαίσιο».

Συστράτευση «της πλειοψηφίας»

Στην πορεία προς τις εκλογές ο πρωθυπουργός επιδιώκει την μέγιστη συστράτευση «της πλειοψηφίας που πιστεύει στη Δημοκρατία και την ομαλότητα». Το δίλλημα που θέτει ο ίδιος είναι ξεκάθαρο: «θα πάμε μπροστά ή πίσω; Θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο της ισχυρής και ευημερούσας Ελλάδας ή θέλουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα και να γυρίσουμε πίσω σε ένα παρελθόν το οποίο δεν είναι τόσο μακρινό;»

Μήνυμα συσπείρωσης αναμένεται να εκπέμψει και την Δευτέρα κατά την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, όπου θα επιχειρήσει να αναθερμάνει το κλίμα και να τονώσει το ηθικό των κομματικών στελεχών, ξορκίζοντας την εσωστρέφεια. Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, έχει βγει μπροστά απαντώντας σημείο προς σημείο σε όσα, χωρίς αποδείξεις και στοιχεία, επιχειρούν να χρεώσουν στον ίδιο και την κυβέρνηση του και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα πάει στις εκλογές υπό εκβιασμό, ούτε πρόκειται να επιτρέψει να κυριαρχήσει η σκανδαλολογία στην πολιτική ζωή. Ο ίδιος και η κυβέρνηση του, αναμένεται να τονίσει είναι προσηλωμένοι στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων, των μεταρρυθμίσεων και των πολιτικών που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών και θωρακίζουν την χώρα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία.

Σε θεσμικό επίπεδο η κυβέρνηση αναμένει η Δικαιοσύνη να ξεδιαλύνει το τοπίο διερευνώντας όλα όσα καταγγέλλονται και έρχονται στο φως της δημοσιότητας, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά φημών και συκοφαντιών, αλλά και να εντοπιστούν εκείνοι «που τόλμησαν να παίξουν με θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών», όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη. Ταυτόχρονα είναι έτοιμη να παρέμβει σε νομοθετικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τα κακόβουλα λογισμικά,  τη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας και τις νόμιμες επισυνδέσεις. Στόχος της ρύθμισης που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της εβδομάδας είναι η εξισορρόπηση δύο απαιτήσεων: Οι μυστικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες ασφαλείας να επιτελούν, με σωστό τρόπο, το καθήκον και το χρέος τους και θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών να προστατεύονται και να τυγχάνουν του σεβασμού και της προσοχής που πρέπει να τυγχάνουν σε κάθε περίπτωση. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθεί η λογοδοσία της ΕΥΠ και η εποπτεία σε αυτήν του Κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Για αυτό εξετάζεται η επαναφορά της διάταξης που προέβλεπε να μπορεί να ενημερωθεί ένα πρόσωπο που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση μετά την λήξη της, χωρίς όμως να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι ότι δεν μπορεί να δίνεται σε όλους αυτή η πληροφόρηση, με αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη, ενώ ανάλογες πληροφορίες δεν γίνεται να διακινούνται σε πολίτες τρίτων χωρών για λόγους εθνικής ασφάλειας, οπότε ακόμα και αν επανέλθει η διάταξη θα έχει μια σειρά από εξαιρέσεις και δικλείδες ασφαλείας. Η νομοθετική ρύθμιση θα προβλέπει επίσης θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα, όπου εξετάζεται πέραν της υπογραφής των δύο εισαγγελέων που ισχύει γενικά να απαιτείται και τρίτη υπογραφή πιθανόν από πολιτικό πρόσωπο. Επίσης, θα υπάρχουν διατάξεις για αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών που συλλέγονται και αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Τέλος, θα προβλέπεται η καθολική απαγόρευση της εμπορίας κακόβουλων λογισμικών στην ελληνική Επικράτεια. «Πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη, τη μοναδική μέχρι σήμερα χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην Επικράτειά της», όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις