0

Σε ένα μπαράζ νομοθετικών πρωτοβουλιών επιδίδεται η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες ώστε μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει τον κορμό του κυβερνητικού της προγράμματος. Αμέσως μετά ξεκινά η συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και η ψήφιση του στις 17 του μήνα θα σημάνει το τέλος ενός κύκλου αφού είναι ο τελευταίος που κατατίθεται πριν τις εκλογές.

Με αυτό τον τρόπο διαμορφώνεται ένας καθαρός πολιτικός ορίζοντας με τον πρωθυπουργό να έχει την ευχέρεια με την αλλαγή του χρόνου να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει ποια ακριβώς Κυριακή θα γίνει αυτό, όμως επιμένει ότι θα συμβεί στο τέλος της άνοιξης με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Τα νομοσχέδια

Ήδη στην Βουλή βρίσκονται τα νομοσχέδια τριών υπουργείων ενώ θα εισαχθούν τις επόμενες ημέρες άλλα τρία νομοθετήματα. Ήδη είναι προς ψήφιση αυτό του υπουργείου Εργασίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το έκτακτο επίδομα των Χριστουγέννων, τον εξορθολογισμό συνταξιοδοτικών διατάξεων και την κατάργηση των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με το οποίο αυξάνονται αναδρομικά οι αποδοχές των γιατρών, εισάγεται για πρώτη φορά προσαύξηση του νοσοκομειακού επιδόματος για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και θεσπίζεται επίδομα για τους γιατρούς που υπηρετούν σε Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και του υπουργείου Εσωτερικών για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση. Όλα με θετικό αποτύπωμα στα εισοδήματα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Κοινωνία – εθνικά θέματα – οικονομία

Αυτό είναι και το πεδίο στο οποίο θέλει να μεταφέρει την πολιτική

αντιπαράθεση το Μέγαρο Μαξίμου. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, την διαχείριση των εξωγενών κρίσεων και την θετική πορεία της οικονομίας. «Πρόκειται για ένα γήπεδο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με την κυβέρνηση», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργό και γι αυτό το λόγο αποδίδουν στην αξιωματική αντιπολίτευση την πρόθεση να «βουλιάξει την πολιτική ζωή στη λάσπη και την σκανδαλολογία». «Οι πολίτες δεν έχουν την πρόθεση να τους ακολουθήσουν σε αυτό τον δρόμο» τονίζουν οι ίδιες πηγές που αξιολογώντας τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι οι εκλογές θα κριθούν στην ικανότητα και το σχέδιο των δύο μονομάχων για την οικονομία.

Άλλωστε, η οικονομία και ειδικότερα η ακρίβεια ιεραρχείται από τους πολίτες ως η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας και ακολουθούν η εγκληματικότητα και τα ελληνοτουρκικά. Όποιος μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις σε αυτά τα ζητήματα θα κερδίσει και την εμπιστοσύνη τους είναι η εκτίμηση που κάνει το κυβερνητικό επιτελείο και εκεί θα ρίξει το μεγάλο βάρος τους επόμενους μήνες.

Αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο και τα όσα έχουν γίνει μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα την έλλειψη ρεαλιστικών λύσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που αναλίσκεται «σε ευχολόγια τάζοντας τα πάντα στους πάντες, χωρίς να μπορεί να καταθέσει συγκεκριμένες και αποτελεσματικές προτάσεις».

Το «ατού» της Νέας Δημοκρατίας

Σε αυτή τη μάχη μπροστάρης θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που παραμένει το «ατού» της γαλάζιας παράταξης. Δεν είναι και συνηθισμένο μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης να παραμένει πρώτος στην «καταλληλότητα για πρωθυπουργός» με διπλάσιο ποσοστό από τον Αλέξη Τσίπρα και η δημοφιλία του να κυμαίνεται στις περισσότερες μετρήσεις στο 35%-40%, καταγράφοντας στην ουσία μεγαλύτερα ποσοστά από την πρόθεση ψήφου στη ΝΔ. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να εστιάσει στους ψηφοφόρους που, ενώ δεν δηλώνουν προς το παρόν ότι θα ψηφίσουν τη ΝΔ, εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αυτός που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της ενεργειακής κρίσης. Η προσέγγιση αυτών των ψηφοφόρων που κυρίως βρίσκονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων είναι καθοριστική και ο τρόπος που σχεδιάζεται να γίνει είναι μέσω της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης και της παρουσίασης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που εξασφαλίζει την σταθερότητα, την ασφάλεια και την πρόοδο της χώρας που είναι προς το συμφέρον όλων. Η επιτυχής έκβαση αυτής της στρατηγικής θα κρίνει και την επίτευξη της αυτοδυναμίας που αποτελεί τον στόχο του κ. Μητσοτάκη.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις