Νέα σεισμική δόνηση 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 6:56, σε απόσταση 227 χλμ. νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 23 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Σεισμός 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο στον Πατραϊκό κόλπο
Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, περί τις 6:25, σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε στο θαλάσσιο χώρο 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Πάτρας, ενώ το εστιακό βάθος προσδιορίστηκε στα 31 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 8 χιλιομέτρων νότια-νοτιοδυτικά από την Πάτρα.
Ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας μίλησε στον Ant1 για την κατάσταση στη Σαντορίνη.
Σχολιάζοντας την βραδινή δραστηριότητα στην περιοχή κι αν είναι αισιόδοξο μήνυμα ότι καταγράφηκε μόλις ένας σεισμός άνω των 4 Ρίχτερ, είπε τα εξής:
«Δεν μπορεί να ληφθεί ως αισιόδοξο μήνυμα, γιατί αυτές οι μικροεξάρσεις δεν μας δείχνουν κάτι. Θα πρέπει να δούμε το τι εκδηλώθηκε τα τελευταία 24ωρα συνολικά. Μόνο έτσι θα μπορούμε να έχουμε μία εικόνα.
Αυξομειώσεις υπάρχουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από μεγάλα μεγέθη. Θα πρέπει να έχουμε μεγαλύτερο χρονικό παράθυρο για να πούμε ποια είναι η απελευθέρωση της ενέργειας».
Πότε αναμένεται να υπάρξει εκτόνωση των δυνάμεων στην περιοχή
Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο πότε εκτιμάται να εκτονωθούν οι δυνάμεις στην περιοχή.
«Η εκτόνωση θα γίνει σε 5-10 μέρες, ίσως και δύο εβδομάδες, αν προχωρήσουμε μ’ αυτόν τον ρυθμό. Αλλιώς θα έχουμε ένα μέγεθος μεγαλύτερο από τα 5,2 Ρίχτερ, που ήταν το κορυφαίο. Αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε.
Αν εκδηλωθούν κάποια μεγαλύτερα μεγέθη από το 5,2 θα βοηθήσουν την εκτόνωση των δυνάμεων που είναι συσσωρευμένες στο έδαφος και θα είναι γρηγορότερη η απόσβεση. Όλα είναι υποθετικά, γιατί δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε πώς θα εξελιχθεί μία σεισμική δράση», είπε ο κ. Λέκκας.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επέμεινε στην εκτίμηση ότι δεν αναμένεται στην περιοχή σεισμός που θα ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ.
«Δεν περιμένουμε σεισμική δόνηση μεγαλύτερη των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Που στηρίζουμε αυτή την άποψη; Στο γεγονός ότι αν δει κανείς τον χάρτη των επικέντρων, βλέπει κάποια αρραίωση. Αυτή η αρραίωση αντιστοιχεί με το ρήγμα που δεν έχει σπάσει. Μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, μάλλον θα πάμε σε μεγέθη που δεν ξεπερνούν τους 6 βαθμούς», κατέληξε.