0

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press

του Δ. Γιαννακόπουλου

Οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης, 10 χρόνια έπειτα από τις τελευταίες του Φεβρουαρίου του 1964, διενεργήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου 1974 και συμβόλισαν αρκετά πράγματα, όπως την αναγνώριση των αγώνων της μαρτυρικής νεολαίας του Πολυτεχνείου, τη δέσμευση για απόδοση δικαιοσύνης σχετικά με τα τραγικά γεγονότα και βεβαίως τη δημοκρατική αφετηρία της Μεταπολίτευσης με τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ιστορικής έκτασης νίκη της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστό 54,37% και 220 έδρες στη Βουλή, επισκίασε -ως ήταν αναμενόμενο- αρκετά γεγονότα της περιόδου, τα οποία σήμερα ελάχιστα αναφέρονται παρότι συνέβαλαν καθοριστικά στην εδραίωση του πολιτεύματος.

Ουδέποτε η Ελλάδα γνώρισε Δημοκρατία αδιάληπτης διάρκειας πενήντα ετών, ενώ οι περισσότεροι προκάτοχοι του Κ. Καραμανλή ανελάμβαναν την εξουσία με πραξικοπήματα ή τα υποδαύλιζαν ή συμμετείχαν σε κάποιες περιόδους της πολιτικής τους διαδρομής σε αποκαλούμενες «επαναστατικές κυβερνήσεις».
Σε διάστημα λίγων μηνών, από τις 24 Ιουλίου έως τις 8 Δεκεμβρίου, ο αείμνηστος πολιτικός απέτρεψε τον επαπειλούμενο κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία, έθεσε σε διαθεσιμότητα στρατιωτικούς, αποστράτευσε άλλους, εξεδίωξε τους πρωταίτιους και απέλυσε διορισμένους δημάρχους, κοινοτάρχες και διοικητές οργανισμών, νομιμοποίησε το ΚΚΕ, επανάφερε τους εξόριστους, νομοθέτησε την αποκατάσταση «απολυθέντων ή εξαναγκασθέντων εις παραίτηση υπαλλήλων», καθιέρωσε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής για τις εκλογές τις οποίες προκήρυξε στις 9 Οκτωβρίου, έχοντας προηγουμένως δώσει τον απαραίτητο χρόνο σε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους να προετοιμαστούν γι΄ αυτές με τη δημιουργία κομμάτων, συνεργασιών κτλ.

Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο διότι ο Καραμανλής ήταν έωλος θεσμικά έχοντας αναλάβει τη διακυβέρνηση ανταποκριθείς – κατ’ ουσίαν- στην πρόσκληση του δοτού προέδρου Φαίδωνα Γκιζίκη, της «μαριονέτας του Ιωαννίδη» ο οποίος διέφευγε της σύλληψης.

Στις 23 Οκτωβρίου, λίγες μέρες αργότερα κι ενώ υπεβλήθησαν οι μηνύσεις σε βάρος 15 πρωταιτίων από τον δικηγόρο Αλ. Λυκουρέζο, συνελήφθησαν και εκτοπίστηκαν στην Τζιά οι Παπαδόπουλος, Παττακός, Μακαρέζος, Λαδάς, Ρουφογάλης και στις 5 Νοεμβρίου τους ασκήθηκε δίωξη για εσχάτη προδοσία (σς και κατά συνεργών τους).

Περαιτέρω, στις 29 Νοεμβρίου ο διωχθείς από το καθεστώς Ιωαννίδη, αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αφικνείται στην Αθήνα και στις 2 Δεκεμβρίου επιστρέφει για πρώτη φορά στην Κύπρο μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Στις 8 Δεκεμβρίου, επιλύεται οριστικά και το Πολιτειακό με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος όπου η μοναρχία καταψηφίστηκε σε ποσοστό 69,2%.

Παράλληλα, ξεκινούν οι συζητήσεις για το νέο Σύνταγμα το οποίο εγκρίνεται τον Ιούνιο του 1975.

Δύο εορτασμοί

Όσον δε για τις εκδηλώσεις μνήμης του Πολυτεχνείου, έγιναν σε δύο… δόσεις, μία πριν και μία μετά τις εκλογές.

Εν προκειμένω, στις 15 Νοεμβρίου 1974, περισσότεροι από 40.000 νεολαίοι πραγματοποίησαν δυναμική πορεία με κατάληξη το Σκοπευτήριο της Καισαριανής εκφράζοντας την αντίθεση τους στα οργανωμένα συλλαλητήρια των αριστερών και κουμμουνιστικών παρατάξεων, τα οποία τελικώς έγιναν στο διάστημα 22-24 Νοεμβρίου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις