0

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων κι έστειλε μήνυμα «ελευθερία ή θάνατος» ζητώντας από τους Ελληνες να δημιουργηθεί μια νέα «Φιλική Εταιρεία», αυτή τη φορά στην Ελλάδα αντί της Οδησσού επί Επαναστάσεως του 1821, που θα συμβάλλει στο να σωθεί η Μαριούπολη.

Στην συνεδρίαση το «παρών» έδωσαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην ειδική συνεδρίαση την οποία η πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε ιστορική, παρευρισκόταν το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζαν πολλοί βουλευτές, ενώ ο Νίκος Φίλης αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα όταν ξεκίνησε να μιλάει ο Ζελένσκι!

Παράλληλα, απόντες ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης αλλά και οι έξι από τους 7 βουλευτές του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Ζελένσκι ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην μαρτυρική Μαριούπολη.  «Για πάνω από ένα μήνα κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι την Μαριούπολη λαμβάνοντας τις πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν μαρτυρική πόλη. Αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλη πόλη εδώ και μισό αιώνα.   Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στην Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Συνεχίζοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε πολλές αναφορές στην παρουσία του Ελληνισμού στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας την συμβίωση με τους Ουκρανούς, χιλιετή. «Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός άλλο ένα μεγάλο ελληνικό κέντρο. Γιατί είναι ήρεμη η Οδησσός; Γιατί καταφέραμε να διώξουμε τους Ρώσους βαρβάρους σε σχετικά ασφαλή απόσταση. Τα στρατεύματα αυτά έφεραν θάνατο σε σημεία όπου ελληνική κοινότητα, εβραϊκή κοινότητα κι άλλες κοινότητες συνυπήρχαν ειρηνικά με τους Ουκρανούς»

Δείτε την ομιλία του:

Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά και στην Φιλική Εταιρεία.

«Φιλική Εταιρεία, συγκροτήθηκε εδώ και είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία. Θα μπορούσε μια νέα Φιλική Εταιρεία να δημιουργηθεί στην Ελλάδα και να σώσει την Ουκρανία. Η Μαριούπολη, η Οδησσός χρειάζονται άμεση βοήθεια. Οι Ρώσοι χτυπάνε από θαλάσσης στεριάς κι αέρος» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος κι ακολούθως έδωσε το λόγο σε δύο Ουκρανούς και δύο Έλληνες που μάχονται κατά των Ρώσων στην Μαριούπολη.

Στην συνέχεια στο βίντεο εμφανίστηκαν και δύο ομογενείς οι οποίοι πολεμούν στην Ουκρανία.

«Πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού της πόλης είναι Έλληνες. Η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές. Πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλούμε βοηθήστε μας», είπε ο πρώτος εξ αυτών. «Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από τα κατεστραμμένα κτήρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους σώσουμε. Μπορείτε να δώσετε ανθρωπιστική βοήθεια», συνέχισε ο δεύτερος.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο επισημαίνοντας ότι «με την Ελλάδα έχει αναπτυχθεί η ανάπτυξη του χριστιανισμού σε αρκετές χώρες. Η Ουκρανία εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες».

«Στην ουκρανική ιστορία θα χάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της ταυτότητάς μας χάνοντας τη διάσταση που έφερε ο ελληνικός πολιτισμός. Ελευθερία ή θάνατος, έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, το ίδιο λέμε και τώρα» πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός ένα άλλο μεγάλο κέντρο του ελληνισμού «και ο ΥΠΕΞ σας άκουσε τον φρικτό ήχο των πολυβόλων», είπε κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια, στην Μαριούπολη.

Τα σημαντικότερα σημεία 

 • Θα κερδίσουμε, μαζί. Δόξα στην Ουκρανία.
 • Θα ξαναχτίσουμε την Μαριούπολη, όπου Έλληνες και Ουκρανοί θα ζουν μαζί
 • Οι Ρώσοι έκαναν ό,τι μπορούν έτσι ώστε να προσβάλλουν όλη την Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τα καύσιμά τους και προκαλώντας ελλείμματα στις αγορές ενέργειας.
 • Να μην αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες. Πρέπει να διώξουμε τους Ρώσους από τα ουκρανικά εδάφη. Για να καταλάβουν οι βάρβαροι που κάνουν πόλεμο πως θα χάνουν.
 • Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και αυτή τη στιγμή πρέπει να σώσουμε όσα δημιουργήσαμε Έλληνες και Ουκρανοί. Δεν θα επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά.
 • Ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι Έλληνες αγωνιστές του 1821. Αυτό λέμε και εμείς σήμερα.
 • Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ουκρανική κοινότητα.
 • Οι Ρώσοι καταστρέφουν τη Μαριούπολη. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι στη Μαριούπολη. Τα περισσότερα κτήρια έχουν καταστραφεί.
 • Η υπερχιλιετής συνύπαρξη Ελλήνων Ουκρανών είναι δεδομένη. Ακόμα και στο νόμισμά μας φαίνεται η σύνδεση με την Ελλάδα.
 • Η Ουκρανία είναι μία από τις ορθόδοξες χώρες που εκχριστιανίστηκε από τους Έλληνες.
 • Τα ρωσικά στρατεύματα χτύπησαν αμάχους βάσει σχεδίου.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Πολιτική