0

«Η Ελλάδα θέλουμε να καταστεί ένας επενδυτικός προορισμός και η φαρμακοβιομηχανία είναι σημαντικό κομμάτι των σχεδίων μας. Θέλουμε να επενδύσουμε και στην καινοτομία και στο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου».

Αυτό σημείωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη σε συζήτηση, στο πλαίσιο στο 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) με κεντρικό θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την Αξία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υφυπουργός τόνισε ότι το επενδυτικό clawback είναι ένα επενδυτικό εργαλείο που δημιουργήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης που βοηθά για τον σκοπό αυτό και στη συνέχεια τόνισε πως, με τις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, μπορούμε να πάμε πολύ μακριά. Παράλληλα σημείωσε πως και οι φαρμακοβιομηχανίες αντιλαμβάνονται την χρησιμότητα αυτών των νέων τεχνολογιών.

«Η χρηματοδοτική ενίσχυση της τεχνολογίας είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, γιατί αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί ανάγκη για τη χώρα μας» συμπλήρωσε η υφυπουργός.

Στο ίδιο πλαίσιο συζήτησης ο Σίμος Συμεωνίδης, managing partner, CEO and CIO, Kos Biotechnology Partners, USA, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, δήλωσε ότι πιστεύει πως το σημαντικότερο κριτήριο επένδυσης στην φαρμακοβιομηχανία είναι το πόσο αποδοτική θα είναι η επένδυση αλλά και ποια είναι η υποδομή και ποιο το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας που επενδύει μία εταιρεία. «Η Ελλάδα έχει καλές βάσεις και προοπτικές γιατί έχουμε καλό “υλικό” αλλά και γιατί υπάρχει και η πολιτική βούληση για τέτοιου είδους επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι η βασική δυσκολία στην Ελλάδα είναι η έλλειψη εμπειρίας στην καινοτομία και στον τομέα της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία και γι’ αυτό μεγάλες εταιρείες επιλέγουν χώρες με εμπειρία, όπως η Ελβετία. «Πρέπει κάποιος να κάνει την αρχή» τόνισε, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι μία αγορά με εμπειρία στο φάρμακο και με πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, ειδικά στον τομέα της βιοτεχνολογίας. «Έχουμε καλό ανθρώπινο δυναμικό και εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά όχι καλά οργανωμένο», δήλωσε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Boehringer Ingelheim Ηellas, Greece αναφερόμενος στην εταιρεία του, τόνισε ότι είναι μια πολυεθνική εταιρεία που εμπιστεύεται τη χώρα μας ως επενδυτικό προορισμό.

Στη συνέχεια ο Αρίστος Δοξιάδης Partner, Big Pi Ventures, Greece, τόνισε ότι οι ελληνικές Startups στον τομέα της βιοτεχνολογίας είναι ελάχιστες στην χώρα μας, παρά το γεγονός ότι βρίσκει εύκολα στη ελληνική αγορά απόφοιτους βιολογίας για να ασχοληθούν με την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρει μία μικρή εταιρεία εργαστήρια, καθώς είναι λίγα στη χώρα μας, ενώ θα πρέπει να έχει υπομονή για να αποδώσει η επένδυσή της, σε σχέση με άλλες πιο ώριμες αγορές. «Οι ερευνητές στη χώρα μας δεν έχουν μάθει την εμπορική αξία και δεν έχουν μάθει την πατέντα κατοχύρωσης», συμπλήρωσε καταλήγοντας.

Τέλος, ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για την χρηματοδότηση από μεγάλες εταιρείες στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ πρόσθεσε ότι οι spinoffs και οι startups αυξάνονται στη χώρα μας και πρέπει να ενισχυθούν από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Τέλος, τόνισε ότι για να έρθουν σε σύμπραξη με την εγχώρια και την διεθνή αγορά τα ελληνικά πανεπιστήμια χρειάζονται πρωτογενή έρευνα, κάτι που απαιτεί σοβαρή και σταθερή έρευνα, βοήθεια από την κυβέρνηση, αλλά και καλύτερο networking με την αγορά.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις