0

«Ξεκινάει για πρώτη φορά στη χώρα μας ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με αναπηρία. Συνεχίζοντας την εντατική προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση, δημιουργούμε για πρώτη φορά το πλαίσιο, εξασφαλίζουμε την αμοιβή και υποστηρίζουμε τους συμπολίτες μας, ώστε να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι και να βρούμε μία οικογένεια για κάθε παιδί», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σύμφωνα με την υφυπουργό, η απλούστευση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αναδοχής, η θέσπιση του επιδόματος αναδοχής και η διεύρυνση των ηλικιακών ορίων, είχαν ως αποτέλεσμα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια να βγουν 1.120 παιδιά από τα ιδρύματα και να υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των αναδοχών. Πλέον, η επαγγελματική αναδοχή αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια για αποϊδρυματοποίηση.

Ακολουθούν ερωτήσεις-απαντήσεις:

Ερ: Τι είναι η επαγγελματική αναδοχή;

Απ: Η επαγγελματική αναδοχή είναι ο θεσμός που αποσκοπεί στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία στο κατάλληλο γι’ αυτά οικογενειακό περιβάλλον.

Όπως έχει διαπιστωθεί, στα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος αναδοχής-υιοθεσίας, υπάρχει μία δυσκολία στην τοποθέτηση παιδιών με αναπηρία σε οικογένειες. Αυτό αφορά στις αυξημένες ανάγκες των παιδιών αυτών.

Με τον θεσμό της επαγγελματικής αναδοχής, διασφαλίζουμε στο εξής σε κάθε επαγγελματία ανάδοχο το κατάλληλο θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη φροντίδα του παιδιού που αναλαμβάνει.

Ερ: Σε ποια παιδιά αφορά;

Απ: Αφορά σε παιδιά με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% ή ψυχική πάθηση, συμπεριλαμβανομένης της νοητικής ή και αναπτυξιακής αναπηρίας, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%.

Ερ: Ποιοι μπορούν να γίνουν επαγγελματίες ανάδοχοι;

Απ: Κατάλληλοι, για να γίνουν ανάδοχοι, είναι οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή ζευγάρια με σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα ή διαζευγμένα ή σε χηρεία, με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο παιδί (συγγενική αναδοχή).

Ερ: Πώς μπορεί κάποιος να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος;

Απ: Όποιος επιθυμεί να γίνει επαγγελματίας ανάδοχος, μπορεί να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.anynet.gr.

Μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, διεξάγεται ενδελεχή κοινωνική έρευνα, για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του υποψήφιου επαγγελματία αναδόχου.

Στη συνέχεια, παρακολουθεί εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης, με στόχο την ανάπτυξη των δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ανάληψη της φροντίδας παιδιών με αυξημένες ανάγκες.

Ερ: Ποια είναι η αμοιβή του επαγγελματία ανάδοχου;

Απ: Η μηνιαία αμοιβή του επαγγελματία αναδόχου ορίζεται στα 1.561,11 ευρώ και καταβάλλεται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ο επαγγελματίας ανάδοχος λαμβάνει επίσης και οποιαδήποτε άλλη οικονομική υποστήριξη αφορά στο παιδί, όπως το επίδομα παιδιού, το επίδομα αναδοχής, αλλά το επίδομα αναπηρίας, που δικαιούται το ίδιο.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, κάποια στιγμή να μηδενίσουμε τον αριθμό των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα, γιατί κάθε παιδί δικαιούται να μεγαλώνει στην κατάλληλη γι’ αυτό οικογένεια, χωρίς η αναπηρία του να αποτελεί εμπόδιο και η απάντησή μας σε αυτό είναι η επαγγελματική αναδοχή. Γι΄ αυτό και ως Πολιτεία, δημιουργούμε συνεχώς τις προϋποθέσεις, ώστε να ενισχύουμε διαρκώς τον θεσμό της αναδοχής, δίνοντας στα παιδιά τη φροντίδα και την αγάπη, που τόσο έχουν ανάγκη».

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ