0

Προειδοποιήσεις για ένα σκληρό καλοκαίρι -όπως είπε χαρακτηριστικά- απηύθυνε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδηςκατά την έκτακτη ενημέρωση, το πρωί της Κυριακής, για την φωτιά στην Βούλα.

«Είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού και ο στόχος είναι να μετριάσουμε τις σκληρές επιπτώσεις όλων αυτών των νέων φαινομένων που προέρχονται από την κλιματική κρίση» είπε και συμπλήρωσε:

«Το καλοκαίρι θα είναι σκληρό. Όλες οι μετεωρολογικές προγνώσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, που θεωρείται ως hot spot της κλιματικής κρίσης, δείχνουν ότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα και αυτό το καλοκαίρι» σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και συμπλήρωσε: «Ο στόχος μας ως υπουργείο είναι να μετριάσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα».

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης ανέφερε: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες, χθες κατορθώσαμε λόγω συντονισμένων προσπαθειών να περιοριστεί η δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε 6-7 ώρες. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσοι πάλεψαν για να προστατεύσουν συνανθρώπους και τις περιουσίες τους.

Όλοι μαζί έδωσαν μια πολύ δύσκολη μάχη με εκκενώσεις και οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού μέχρι την κατάσβεση της φωτιάς».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ανέφερε πώς υπήρξαν τρεις διαφορετικές εστίες στην περιοχή. Μάλιστα η φωτιά που ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα έφτασε πολύ κοντά σε σπίτια και προκάλεσε περιορισμένες ζημιές.

61 εστίες φωτιάς συνολικά χτες στην Ελλάδα

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε το μεσημέρι στην Άνω Γλυφάδα και λόγω των ισχυρών ανέμων γρήγορα επεκτάθηκε. Λίγο αργότερα εκδηλώθηκαν ακόμη δύο πυρκαγιές στην περιοχή της Βάρης και του Άνω Κουβαρά.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, χτες συνολικά υπήρξαν 61 εστίες πυρκαγιάς στη χώρα. Αυτή τη στιγμή η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, καθώς η πυρκαγιά είναι σε ύφεση, χωρίς ενεργές καύσεις.

Ο κ. Τουρνάς ανέφερε επίσης πως η πυροσβεστική ενημερώθηκε για την πυρκαγιάς στις 12:57.

«Στα 12 λεπτά στο σημείο ήταν τα πρώτα οχήματα της πυροσβεστικής, τα αεροσκάφη απογειώθηκαν στα 20 λεπτά. Συνολικά είχαμε διαθέσιμα 17 εναέρια μέσα, τα οποία εκτέλεσαν 36 πτήσεις».

Αυτή τη στιγμή οι δυνάμεις επιτηρούν την πυρκαγιά, η οποία έχει οριοθετηθεί.

Πολύ υψηλή η ευφλεκτότητα της δασικής καύσιμης ύλης σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Την ίδια ώρα, η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες Σάββατο στις νότιες παρυφές του Υμηττού, στην ευρύτερη περιοχή της Γλυφάδας, είχε εστία περιοχή όπου η ευφλεκτότητα της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν πολύ υψηλή, τονίζει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του για την περιοχή εκδήλωσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, τα προγνωστικά στοιχεία έδειχναν ότι η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής λεπτής δασικής καύσιμης ύλης ήταν μικρότερη του 10%, τιμή η οποία θεωρείται κατώφλι για γρήγορα εξαπλούμενες και έντονες δασικές πυρκαγιές.

Μετά τη βελτίωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, για την Κυριακή το meteo αναμένει εκ νέου επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, οι οποίες θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υψηλές θερμοκρασίες και μεγαλύτερη ξηρότητα σε ό,τι αφορά τη δασική καύσιμη ύλη, με τους ανέμους πάντως να πνέουν με μικρότερες εντάσεις συγκριτικά με χθες Σάββατο. 

Επικίνδυνες καύτρες:

Επιπλέον, το meteo υπενθυμίζει τον τρόπο με τον οποίο η φωτιά αλληλεπιδρά με την ατμόσφαιρα, δημιουργώντας τον «δικό της» καιρό κι εκτοξεύοντας επικίνδυνες καύτρες:

* Ισχυρές ανοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση λόγω της καύσης και μέσω των οποίων καύτρες εκτοξεύονται ψηλά στην ατμόσφαιρα· και

* καθοδικές κινήσεις του αέρα, οι οποίες αντισταθμίζουν τις ανοδικές κινήσεις και μέσω των οποίων καύτρες μπορούν να πέσουν σε μεγάλες αποστάσεις από το κύριο μέτωπο μιας φωτιάς, προκαλώντας έτσι νέες εστίες.

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Ειδήσεις