0

Μάχη για κάθε ψήφο μέχρι να κλείσουν οι κάλπες το απόγευμα της Κυριακής θα δώσει η ΝΔ για να εξασφαλίσει μία «καθαρή» νίκη που θα καθιστά την κεντροδεξιά παράταξη αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή την επομένη των εκλογών και θα αποτελέσει πρόκριμα για μία δεύτερη τετραετία στην διακυβέρνηση της χώρας.

Η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι «η κρισιμότερη των τελευταίων ετών», όπως την χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα κρίνει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. «Οι κάλπες το πρωί που θα ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία θα είναι άδειες και θα πρέπει μέχρι το βράδυ να έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε το βράδυ αυτής της ημέρας ένα να είναι σίγουρο: ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είναι το κάλεσμα που απευθύνει ο Πρωθυπουργός προς τους ψηφοφόρους του κόμματος.

 

Έρχεται η νίκη 

Όλες οι μετρήσεις και το γενικότερο πολιτικό κλίμα προεξοφλούν τη νίκη, ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί από τις ψήφους των πολιτών, ενώ οι ιδιαίτερες πολιτικές συνθήκες που δημιουργεί το σύστημα της απλής αναλογικής απαιτούν όχι απλώς μία νίκη, αλλά ένα υψηλό ποσοστό και μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμό για να μην υπάρξει εφησυχασμός και ξορκίζει με κάθε τρόπο την «χαλαρή ψήφο». Το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για  «πειραματισμούς» και «δήθεν ψήφο διαμαρτυρίας» με την σκέψη μερίδας του εκλογικού σώματος ότι θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές. «Οι κρίσιμες εκλογές είναι τώρα και απαιτούνται «καθαρές λύσεις» ώστε να μην τεθούν εν αμφιβόλω τα όσα έχει πετύχει η χώρα», τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

 

Αδιέξοδο στην Κουμουνδούρου 

Η τελευταία προεκλογική εβδομάδα κατέδειξε ότι μπροστά στη διαφαινόμενη ήττα ο Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος «να συμμαχήσει με τον διάβολο» προκειμένου να συσπειρώσει τους οπαδούς του κόμματος του και μέσα από συνθήκες αστάθειας να παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη. Η κατάρρευση του αφηγήματος της «προοδευτικής διακυβέρνησης» έχει φέρει σε αδιέξοδο την στρατηγική της Κουμουνδούρου που μιλά πλέον ακόμα και για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» προκειμένου να προσεταιριστεί άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ο μόνος τρόπος για να «καούν» αυτές οι προσπάθειες και η χωρά να μην μπει σε περιπέτειες είναι μία ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ», τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου που βλέπουν να επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός του κ. Μητσοτάκη ότι στο παρασκήνιο εξυφαίνονται σενάρια με μόνο στόχο να μην σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ, ακόμα και με νίκη στις εκλογές.

 

Η αυτοδυναμία 

Το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζεται από πίστη για την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας που έχει θέσει εξ αρχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπροστά στην Βαβέλ της αντιπολίτευσης αποτελεί την μόνη πρόταση που εγγυάται την σταθερότητα στη χώρα, ώστε να μην μπει σε περιπέτειες τις οποίες μπορεί να την μπλέξουν θνησιγενή σχήματα συνεργασιών. Για να γίνει πράξη αυτό σε μία δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα διεξαχθεί με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το κυβερνητικό επιτελείο είχε θέσει ως πήχη ένα ποσοστό πέριξ του 34%. Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από μετρήσεις και το κλίμα που εισπράττουν στις περιοδείες του πρωθυπουργού τους οδηγούν στην εκτίμηση ότι η ΝΔ μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο αυτό και να κινηθεί σε ποσοστά μεγαλύτερα του 35%. Μια τέτοια επίδοση σημαίνει ότι το κυβερνών κόμμα θα βρεθεί μία ανάσα από την αυτοδυναμία σε ενδεχόμενη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση με το όριο να βρίσκεται περίπου στο 37,5%, αφού θα εξαρτηθεί από το πόσα κόμματα θα μείνουν εκτός Βουλής, καθώς και το ποσοστό τους αθροιστικά. Κι αυτό διότι όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο «ρίχνει» το απαιτούμενο ποσοστό της αυτοδυναμίας.

Το βασικό σενάριο προβλέπει εξακομματική Βουλή, καθώς η είσοδος έβδομου κόμματος θα καταστήσει πιο δύσκολη την αυτοδυναμία, χωρίς αυτό να αποκλείεται αν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγαλύτερη των 8 μονάδων. Αν, λοιπόν, τα κόμματα εκτός Βουλής συγκεντρώσουν 10% το πρώτο κόμμα χρειάζεται 37,5%, αν φτάσουν αθροιστικά το 8% απαιτείται για 38%, ενώ ο πήχης ανεβαίνει στο 38,9% αν το σύνολο των κομμάτων εκτός Βουλής συγκεντρώσουν 5%.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νωρίς το απόγευμα της Κυριακής θα πάει στα γραφεία του κόμματος στην οδό Πειραιώς, από όπου θα παρακολουθήσει τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών. Στο γραφείο του στον τρίτο όροφο θα βρίσκονται μαζί του η οικογένεια του και οι στενοί συνεργάτες του, όπως έγινε και το 2019, κρατώντας τρόπο τινά το γούρι. Από εκεί θα κάνει και δήλωση όταν υπάρξουν τα επίσημα αποτελέσματα από το υπουργείο Εσωτερικών και την Singular Logic. Φέτος, μάλιστα, αυτό θα γίνει σε χρόνο ρεκόρ στις εννέα το βράδυ, δύο ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων θα γνωρίζουμε το αποτέλεσμα στο 80% της Επικράτειας.

 

Οι διερευνητικές 

Το πρωί της 22ας Μαΐου θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών και εφόσον επιβεβαιωθούν όλες οι εκτιμήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος αρχηγός που θα επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την διαδικασία, ωστόσο δεν αποκαλύπτει πως θα την διαχειριστεί γιατί θέλει να λειτουργήσει θεσμικά και να μην προκαταβάλει την βούληση των πολιτών.

Ωστόσο, είναι εμφανές ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο μόνος πιθανός συνομιλητής θα μπορούσε να είναι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η επιμονή του Νίκου Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό τον «άγνωστο Χ», που δεν λαμβάνει υπόψιν τη βούληση των ψηφοφόρων, δεν αφήνει περιθώρια. Και ο κ. Μητσοτάκης έκοψε κάθε γέφυρα τις τελευταίες δέκα ημέρες αναδεικνύοντας τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο τους ως προς τις απαραίτητες πολιτικές για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας. Άρα, εκτιμάται ως απίθανο να κρατήσει την διερευνητική εντολή και τις τρεις ημέρες που προβλέπει το Σύνταγμα και θα την επιστρέψει στην ΠτΔ, επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις