0

Τι σημαίνουν για εμάς οι γαλλικές εκλογές έτσι όπως εξελίσσονται; Αρχικά και μόνον το γεγονός ότι έχουμε ένα διαφαινόμενο ντέρμπι μεταξύ Μακρόν και Λεπέν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών είναι από μόνο του ένα ισχυρό μήνυμα -έως και συναγερμός ευρωσκεπτικιστικού κινδύνου – για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διότι οι λύσεις που αναζητούν οι χώρες – μέλη και ειδικά ο ευρωπαϊκός νότος απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αδυνατεί να καταλήξει σε άμεσες αποφάσεις για τους πολίτες της ειδικά σε αυτή την οικονομική συγκυρία των απανωτών ανατιμήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες και κατόπιν σε πάσης φύσεως υπηρεσίες, προκαλώντας αρνητικά συναισθήματα στους πολίτες όλης της Γηραιάς Ηπείρου. Και μπορεί το προφίλ του Γάλλου προέδρου να έχει ενισχυθεί σημαντικά σε διεθνές επίπεδο λόγω της διαμεσολαβητικής του εμπλοκής στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας, ωστόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όπως φαίνεται οι Γάλλοι πολίτες έχουν το νου τους σχεδόν αποκλειστικά στην ακρίβεια.

Καθώς η Ευρώπη μεταφέρει τις αποφάσεις της για μια ενιαία ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στην προμήθεια φυσικού αερίου στα τέλη Μάϊου, οι Γάλλοι πολίτες που καλούνται να ψηφίσουν τώρα, μάλλον δεν αισθάνονται και πολύ ικανοποιημένοι από αυτή την έλλειψη σπουδής. Και εδώ είναι που δημιουργείται ο χώρος για να αναγεννώνται οι πολιτικοί χώροι των άκρων, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να πυροβολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Μαρί Λεπέν μέχρι και πριν από ένα μήνα περίπου βρισκόταν πίσω, σε μεγάλη απόσταση από τον Εμμανουέλ Μακρόν και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η διαφορά της από τον Γάλλο πρόεδρο θα ήταν ελάχιστη. Με έξυπνη ρητορική -και αυτό είναι αξιοσημείωτο- μπόρεσε και φάνηκε λιγότερο ακραία από το παρελθόν, προσπαθώντας να γίνει όσο το δυνατόν πιο «συμπεριληπτική», πιο μετριοπαθής, στοχεύοντας ακόμη και σε κοινά που δεν θα την άκουγαν. Το πρώτο ζήτημα που προτάσσει πλέον είναι η ακρίβεια και κατόπιν το μεταναστευτικό.

Η Λεπέν υπόσχεται μείωση ΦΠΑ στην ενέργεια στο 5,5% (από 20% σήμερα) και ο Μακρόν 6.000 ευρώ έξτρα εισόδημα λόγω της ακρίβειας. Παράλληλα, η Λεπέν προτείνει διοργάνωση δημοψηφίσματος για τη μετανάστευση και ο Μακρόν αυστηρότερη διαδικασία για τις άδειες διαμονής. Η Μαρί Λεπέν δεν κρύβει ότι θέλει να κρατικοποιήσει τους γαλλικούς αυτοκινητοδρόμους και να ιδιωτικοποιηθεί η γαλλική δημόσια τηλεόραση, την ώρα που ο Μακρόν υπόσχεται την κατάργηση τέλους άδειας στα οπτικοακουστικά μέσα, μειώσεις στον φόρο κληρονομιάς, νέους πυρηνικούς σταθμούς και μεγαλύτερους μισθούς στους εκπαιδευτικούς.

Από τα διεθνή πρακτορεία σημειώνεται με έμφαση ότι σε αυτή την προεκλογική μάχη δεν γίνεται καμία αναφορά για την πορεία του τεράστιου γαλλικού δημόσιου χρέους – αν και όλοι οι αντίπαλοι του Μακρόν μιλούν για μέτρα κατά της ακρίβειας- και λείπει εξ’ ολοκλήρου η όποια αναφορά για τη στρατηγική απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Σημειωτέον, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μακρόν ανήκει ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση της Γηραιάς Ηπείρου με στόχο την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα…

Που να πρωταγωνιστήσει το περιβάλλον τώρα, όταν η τσέπη του πολίτη στενάζει…

Την ώρα μάλιστα που ο Μακρόν κατακεραυνώνει τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στη χώρα του έχει απέναντί του την Μαρί Λεπέν, τον ακροαριστερό Ζαν Λικ Μελανσόν και τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ να μην κρύβουν τα φιλορωσικά τους συναισθήματα αλλά και τον βαθύ τους ευρωσκεπτικισμό.

Όλο αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη Γαλλία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ανάγνωσης και ανάλυσης από τους δικούς μας πολιτικούς….

You may also like

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ: Απόψεις